روزشمــــار
جمعه
8 تير 1358
4 شعبان 1399
29 ژوئن 1979
635
مدني استاندار خوزستان كه در جمع روحانيون ، سران و نمايندگان عشاير و گروههاي مردم در سومين رژه عمومي يگانهاي نمونه لشكر92 اهواز ، ژاندارمري و شهرباني خوزستان و دومين برنامه بازديد مردم از پادگان پس از پيروزي انقلاب ، در پادگان اهواز سخن ميگفت اعلام كرد : « بيترديد خلع سلاح ( عمومي در خوزستان ) عملي خواهدشد و تا اين برنامه به طور كامل عمل نشود ، از كوشش در اين راه باز نميمانيم . » وي افزود : برنامه خلع سلاح پاسداران انقلاب را در بر نميگيرد و بلكه آنها را تقويت خواهيم كرد و به كساني كه داراي سلاح شكاري هستند پروانه استفاده از سلاح داده ميشود .
مدني در مورد تحريكات كشورهاي همسايه گفت : همسايگان ما فكر ميكنند ميتوانند با همكاري ايادي رانده شده از سوي ملت ايران و دشمنان انقلاب اسلامي ، در مرز ايران فعاليتهايي را عليه ما آغاز كنند ولي بايد بدانند كه با مشت محكم اين ملت روبهرو خواهند شد .
استاندار خوزستان در مورد نقش ارتش در آشوب منطقه ، گفت : در آشوب خوزستان ميخواستيم ارتش شركت نكند ، چون به نظر ما اين نيرو براي مسائل جديتر خواهد بود اما بعضي گمان بردند كهامادگي وجود ندارد و غافل از آن كه ارتش امروز بيش از هر زمان آماده جانبازي است و براي هرگونه برابري و مقاومت ، ارتش را همه ملت ايراني ياري ميدهند كهاين سواي قدرت ارتش خواهد بود و ارتشيان هميشهامادهايثار خون براي وطن هستند . پس در اين جا به همه آنهايي كهاين خيال را در سر ميپرورانند ميگويم و دولتهاي ديگر نيز بدانند كه هر گونه مقابله با ملت و انقلاب اسلامي ملت ايران خنثي خواهد شد ؛ همانطور كه نظام فاسد پهلوي را به زبالهدان تاريخانداختيم ، هر كس را نيز كه بهاين انقلاب خيانت كند و در صدد مقابله با آن باشد ، در هم ميكوبيم . ( 1 )
636
گروههايي از مردم بخش شادگان خوزستان در خيابانهاي اين بخش به راه افتادند و عليه تيمسار مدني استاندار خوزستان شعار دادند ، گروههايي ديگر نيز به طرفداري از تيمسار مدني دست به تظاهرات زدند و در نتيجه برخورد دو گروه ، چند نفر زخمي شدند . در پي اين حادثه ، گروهي از مردم شادگان نيز به عنوان اعتراض بهاين وضع و تقاضاي تامين امنيت ، وارد اهواز شدند و در محوطه استانداري خوزستان اجتماع كردند . ( 2 )
637
آيت الله العظمي مرعشي نجفي با ارسال تلگرافي خطاب به حجت الاسلام حاج محمدتقي موسوي از علماي خرمشهر ، با اشاره به قصد مهاجرت علما از اين شهر ، تذكر دادند : در اين موقعيت حساس و سرنوشت ساز كه چشم جهانيان بهاين انقلاب اسلامي شكوهمند ما دوخته شده ، در تصميم خود تجديدنظر فرموده ، كمافي السابق برادران ديني و مومنين را ارشاد نماييد و بدانيد كه به هيچ وجه حركت آقايان صلاح نيست ، به خصوص كه عوامل ضدانقلاب در اين ايام از گوشه و كنار مملكت به ويژه در خوزستان عزيز دست به تحريكاتي زده و با اعمال شوم خود باعث نگراني اهالي آن سامان ميشوند . ( 3 )
638
درباره درگيريهاي منطقه كردستان برسر اراضي كشاورزي ، روزنامه بامداد نوشت : نبرد بين فئودالها و دهقانان روستاهاي اطراف مهاباد و پيرانشهر پايان گرفت . حدود 25 نفر از فئودالها و همكاران سابق آنان در منطقه تسليم و دستگير شدند و پايگاه آنان نيز به دست دهقانان سقوط كرده است . در حال حاضر اوضاع در مهاباد و اطراف آن كاملا آرام است و اتحاديه عشايري فئودالها از بين رفته است . ( 4 )
639
خبرگزاري رويتر از قولهاشم صباغيان وزير كشور دولت موقت گزارش داد : از سوي ايران نيروهاي تقويتي به نقاط مرزي 1200 كيلومتري ايران و عراق اعزام شده است . بنابه گفته وزيركشور ، اين اقدام در رابطه با گزارشهايي است مبني بر اين كه گروهي از سرسپردگان شاه مخلوع ايران در نقاط مرزي بين
هاشم صباغيان وزير كشور دولت موقت
ايران و عراق اقدام به اجير كردن و آموزش گروهي براي خرابكاري درنقاط مرزي كردهاند . ( 5 )
640
سازمان مجاهدين خلق با انتشار اطلاعيهاي تحت عنوان “ تذكر مجاهدين خلق ايران به دولت آقاي مهندس بازرگان دربارهترورهاي اخير “ ضمن محكوم كردن مجدد اينترورها از جهت شرايط و آثار آن و نه نفس عمل و اهداف اصلي آن ، خواستار روشن شدن نتايج تحقيقات براي افكار عمومي شد . متن كامل اين اطلاعيه بدين شرح است :
به نام خدا و به نام خلق قهرمان ايران
چنان كه عموم مردم قهرمان ، مطلعند به دنبالترور سرلشكر قره ني و آقايان مطهري و هاشمي رفسنجاني گزارشاتي مبني بر پيدا شدن سرنخ و دستگيري افرادي در رابطه با اينترورها در مطبوعات منتشر شد . براساس اين گزارشات گمان ميرفت كه عوامل دستاندركار اين ترورها شناخته شده و به زودي معرفي خواهند گرديد ، به خصوص كه در تاريخ دوشنبه 28 خرداد ماه يكي دو روزنامه مشخص نيز مدعي شدند كه يكي از مهرههاي حساس اينترورها كه تحت تعقيب قرار گرفته … با يكي از سازمانهاي نظامي ـ سياسي مشهور از نزديك همكاري داشته است …
البته بديهي است از آن جا كهاينترورها امنيت و سلامت محيط سياسي را در جهت غلبه خفقان و اختناق از بين ميبرد ، طبع اتخاذ چنين شيوههايي براي حل تضادهاي اين چنيني معقول هيچ نيروي آگاه و اصيلي نيست ، به همين دليلترورهاي مزبور از جانب همه نيروهاي مسئول و مردمي ، من جمله “ مجاهدين خلق ايران “ بلادرنگ تقبيح و محكوم گرديد ، مخصوصاً كه هيچ نيروي انقلابي و مبارز حاضر نيست كه بدين وسيله دستاويزي براي نفاق و جدايي نيروها و سوءاستفادهامپرياليستها فراهم گردد . ليكن متاسفانه تا اين تاريخ هيچ اطلاع رسمي و موثقي از ادامه تحقيقات دربارهترورهاي فوق الذكر به مردم داده نشده و مسئله همچنان در هالهاي از ابهام باقي مانده است .
بنابراين با جلب نظر دولت به اهميت اين تحقيقات ، خاطرنشان ميكنيم كه تنها با پي گيري و ريشه يابي جدي موضوع ميتوان از وقوع هر حادثه ناگوار احتمالي ديگر و مخاطرات سياسي و اجتماعي ناشي از آن ممانعت نمود . بنابراين “ مجاهدين خلق ايران “ وظيفه خود ميدانند كه به خاطر روشن شدن افكار عمومي و مراعات حداكثر پيشبينيهاي لازم ، به دولت متذكر گردند نتايج تحقيقات را تا آن جا كه ممكن بوده و در اختيار دولت است ، در معرض اطلاع عموم قرار دهند . ( 6 )
641
دادستان كل انقلاب اسلامي اطلاعيهاي در مورد علت تاخير دادرسي محمدرضا سعادتي انتشار داد كه در آن آمده است : در روزنامهها شرحي در مورد محمدرضا سعادتي مرقوم داشتهاند كه لزوما متذكر ميشود : محمدرضا سعادتي پاسخ گويي به سوالات را موكول به حضور نماينده
سازمان مجاهدين خلق ايران نموده . از 28/3/58 تاكنون سازمان مرقوم نمايندهاي كه برگ شناسايي و كارت معرفي داشته باشد ، اعزام ننموده و موجب تاخير دادرسي شده است . محمدرضا سعادتي كليه عمليات خود را به اجازه سازمان مذكور دانسته و تحقيق در صحت و سقم آن ضروري است .
بازپرسي دادسراي انقلاب اسلامي ( 7 )
642
امروز سازمان چريكهاي فدايي خلق در دانشگاه تهران مراسمي از قبل اعلام شده ، برگزار كرد . گزارش روزنامه اطلاعات در اين باره چنين است :
بزرگداشت سالگرد شهادت دو تن از چريكهاي فدايي خلق با شركت دههاهزار نفر در زمين چمن دانشگاه تهران برگزار شد . گروه انتظامات چريكهاي فدايي خلق در اين روز براي مقابله با هر گونه حادثهاي از ساعت 6 بامداد در زمين چمن دانشگاه تهران حضور يافته و با ايجاد زنجيري از انسان در گرداگرد زمين چمن ، از نفوذ عوامل بر هم زننده ميتينگ به داخل محوطه چمن جلوگيري كردند .
در آغاز اين مراسم سرود “ فدايي “ خوانده شد ، سپس سخنگوي سازمان چريكهاي فدايي خلق در سخنان خود پس از انتقاد از نقش محافظه كارانه دولت درباره جناح ديگر حاكميت ، خاطرنشان ساخت :
جناح ديگري از نيروها كه در حاكميت موجود نقش تعيين كنندهاي دارد ، با در پيش گرفتن سياستهاي انحصارطلبانه بدون در نظرگرفتن واقعيتهاي موجود در جامعه و بدون توجه به اين كه عليرغم طرح شعار وحدت ، درست در جهت عكس آن عمل نموده و هر روز كه ميگذرد به تفرقه گرايي و تشتت دامن زده و نيروهاي مترقي و دمكراتيك جامعه را زير فشار قرار ميدهد ، به صورتي كه در طرح و تدوين قانون اساسي و مجلس موسسان ، با تاكيد بر مبناي شرع در قانون گذاري و ايجاد مجلسي متشكل از تودههاي زحمت كش خلق ، به حركت غيردمكراتيك و غير واقع بينانه خود ادامه داده به جايي ميرسد كهاشكارا شعار ميدهند : دمكراتيك و ملي هر دو فريب خلق است .
ناطق با اشاره به اعترافات تهراني ( جلاد ساواك ) در مصاحبههاي تلويزيوني گفت : “ محاكمه دژخيمان ، صفحه نمايش وقيحانهاي عليه سازمان ما و مجموع نيروهاي انقلابي بود . در اين دادگاه به راستي گاه جاي دادستان با متهمين عوض ميشد و در صندلي جانيان خودفروخته ، انقلابيون صديق و جان بركف ما را مينهادند … “ در ادامه مراسم ، بعد از سرود و چند پيام ، پيام معلمان پيشگام ، پيام خانواده چهار چريك فدايي خلق كه در ارتباط با خلع سلاح يكي از خانههاي سازمان در مجيديه دستگير شدهاند ، خوانده شد .
سخن ران ( گويندهتريبون ) ضمن تاكيد اين نكته كه هرگونه كوشش براي خلع سلاح ، خدمت بهامپرياليسم و صهيونيسم است ، اعلام كرد : ماخواستار آزادي مجاهد اسير محمدرضا سعادتي
هستيم . در همين لحظه ، جمعيت يكپارچه شعار داد : « مجاهد و فدايي و نفتگر مبارز ، آزاد بايد گردند » . در پايان مراسم ، مراتب پشتيباني شركت كنندگان در اين مراسم از خلقهاي نيكاراگوئه و ظفار اعلام شد و سپس پيام سازمان چريكهاي فدايي خلق قرائت گرديد . در بخشي از پيام آمده است : « بايد با مصادره و ملي ساختن سرمايههاي وابسته ، بانكها و اراضي ، شرايط لازم جهت قطع نفوذ اقتصادي امپرياليسم و ايجاد صنايع بنيادي و مادر فراهم آيد . از نظر ما يك سياست ملي واقعي تنها به تغيير مديريت صنايع و بانكها ختم نخواهد شد ، بلكهاين سياست بايد اداره اين واحدهاي توليدي را به دست توليدكنندگان اصلي جامعه يعني كارگران و زحمتكشان بسپارد و شوراهاي انقلابي آنها را در تمام زمينهها به مثابه تنها مرجع ذي صلاح به رسميت بشناسد . »
در جريان برگزاري مراسم گروهي كوشيدند اين اجتماع رابه هم بزنند اما با كوشش پاسداران انقلاب و انتظامات ميتينگ ، از رخنهاين عوامل به داخل ميتينگ جلوگيري شد . ( 8 )
643
امام خميني در جمع يك هيئت اعزامي به اتحاد شوروي ، درباره معرفي انقلاب ، نوع برخورد با گروههاي مختلف و نيز چگونگي برخورد با بيگانگان و آنچه بايد در جهت حفظ احترام و عزت انقلاب و اسلام رعايت شود ، تذكراتي دادند ؛ از جمله :
سر يك ميزي اگر يك ظرف مسكر باشد ، سر آن ميز حرام است بنشينيد ، اين حكم خداست و ديگر البته استعمالش ديگر معلوم است . بنابراين ، البته وقتي كه شما آن جا برويد ، به شما احترام ميكنند ، چيزي را كه بخواهيد ، ميكنند . بگوييد ميزتان را علي حده كنند و جلوتر بگوييد . ( يكي از حاضران : ممكن است عوامل شوروي به يك حالت كوچكي بنگرند . ) امام : گمان ندارم كه آنها حالا شما را كوچك نگاه كنند ، آن وقتي كه شما را كوچك نگاه ميكردند كه ميديدند كه آن شخصي كه خودش را شخص اول مملكت ميدانست ، براي آنها آن قدر خضوع ميكرد كه من اين را يادم نميرود كه “ جانسون “ بود و شاه رفته بود آن جا ـ در عكس هم آن جا در روزنامهها منتشر شد كهاين ياد من نميرود از ناراحتي كه آن وقت پيدا كردم ـ آن مرد جانسون ايستاده بود آن جا عينكش را برداشته بود و به دستش گرفته بود و چپ به آن طرف نگاه ميكرد ، اين شخص ، آن سر ، همان آنجايي كه جاي نشيمن خودش بود ، محمدرضا جلو او ايستاده بود مثل اين كه يك آدم مثلا بچه مكتبي پهلوي استاد ايستاده بود . وقتي ميديدند آنها كه شخصي كه حالا دارد حكومت ميكند به يك جمعيتي ، اين طور است وضعش ، نسبت به آحاد مملكت هم آنها نظرشان آن طور ميشد ، اما وقتي كه حالا ديدند كه يك مملكتي است كه مشتش را گره كرد و همه را بيرون كرده ، الان نظر همه نسبت به شماها منقلب شده است .
خودتان را بايد حفظ كنيد . خودتان را براي اين كهاين قدر تبليغات برضد خود شماها شده است كه ماها را باطنمان را تحول كردند به يك چيز ديگر از آن شخصيتي كه انسان بايد داشته باشد . اين قدر اينها تبليغات كردند كه شخصيت را از ما گرفتند كه ما الان هم تا صحبت
ميشود انگلستان ، آمريكا ، همهاين خيابانهاي ما را به اسم اينها گذاشته بودند ، ميدانها را به اسم اينها گذاشته بودند و هكذا همه چيز . حالا شما آن نيستيد و مملكت ايران هم آن نيست .
شما ، از قراري كه از خارج ميآيند ميگويند كه شما نميدانيد خارج نسبت بهايران چه نگاه ميكند . خود ايران باز عظمت اين نهضت را درست ادراك نكرده است ، عظمت اين نهضت در خارج بيشتر از اين مسائل است .
الان همينهايي كه از طرف شوروي ميآيند اين جا ، گاهي آن سفيرشان ميآيد اين جا ، معلوم است كه نظرشان بهاين جا آن نظرها ديگر نيست و بنابراين شما خودتان را يك ملت غالب بدانيد و اشخاص كه غلبه كرديد ديگر ، و به اسم غلبه برويد و در آن جا ابد از آنها هيچ باكي نداشته باشيد و به اسم يك ملت غالب برويد در آن جا ، نه مثل سابق كه يك ملت ضعيف بود ؛ يك ملت قوي كه هم شوروي را كنار گذاشت و هم آمريكا را و هم انگلستان و هم همه را . بنابراين هيچ به شما نگاه كوچكي نميكنند مگر اين كه خودتان كوچك كنيد خودتان را و خودتان نكنيد اين كار را . ( 9 )
644
به نوشته مطبوعات ، كنفرانس كشورهاي صادركننده نفت اوپك پس از سه روز مذاكره در ژنو و تعيين قيمت دوگانه ، به كار خود پايان داد .
در مورد افزايش قيمت نفت ، سه كشور عربستان سعودي ، امارات متحده عربي و قطر توافق كردند كه نفت خود را از قرار هر بشكه 18 دلار و بدون سورشارژ به فروش رسانند ، بقيه كشورها از جملهايران ميتوانند نفت خود را از قرار هر بشكه 21 تا 22 دلار به فروش رسانند . البتهاين ده كشور به جز عربستان ، امارات متحده عربي و قطر ميتوانند حق مرغوبيت و سورشارژ را نيز به 22 دلار اضافه كنند ولي در نهايت اين مبلغ نبايد از 5/23 دلار تجاوز كند .
در كنفرانس ژنو تصميم گرفته شد چنانچه ارزش دلار بيش از پنج درصد ديگر پايينتر برود ، اين موضوع در اجلاس فوق العاده اوپك مورد بررسي قرار گيرد و راجع به آن تصميم نهايي گرفته شود .
در ژنو همچنين گفته شد كه اوپك تصميم بهايجاد يك خبرگزاري بينالمللي به نام “ اوپك نيوز “ گرفته است .
به گزارش راديو لندن ، “ شيخ زكي يماني “ وزير نفت عربستان سعودي گفته است كه در داخل سازمان اوپك فشارهايي اعمال ميشد كه تازهترين قيمتهاي تعيين شده نفت سه ماه ديگر مورد تجديد نظر قرار گيرد . وي افزود كه عربستان سعودي در يك چنين كنفرانسي شركت نخواهد كرد .
خبرنگار اقتصادي بي . بي . سي از ژنو گزارش داد كه با در نظر گرفتن اين افزايش قيمت نفت ، از پايان سال 1977 تا كنون قيمت نفت به طور كلي پنجاه درصد افزايش يافته است ؛ امري كه نتايج آن به منزله ضربه شديدي بر اقتصاد جهاني است .
بدينترتيب ، بايد گفت آينده براي كشورهاي مصرف كننده نفت چندان درخشان نيست . عربستان سعودي به عنوان دوست غرب سعي كرده است از افزايش بهاي نفت در اوپك ، جلوگيري كند ولي عربستان سعودي ديگر در وضعي نيست كه بتواند اعضاي ديگر اوپك را از افزايش بهاي نفت منع كند .
وزراي اوپك بارديگر در روز 17 دسامبر در كاراكاس پايتخت ونزوئلا گردهم ميآيند تا وضع موجود را مورد بحث و بررسي قرار دهند . از طرفي ، “ عزالدين مبروك “ وزير نفت ليبي گفت : چنانچه شرايط بازار به طور قابل ملاحظهاي تغيير يابد ، احتمالا تشكيل يك جلسه فوق العاده قبل از اجلاس كاراكاس تقاضا خواهد شد .
به گزارش خبرگزاري فرانسه از ژنو ، “ حسن نزيه “ طي يك مصاحبه مطبوعاتي گفت : « ميزان توليد ايران هم اكنون روزانه چهار ميليون بشكه است كه 3/3 ميليون بشكه آن براي صادرات ميباشد . » نزيه افزود : « خود دولتهاي غربي ميزان ماليات بنزين را كه در پمپهاي بنزين به فروش ميرسد بيش از پيش افزايش ميدهند . » وي در پايان تاكيد كرد : عليرغم افزايش بها ، نفت هنوز ارزانتر از آب معدني است .
خبرگزاري فرانسه همچنين گزارش داد كه روز جمعه پرزيدنت كارتر اقدام اوپك را در افزايش مجدد بهاي نفت محكوم و پيش گويي كرد كه سراسر جهان از اين افزايش قيمت زيان خواهد كرد . از سوي ديگر ، رئيس جمهوري آمريكا گفت كه وي تصور ميكند هفت كشور شركت كننده در كنفرانس عالي كشورهاي صنعتي در توكيو موفق خواهند شد تصميمهاي جسورانهاي جهت كاهش دادن واردات نفتي خود از سازمان كشورهاي توليدكننده نفت اتخاذ كنند .
كارتر همچنين افزود كه به عقيده او افزايش جديد بهاي نفت ميزان تورم را در آمريكا دو درصد بالا خواهد برد و ميزان رشد اقتصادي آمريكا نيز در نتيجهاين تصميم اوپك دودرصد كاهش خواهد يافت . سپس پرزيدنت كارتر پيامي به كنگرهامريكا فرستاد و از كنگره خواست برنامه مربوط به انرژي را كه تسليم آن كرده ، هر چه زودتر تصويب كند .
“ كريستوفرسن “ وزير امورخارجه دانمارك گفت كه تصميمات اوپك عواقب و نتايج بسيار وخيمي به دنبال خواهد داشت . وزير امورخارجه دانمارك از كشورهاي بزرگ صنعتي مصراً خواست كه هر چه زودتر در مورد اتخاذ يك سياست واحد در زمينه انرژي اقدام جدي به عمل آورند . عكس العملهاي محافل سياسي و اقتصادي آلمان غربي در مقابل تصميمات اوپك ، مشابه عكس العمل دانمارك است .
پراودا ارگان رسمي حزب كمونيست شوروي هيچگونه تفسيري از قيمت گذاريهاي جديد اوپك برنفت ، ندارد .
“ كنستانتين كارامانليس “ نخست وزير يونان عقيده دارد كه كشورهاي توليدكننده نفت با اين نوع قيمت گذاري مرتكب اشتباه بزرگي ميشوند ، زيرا نفت اكنون ماده گران بهايي است كه نه تنها
ترقي و تمدن به آن بستگي دارد بلكه عامل اصلي برقراري صلح محسوب ميشود . ( 10 )
منابع و ماخذ روزشمار 8/4/1358
1 ـ روزنامه كيهان ، 9/4/1358 ، ص 5 .
2 ـ روزنامه اطلاعات ، 9/4/1358 ، ص 3 .
3 ـ روزنامه اطلاعات ، 10/4/1358 ، ص 3 .
4 ـ روزنامه بامداد ، 9/4/1358 ، ص 1 .
5 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 ، به نقل از خبرگزاري رويتر .
6 ـ سازمان مجاهدين خلق ايران ، مجموعه اعلاميهها و موضع گيريهاي سياسي مجاهدين خلق ( 1 ) ( تهران : سازمان مجاهدين خلق ، 1358 ) ص 186 .
7 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 .
8 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 12 .
9 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني جلد7 ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ، 1361 ) ص 235 .
10 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 8 ، راديو لندن و خبرگزاري فرانسه .