زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
بحران در خوزستان

روزشمــــار

پنجشنبه

7 تير 1358

3 شعبان 1399

28 ژوئن 1979

626

در آبادان نيمه شب صداي تيركلاشينكف و ژ ـ 3 تداوم تحركات ضدانقلابي خشونت بار را بار ديگر تداعي مي‌كند . به نوشته مطبوعات ، در نتيجه مقابله پاسداران ، چند نفر كه با شليك  تيرهوايي آرامش شبانه را برهم زده بودند ، به نخلستان‌هاي منطقه گريختند . ( 1 ) 

محمدرضا علوي فرماندار خرمشهر در مصاحبه مطبوعاتي در مورد حوادثي كه اخيرا اتفاق  مي‌افتد گفت : در خرمشهر اكثريت مردم از انقلاب خود پاسداري مي‌كنند و عده قليلي هم بر ضد آنها در تلاشند . در خرمشهر دونوع آماده باش داده‌ايم : يكي به منظور دفاع از انقلاب و ديگري  جهادسازندگي . در چند شب گذشته ضدانقلاب انبار مخابرات و انبار برق ما را به آتش كشيد و در تاريكي شب به سوي پاسداران و مردم رگبار آتش گشودند كه خوشبختانه تلفات جاني نداشتيم  و برادران پاسدار ما شبانه روز از شهر مراقبت مي‌كنند .

فرماندار خرمشهر افزود : « چندي پيش راديو عراق خبري مبني بر دست‌گيري آيت الله شيخ  محمدطاهر آل شبيرخاقاني پخش نمود كه عاري از حقيقت مي‌باشد . آيت الله در منزلشان هستند و ايشان مورد احترام همه ما مي‌باشند . » وي در مورد مسئله عرب و عجم گفت : « برادران عرب  عامل اين پيش آمدها نيستند ، آنها سال‌ها در كنار برادران عجم خود زندگي كرده‌اند . اين عمليات  كار ضدانقلاب است . »

همچنين برادر “ ناصر جبروتي “ سرپرست پاسداران انقلاب اعزامي از تهران به خرمشهر ،  گفت : در خرمشهر مسئله‌اي به نام عرب و عجم وجود ندارد . ما در مدتي كه در خرمشهر هستيم ،  فهميديم اين مسئله را كساني مطرح مي‌كنند كه مي‌خواهند سودي ببرند . بارها شده برادران عرب  ما كه حتي زبان فارسي نمي‌دانستند ، اطلاعات دقيقي در اختيار ما قرار داده كه بسيار سودمند بوده است . ( 2 ) 

627

براساس اعلام هنگ ژاندارمري ايلام ، عراق پاسگاه‌هاي مرزي خود در مرز با ايران را تقويت  مي‌كند .

در اين گزارش آمده است : تعداد چهار دستگاه خودروي نظامي كه حامل افراد نظامي بودند از طريق زرباطيه به طرف پاسگاه مقابل گمرك و فرح آباد حركت [ كردند ] و پاسگاه‌هاي مزبور تقويت شد . ( 3 ) 

امروز همچنين در شادگان يك فروند هلي كوپتر عراقي به حريم هوايي ايران تجاوز كرد ولي  براثر رو‌به‌رو شدن با عكس العمل و تيراندازي پاسداران انقلاب ، از منطقه گريخت . ( 4 ) در همين  حال ، وزارت امورخارجه جمهوري اسلامي ايران در نامه‌اي به دولت موقت نوشت : عطف به  نامه مورخ 29/3/1358رئيس ستاد كل ارتش جمهوري اسلامي ايران به جناب عالي در خصوص ايجاد شبكه جاده و احداث پاسگاه‌هاي جديد در مناطق مجاور مرز ايران و عراق  توسط دولت عراق ، نظرات ستاد كل ارتش جمهوري اسلامي ايران مبني بر لزوم ايجاد جاده‌هاي  عملياتي و افزايش تعداد پاسگاه‌هاي مرزي ايران ( حداقل به تعداد پاسگاه‌هاي عراق ) به منظور مقابله با اقدام احتمالي دولت عراق و جلوگيري از‌ترددهاي غير مجاز در نوار مرزي ، مورد تاييد كارشناسان امور مرزي وزارت امور خارجه مي‌باشد . علي هذاپيشنهاد مي‌شودكه به منظور تبادل  نظر درباره پيشنهادات ستاد كل ارتش ، كميسيوني مركب از نمايندگان وزارت خانه‌ها و سازمان‌هاي ذيربط ، در وزارت امورخارجه تشكيل گردد . ( 5 ) 

628

مراسم روز پاسدار همزمان با سراسر كشور در ميدان امام حسين ( ع ) تهران برگزار شد . اين مراسم  امروز ( سوم شعبان ، كه از طرف امام خميني رهبر انقلاب روز پاسدار ناميده شده است ) از ساعت  3 بعدازظهر آغاز گرديد . ده‌ها هزار پاسدار كميته‌هاي مناطق چهارده گانه و سپاه پاسداران  انقلاب اسلامي به طور منظم و در حال رژه عازم ميدان امام حسين ( ع ) شدند . پاسداران مسلح  پياده يا سوار بر خودرو از مقابل مردم مي‌گذشتند و در حالي كه با شعارهايي نظير “ ما همه سرباز توايم خميني ، گوش به فرمان توايم خميني | “ پايمردي خود را در اجراي فرمان‌هاي الهي رهبر انقلاب ، اعلام مي‌كردند ، مورد استقبال و تشويق پرشور مردم قرار گرفتند . جمعيت حاضر در مسير نيز در پاسخ پاسداران شعار مي‌دادند . در اين مراسم كه جمعي از روحانيان و “‌هاني الحسن “  نماينده جنبش آزادي‌بخش فلسطين ، گروهي از افسران و درجه‌داران شهرباني ، همچنين  گروه‌هاي مختلف مردم شركت داشتند ، بعد از تلاوت قرآن ، پيام‌هاي “ امام خميني “ ، “ مهندس  بازرگان “ و شوراي انقلاب قرائت شد . ( 6 ) متن كامل پيام امام خميني به‌اين شرح است :

 « بسم الله الرحمن الرحيم . روز مبارك سوم شعبان المعظم را كه روز طليعه پاسدار و پاسداري از مكتب مترقي اسلام است به عموم هم ميهنان وبه خصوص پاسداران انقلاب  اسلامي تبريك عرض [ مي‌كنم ] و به حق بايد اين روز معظم را روز پاسدار بناميم .

روز ولادت باسعادت بزرگ پاسدار قرآن كريم و اسلام عزيز است ؛ پاسداري كه هر چه  داشت در راه هدف اهدا كرد و اسلام عزيز را از پرت گاه انحراف رژيم طاغوتي بني اميه نجات داد . 

رژه پاسداران انقلاب اسلامي در تهران ، به مناسبت روز پاسدار

رژيم منحط بني اميه مي‌رفت تا اسلام را رژيم طاغوتي و بنان گذار اسلام را برخلاف آنچه بوده  معرفي كند . معاويه و فرزند ستم كارش به اسم خليفه رسول الله با اسلام آن كرد كه چنگيز با ايران  و اساس مكتب وحي را تبديل به رژيم شيطاني نمود . اگر فداكاري پاسدار عظيم الشان اسلام و شهادت جوان مردانه پاسداران و اصحاب فداكار او نبود ، اسلام در خفقان بني اميه و رژيم ظالمانه  آنان وارونه معرفي مي‌شد و زحمات نبي اكرم ( ص ) و اصحاب فداكارش هدر مي‌رفت .‌هان اي  پاسداران عصر حاضر و انقلاب اسلامي ، به‌امام امت و پاسدار قرآن كريم و اسلام عزيز اقتدا نموده ، حق پاسداري از انقلاب اسلامي را به خوبي ادا كنيد و از اين منصب بزرگ كه منصب  انبياء عظام و اولياء خداوند تعالي است به خوبي حفاظت كنيد . نكند خداي نخواسته كاري كنيد كه مقام پاسداري لكه دار شود و مبادا در لباس پاسداري از شما عملي صادر شود كه موجب  سرشكستگي اسلام باشد و خداي نخواسته گفته شود پاسداران اسلام چون ماموران سازمان  هستند .

اكيدا از شما جوانان خواستارم كه عناصر ناپاك را از خود دور كنيد ، كه عمل خلاف يك نفر ممكن است گروهي را بدنام كند . ما امروز مواجه هستيم با گروه‌هايي كه در كمين نشسته و مي‌خواهند اسلام و انقلاب شكوه‌مند اسلام را برخلاف آنچه هست معرفي كنند و به قشرهاي  مختلف اسلامي خرده گيرند و آنچه در افراد غيرمسئول مي‌گذرد به حساب نهضت و اسلام  بياورند ، لهذا لازم است علماي اعلام ـ كه راهنماي جامعه هستند ـ و كميته‌ها و دادگاه‌ها و
پاسداران انقلاب كوشش كنند و نگذارند كساني از روي شيطنت و توطئه يا از روي جهالت و بي اطلاعي از مباني اسلام ، رفتاري كنند كه نهضت پاك اسلامي را واژگونه و مكتب مقدس اسلام  و جمهوري اسلامي را لكه دار كنند . من از تمام گروه‌هاي مذكور مي‌خواهم كه به دولت موقت  اسلامي كمك كنند و دخالت‌هاي مستقيم در امور دولتي ودر عزل ونصب ماموران نكنند .  دخالت‌هايي كه موجب تضعيف دولت اسلامي مي‌شود ، برخلاف رضاي خداست و بايد از آن  احتراز شود .

 « روح الله الموسوي الخميني » ( 7 ) 

سپس پيام مهندس بازرگان نخست وزير دولت موقت قرائت شد كه در بخش‌هايي از آن  خطاب به پاسداران آمده است : « شماـ كه‌اميدوارم پويندگان صادق راه حسين باشيد ـ موقعي پا در ميدان انقلاب ايران گذاشتيد و دعوت نايب امام را لبيك اجابت گفتيد كه پيشينيان شما با اعلام كلمه حق در برابر سلطان جابر ، زير پرچم افضل الجهاد رفتند و با دست خالي به استقبال  گلوله‌هاي خصم شتافتند .

به بهاي مظلوميت ، اثبات حقانيت و قدرت براي انقلاب ايران كردند ؛ پيروزي خونين را تحقق بخشيدند و به سالكان راه حق پيوستند . شما بلافاصله برخاستيد ، سنگر ساختيد ، موضع  و سلاح به دست گرفتيد و نگذاشتيد زحمات گذشتگان و خون شهيدان كه انقلاب اسلامي را به  اولين پيروزي رسانده بودند ، واژگون گردد .

در منازل و مساجد و معابر گردهم آمديد ، كميته‌ها تشكيل داديد واز انقلاب و ملت  پاسداري كرديد . برخلاف پيشينيان دست خالي نبوديد ؛ آنان كه با خدا پيمان بسته بودند ،  ايستادند جنگيدند و شهيد دادند …

 … انقلاب اسلامي ما و ملت و دولت ايران براي حفظ آنچه به دست آورده ونيل به آنچه  بايدبه دست آورد احتياج فراوان به خدمت و همت و فداكاري‌هاي شما دارد . كشتي نوساخته  جمهوري اسلامي در اين درياي طوفاني نمي‌تواند بي بادبان ، بي سكان و بي ناخدا در غفلت و دعوا و هوي ، خود را به سواحل بعيد و بلند و سعادت و عافيت برساند ؛ بيش از هرزمان نيازمند صبرو فضل و فداكاري از يك طرف و وفاداري با رهبر آزموده‌امام خميني از طرف ديگر و همبستگي صميمانه با دستگاه اجرايي منتخب ايشان يعني دولت مي‌باشد . بايد چون كوهي  استوار در صف واحد پيش رويم . » ( 8 ) 

پيام شوراي انقلاب نيز چنين قرائت شد :

 « بسمه تعالي . واعدوالهم مااستطعتم من قوه و من رباط الخيل

براي رويارويي بادشمن خدا و خلق هرچه در توان داريد آماده كنيد . حق عظيم پاسداران ،  اين بازوان انقلاب پيروزمند ، فراموش نشدني است . چشم هميشه بيدار عزيزان بود كه بهار آزادي  را در دل شب‌هاي حادثه خيز و پرهيجان بعد از پيروزي براي ملت ما حراست كرد . نهال انقلاب  اسلامي نخستين ميوه شيرين خودرا هنگامي به بار آورد كه‌اين فرزندان شجاع خلق مستضعف ، 
پس از سال‌هاي دراز محكوميت و رنج و استضعاف ، سلاح غارت شده خود را بازگرفتند و قدرت مندانه از دست آورد فداكاري‌هاي خود پاسداري كردند و ريشه‌هاي اصلي درخت پوسيده  و پليد حكومت جبار را قلع و قمع نمودند . اين تولد نويني بود كه نسلي روبه اضمحلال دليران  را در اين مرز و بوم پايدار ساخت و نيروي جوان را در جهت فتوت اسلامي به كار‌انداخت .  بي شك ادامه مبارزات انقلابي ملت ما تا استقلال و آزادي كامل و تا ثبات و استقرار و گستردگي  جمهوري اسلامي ، محصول همين ولادت جديد و در گرو همين پاسداري است .

روز پاسدار كه زادروز سالار شهيدان فداكار ، حضرت حسين بن علي عليه السلام ،  شايسته‌ترين مناسبت براي آن است ، فرصت مغتنمي است براي سپاس و تجليل از اين جوانان  عزيز كه در سراسركشور به وظيفه خطير پاسداري اشتغال دارند ونيز براي تجديد خاطره شهيدان  به خون تپيده‌اي كه منشور آزادي ملت ايران را رقم زدند و يادگرامي‌خود رادر تاريخ اين ملت  جاودانه ساختند . سلام برآنان و به همه شهيدان راه رستگاري انسان .

شوراي انقلاب اسلامي ايران » ( 9 ) 

پس از قرائت پيام‌ها ، سرود پاسداران انقلاب خوانده شد و آيت الله مهدوي كني رئيس كميته  مركزي انقلاب طي سخناني خدمات پاسداران را به‌اين شرح برشمرد : « تقويت دولت قانوني و نيروهاي انتظامي ؛ حفظ انتظامات در سراسر كشور ؛ نگه‌داري وحفاظت از اماكن عمومي ؛  جلوگيري از قاچاق ، فحشا ، منكرات و اعمال ناشايست ؛ حفاظت از اوراق امتحانات نهايي آموزش و پرورش و حفاظت از جان ، مال و نفوس فرزندان ايران . » ( 10 ) وي افزود : « پاسداران در راه هدف انقلاب اسلامي ايران تا پاي جان فداكاري مي‌كنند وشبي نيست كه چند پاسدار شهيد يا مجروح نشوند ، بنابراين از دولت آقاي بازرگان درخواست شده است كه حقوقي براي اين افراد از جان گذشته در بودجه مملكتي در نظر بگيرد تا اين افرادبتوانند مخارج زندگي خود را تامين  كنند . »

سپس پيام پاسداران انقلاب را‌هاشمي‌نماينده آنان قرائت كرد . در بخشي از اين پيام آمده  است : « مابه عشق شهادت از خواب برمي خيزيم و از مرگ هراسي نداريم . شبي نيست كه عده‌اي  از ما كشته يا مجروح نشوند ، ولي ما با عشق زيادتر ، به پاسداري خود ادامه مي‌دهيم . آرزو داريم  همانند پاسداران شهيدبه آنان بپيونديم . ما پاسداران فاسد و افرادنالايق را از خود دور كرده و مي‌كنيم و با ايمان و همبستگي و قدرت بيشتر تا به ثمر رساندن اين انقلاب ، دست از پاسداري  بر نخواهيم داشت . » وي افزود : « مابه فرمان امام خميني تا اسلحه در دست دشمنان انقلاب هست  و تا توطئه گران در حال توطئه مي‌باشند و تا مرزهاي ما امن و امان نيست ، اسلحه را در دست  خواهيم داشت و هدف‌هاي اسلام عزيز را در اين كشور اجرا خواهيم كرد . »

 در پايان اين مراسم قطع‌نامه روز پاسداران انقلاب در دوازده ماده خوانده شد كه متن كامل  آن به‌اين شرح است :

بسمه تعالي . ما پاسداران كميته‌هاي انقلاب اسلامي در اين روز تاريخي كه سال روز تولد
امام سوم ، سالار شهيدان ، سرور آزادگان ، حضرت حسين بن علي عليه ماالسلام است و به تاييد مرجع دين و رهبر انقلاب ، حضرت امام خميني ، روز پاسدار ناميده مي‌شود ، يك بار ديگر از عمق جان ، يك دل و يك صدا به همه ملت قهرمان و مسلمان ايران و ديگر ملت‌هاي جهان اعلام  مي‌داريم :

1 ـ ما باالهام از انقلاب خونين سالار شهيدان حضرت حسين ( ع ) و روح فداكاري و جان بازي پاسدار وفادار آن حضرت ، حضرت ابوالفضل ( ع ) ، پاسداري از انقلاب اسلامي و شهادت را بزرگترين افتخار خود دانسته و تا آخرين قطره خون در اين راه مقدس پايداري خواهيم  نمود .

2 ـ انقلاب اسلامي و ره آوردهاي ثمربخش آن ، تجلي همه خواسته‌ها و تجسم اراده و شرف  و موجوديت جامعه مسلمان ماست ، ما پاسداري از آن را به عنوان حفاظت از شرف و دين و موجوديت خود ، يك وظيفه وجداني و شرعي و ملي مي‌دانيم .

3 ـ مقام منيع رهبري انقلاب ، ضامن وحدت و پيروزي انقلاب بوده و ما پاسداران جان  به كف ، تحت فرمان واجب الاطاعه ، آماده اجراي دستورات امام مي‌باشيم .

4 ـ ما با همان قدرت و با همان خون‌هاي نثار شده‌اي كه انقلاب اسلامي را به پيروزي  رسانيديم ، توطئه‌ها وتحريكات عوامل سرسپرده استعمار وعناصر ضدانقلاب رانابود خواهيم  كرد .

5 ـ اجراي قاطعانه احكام صادره از دادگاه‌هاي انقلاب اسلامي را گامي استوار در زمينه  رهايي ملت از چنگال دژخيمان پهلوي و سرسپرده گان امپرياليسم جهان خوار مي‌دانيم .

6 ـ تاخير در تصويب قانون اساسي به بهانه تشكيل مجلس موسسان ، توطئه جديدي براي  تضعيف و جلوگيري از سامان يافتن جمهوري اسلامي ايران و در نتيجه خدشه وارد كردن به  اصالت اسلامي انقلاب مي‌باشد . خواست اكثريت قاطع ملت مسلمان ايران ، حفظ ويژگي تشيع  انقلابي در كليه مواد قانون اساسي به ويژه در مورد رئيس جمهوري و نخست وزير آينده  جمهوري اسلامي بوده و پاسداري از اين اصل از وظايف عمده ماست .

7 ـ ما با توجه به مسئوليت‌هاي خطير پاسداري و پاكي اين وظيفه ديني ، خودسازي وتزكيه  رابراي يك يك پاسداران ضروري وطرد افراد ناپاك و بي انضباط را از ميان جمع متشكل خود ،  شرط بقاي پاسداران و امكان انجام وظايف مقدس حمايت از انقلاب اسلامي مي‌دانيم .

8 ـ از آن جا كه كليه مكتب‌هاي ضدتوحيدي و سيستم‌ها و سازمان‌هاي انحرافي سياسي در ميان جامعه اسلامي ما سد راه خدا و مانع پيشرفت انقلاب و دشمن اصالت اسلامي آنند ، در نظر ما هم پايه رژيم ستم پهلوي بوده ، آن گونه كه با قاطعيت تمام در برابرش از عدل اساسي تا پاي  جان حمايت كرديم ، همچنان از حق مكتب توحيدي اسلام در برابر توطئه‌هاي مكتب‌هاي  ضدتوحيدي و سيستم‌هاي انحرافي دفاع خواهيم كرد .

9 ـ پاسدار ، تحت اطاعت مستقيم رهبرانقلاب ، همواره در خدمت دولت موقت اسلامي
 آقاي “ مهندس بازرگان “ بوده و ضمن تاييد كامل آن دولت ، اجراي برنامه‌هاي انقلابي را توسط دولت اسلامي‌با قاطعيت وسرعت لازم خواستاريم .

10 ـ ما حوادث ناگواري را كه در برخي از مرزهاي كشور اتفاق افتاده ، چيزي جز تحريكات  مذبوحانه دشمنان انقلاب و سرسپردگان استعمار نمي‌دانيم وضمن محكوم كردن آن ، به  دست‌اندركاران اين توطئه‌ها هشدار مي‌دهيم كه از سرانجام رژيم وابسته پهلوي عبرت گرفته و به  حاكميت و اراده ملت مسلمان ايران احترام بگذارند .

11 ـ ما به عناصر وامانده و مطرود كه با‌ترور ناجوانمردانه شخصيت‌هاي اسلامي و ملي  دست به يك خودنمايي احمقانه زده‌اند ، اخطار مي‌كنيم كه در ميان ملت مسلمان ايران جايي  نداشته و ما با تمام نيرو انتقام خون عزيزانمان را از همه ناپاكاني كه در اين حوادث دست  داشته‌اند خواهيم گرفت .

12 ـ ما پاسداران كميته‌هاي انقلاب اسلامي يك بار ديگر مراتب وفاداري و فداكاري خود را تا پاي جان نسبت به ملت قهرمان مسلمان ايران ابراز و آمادگي خود را در هر شرايطي براي  خدمت به آرمان‌هاي انقلاب اسلامي ملت ايران اعلام مي‌داريم .

پاسداران كميته‌هاي انقلاب اسلامي

هفتم تيرماه ـ سوم شعبان 1399 ( 11 ) 

629

روزنامه كيهان در شماره‌امروز خود نوشت : « قانون شوراهاي محلي به تصويب شوراي انقلاب  رسيد . اين قانون براساس فرمان امام خميني به شوراي انقلاب ، تهيه و تدوين شده است . » به  نوشته كيهان ، اين قانون از هفده ماده تشكيل شده است كه در ماده يك آن چنين آمده است : « به  پيروي از آيه “ وامرهم شوري بينهم “ و اصل شوراها در قانون اساسي ، شوراهاي ده ، بخش ، شهر ،  شهرستان و استان بر مبناي تقسيم جغرافيايي و سياسي كه در قوانين معين است ، در سراسر كشور تشكيل مي‌شود .

براساس ماده سه همين قانون شوراي شهر به طور مستقيم از طرف ساكنين آن انتخاب  مي‌شود . حداقل تعداداعضاي شورا هفت نفر است و براي شهرهايي كه بيش از 300 هزارنفر جمعيت دارد ، به نسبت هر صد هزارنفر يك نماينده افزوده مي‌شود ، ولي تعداد نمايندگان در هيچ صورتي نبايد از بيست نفر تجاوز كند .

البته در آخرين ماده قانون مزبور ( ماده 17 ) آمده است : در شرايط فعلي ، اجراي اين لايحه  قانوني از شوراهاي شهر آغاز مي‌شود ودر اين مرحله شوراي استان نيز از نمايندگان منتخب  شوراهاي شهر هر استان تشكيل مي‌گردد . ( 12 ) 

630

در جلسه‌اي كه به دعوت وزارت امورخارجه در محل اين وزارت خانه‌ترتيب يافت مسائل  خارجي مملكت در جمع نمايندگان تعدادي از گروه‌هاي سياسي ـ بدون حضور گروه‌هاي سياسي 
عمده اسلامي ـ مورد بحث و گفت وگو قرار گرفت . ابتدا وزير امورخارجه طي سخناني ضمن  تشريح هدف‌ها وسياست خارجي مملكت واقداماتي كه در اين مدت وزارت امورخارجه انجام  داده است ، گفت : اين گردهم آيي به منظور تعيين خطمشي سياسي وزارت امورخارجه نيست  بلكه به منظور بحث و تبادل نظر و گفت وگو است .

نماينده حزب ايران پرسيد : روابط ايران با شوروي در حال حاضر چگونه است و سفير ايران  در آمريكا چه كسي خواهد بود ؟ وي گفت : به نظر ما وقتي كه دست امپرياليست جهاني قطع  نشده ، تمام روابط قطع نخواهد شد .

نماينده حزب توده گفت : برخي از اصولي كه وزارت امورخارجه سياست خارجي خود را براساس آن پي ريزي كرده وعمل مي‌كند ، منطبق با سياست خارجي پيشنهادي حزب توده است  اما در مورد سياست خارجي عمومي دولت مخفي نگه داشتن ديپلماسي ايران مورد انتقاد ماست . وي پيشنهاد كرد كه تمام قراردادهاي ايران در گذشته با كشورهاي خارجي به ويژه  قراردادهايي كه جنبه‌امنيتي دارد و مربوط به استقلال ايران است ، در معرض افكار عمومي  قرارگيرد .

نماينده حزب كارگران سوسياليست (‌تروتسكيست ـ مركز ) هم طي سخناني در اين جلسه  گفت : « در سياست خارجي به طور كلي همه معتقد هستند كه سياست خارجي ادامه سياست  داخلي است ؛ قيام بهمن ماه نظام شاهنشاهي را دگرگون كرد اما متاسفانه اقداماتي كه قيام مردم  ايران در زمينه سياست خارجي ايجاب مي‌كرد ، از طرف وزارت امورخارجه ادامه داده  نشده است . » وي افزود : وزارت امورخارجه گنجينه‌اي از مخفي كاري‌هاي روابط ايران و آمريكا است ، گنجينه‌اي كه نه تنها مردم ايران به كشف آن محتاج هستند بلكه همه جهان نيازمند آن  است .

نماينده مجاهدين راه حق گفت : « سياست خارجي انقلاب اسلامي ايران بايد برپايه عدل  اسلامي استوار باشد كه نه ستم گر باشيم و نه ستم پذير . بايد خواستار روابط حسنه با تمام  ملت‌ها باشيم . ما دوست مي‌خواهيم نه ارباب . » وي گفت : ايران بايد كانون انقلاب جهان باشد و انقلاب اسلامي ايران طليعه‌اين انقلاب جهاني گردد .

نماينده جنبش ملي مجاهدين ( سازمان مجاهدين خلق ) ضمن پشتيباني از تشكيل اين گونه  جلسات بحث و گفت وگو ، خاطرنشان كرد : « پيروزي انقلاب ما درگرو نقش خطير رهبري و مواضعي است كه عناصر آگاه در جمعيت‌هاي سياسي اتخاذ مي‌كنند . » وي سپس ديدگاه‌هاي  مجاهدين خلق رادر مورد سياست خارجي اين چنين اعلام كرد : سياست بين‌المللي بي طرفي و عدم تعهد ، خروج از پيمان‌هاي ننگين استعمار ، روي آوردن به طرف بلوك غيرمتعهد ، قطع روابط سياسي با دولت‌هاي نژادپرست اسرائيل ، رودزيا و آفريقاي جنوبي .

نماينده حزب جمهوري خواه ( از گروه‌هاي خلق الساعه بدون سابقه ـ مركز ) با اظهار اين  مطلب كه تا سياست داخلي روشن نشده بحث روي سياست خارجي مفهومي ندارد ، گفت :
 « هدف از اعمال يك سياست خارجي صحيح ، رسيدن به استقلال فرهنگي ، سياسي و اقتصادي  است . اگر استقلال فرهنگي مي‌خواهيم بايد سياست خارجي طوري اعمال شود كه به نفع  گسترش فرهنگ باشد . » وي گفت : چرا درعين اين كه ما متخصص كافي در مملكت نداريم هرچه  متخصص خارجي است مي‌اندازيم بيرون و حال آن كه بايداين متخصصان چه كمونيست و چه ‌امريكايي بيايند وبا ما همكاري كنند ؛ چون وقتي كه دستگاه نظر سوء نداشته باشد ونخواهند جيب اين كارشناسان خارجي را بيهوده پركنند ، كارها درست پيش مي‌رود .

نماينده حزب جمهوري فدراتيو خلق‌هاي ايران ( از گروه‌هاي خلق الساعه بدون سابقه ـ مركز ) ضمن تاييد عمل وزارت امورخارجه و تاكيد براين كه هيچ كس نمي‌تواند مخالف انقلاب  اسلامي ايران باشد ، دخالت مقام‌هاي غيرمسئول را در زمينه‌هاي مختلف از جمله‌امورخارجي  يادآوري كرد وگفت : « اگر اين گونه حاكميت‌ها در سياست خارجي دولت اعمال شود ، دولت با اشكال رو‌به‌رو خواهد شد . »

 نماينده سازمان انقلابي ( مائوئيست ـ مركز ) گفت : من سياست خارجي را در يك كلمه  خلاصه مي‌كنم و آن هم استقلال است كه سال‌ها و ماه‌ها همراه با آزادي و جمهوري اسلامي از خواسته‌هاي مردم بود … با مقايسه به جنبش‌هايي كه در سال‌هاي اخير صورت گرفته است در مبارزه با امپرياليسم آمريكا ، ايران به شوروي تكيه كرده ؛ از چاله به چاه افتاده است . » وي سپس  مهم‌ترين مواضع سازمان خود را در مورد سياست خارجي ايران ، اين چنين اعلام كرد : عدم  تعهد ، يعني داشتن استقلال قابل اتكا به خود ؛ اتحاد باكشورهاي جهان سوم ؛ تامين منافع ملي  كشور ؛ مبارزه با دخالت ابرقدرت‌ها و عدم شركت در قراردادهاي نظامي و پشتيباني از نهضت‌هاي رهايي بخش . ( 13 ) 

631

دكتر ابراهيم يزدي وزيرامورخارجه‌ايران در مصاحبه تلويزيوني اعلام كرد : انقلاب ما در بعضي  از شيخ نشين‌ها و كشورهاي همسايه‌ترس‌ها و نگراني‌هايي را به وجود آورد و بعضي از آنها تصور كردند كه انقلاب ايران به آن كشورها صادر خواهد شد ، ولي ما ثابت كرديم كه ما قصد صادركردن انقلاب خود را به كشورهاي آنها نداريم و انقلاب ما ايجاب مي‌كند كه روابط ما با آنها دوستانه و براساس تفاهم باشد . ( 14 ) 

632

سفير عمان در ايران اعلام كرد : « ايران به عمان اطمينان داده است كه دولت تازه‌اين كشور از گروه  چريكي ماركسيست جبهه آزادي‌بخش خلق عمان “ ظفار “ جانب داري نخواهد كرد . » وي افزود :  « مابه مقام‌هاي ايراني اطمينان داديم كه برخلاف نوشته مطبوعات هيچ نيروي خارجي ، نه  مصري و نه از هيچ كشور ديگر در عمان مستقر نيست و اميدواريم هرگز به آن احتياج پيدا نكنيم . » سفير عمان در مورد خليج فارس گفت : ايران بر خليج فارس مالكيت ندارد اما اين قابل  انكار نيست كه ما نمي‌توانيم نام تاريخي خليج فارس را عوض كنيم . از گذشته دور نام اين خليج ، 
خليج فارس بوده است ، خليجي كه‌ايران در سرتاسر سواحل شمالي آن قرار دارد . ( 15 ) 

633

فرماندهي كل نيروهاي آمريكايي در اروپا در تاريخ 28 ژوئن 1979 ( 7 تير1358 ) گزارشي براي  مركز خود در آلمان تحت عنوان “ اوضاع ايران رو به وخامت مي‌رود “ ارسال كرد . در اين گزارش  كه يك نسخه از آن براي سفارت آمريكا در تهران ارسال شده است ، چنين مي‌خوانيم : رفتار به  ظاهر غيرمعقولانه‌ايران نسبت به ساير كشورها منجر به دردسرهاي بيشتري براي نهضت  اسلامي شده است . دستگاه رهبري ايران مبارزه گوش خراشانه‌اي عليه پشتيباني عراق از اعراب  ساكن خوزستان به راه‌انداخته است . در اين اختلاف ، ايران به دليل توانايي عراق در پيش برد فعاليت گروه‌هاي عرب در مناطق ميدان نفت و محروم كردن ايرانيان از دسترسي به‌اماكن مقدسه  شيعيان در عراق ، ممكن است بازنده باشد و در غياب يك ارتش موثر ايراني ، عراق ممكن است  يك نيروي نظامي‌برتر باشد . ( 16 ) 

634

امروز “ معمر قذافي “ رهبر ليبي پس از شركت در كنفرانس طرابلس و قبل از سفر به عمان ، در مصاحبه‌اي با “ المستقبل “ شركت كرد و درباره مسائل مهم منطقه‌اي به سوالات خبرنگار آن  پاسخ داد ؛ از جمله :

المستقبل : بامسئله وحدت بين سوريه و عراق چگونه مواجه شده‌ايد و آيا ليبي به‌اين  وحدت خواهد پيوست ؟

قذافي گفت : بدون شك ليبي كشوري است خواستار وحدت و دنيا شاهد كوشش‌هاي ما در جهت تحقق اين وحدت بوده و در حقيقت محرك اصلي وحدت بين اعراب ما مي‌باشيم ، ولي  عامل جغرافيايي نقش مهمي را در اين باره‌ايفا مي‌كند و همان‌طور كه مي‌دانيد ليبي در مغرب  وطن عربي است و عراق و سوريه در مشرق و نهايت وطن عربي . ولي من شيفته برقراري  وحدت فوري بين عراق و سوريه بودم و الحمدلله احساس مي‌كنم كه دعوت‌هاي آتشين من در مورد وحدت اين دو كشور اكنون اجابت مي‌شود و ما آماده هستيم كه در همين جاده راه بپيماييم  و تمامي امكانات را براي به دست آوردن اين وحدت بپردازيم تا اين كه به يك وحدت حقيقي  برسيم و اين امر مقابله‌اي است با يك خرق عادي كه در خلال آن ، استعمار و صهيونيسم  تسليم‌طلبي را بر مصر تحميل كرده است .

المستقبل : سياست نقتي ليبي در مورد قيمت‌ها و ميزان توليد چيست و چه توقعي از كنفرانس اوپك در وين داريد ؟

قذافي در مورد توليد نفت و قيمتش كه مسئله معضلي شده ، ما مسئوليتي را تحمل كرده‌ايم  در حالي كه اصلا مسئول نيستيم ، بلكه‌اين دولت‌هاي صنعتي و شركت‌هاي خارجي هستند كه  مسئول بالا رفتن قيمت‌ها مي‌باشند به خصوص آمريكا به خاطر پايين آوردن ارزش دلار نسبت  به ساير ارزها ، خسارت‌هاي فراواني را بر كشورهاي صادركننده نفت وارد كرده است و اگر
چنانچه به‌اين خسارت‌ها بالا رفتن قميت مواد صنعتي را به حساب آوريم ، با يك افزايش  جنون آميز از جانب آنها رو‌به‌رو هستيم و در اين صورت ما جز از راه ازدياد قيمت نفت قادر به  خريد كالاهاي صنعتي نخواهيم بود چرا كه ما و كشورهاي توليدكننده چيزي جز نفت نداريم كه  براي خريد كالاهاي صنعتي بپردازيم و بنابراين با توجه به قيمت دائم التزايد كالاهاي صنعتي ، ما پول براي خريد آن را از كجا بياوريم ؟

ما مي‌توانيم توليد نفت را در كشور خودمان نهايتا پايين بياوريم و يا آن كه اصلا آن را قطع  كرده ويا به‌اندازه مصرف داخلي خودمان استخراج كنيم و اين براي ما بهتر است و جدا به‌اين  مسئله فكر كرده‌ايم و بيش از مصرف داخلي خود استخراج نخواهيم كرد و با مواد اوليه  محلي مان زندگي خواهيم كرد . من دستور توقف توليد را براي دو يا سه و چهارسال صادر كرده‌ام  و اين براي ما بهتر است كه نفتمان را در زمين انبار كرده و از رو‌به‌رو شدن با آمريكا و دولت‌هاي  صنعتي و مشكلاتي كه با آن مواجهيم وفشارهايي كه بر ما وارد مي‌شود ، پرهيز نماييم . بر ما حرام است كه نفتمان را اسراف كنيم .

با توجه به‌اين كه كشورهاي حوزه خليج فارس احتياجي به توليد اضافي نفت ندارند واجب  است كه دست به دست هم داده و جز آنچه مورد احتياج داخلي مان باشد ، استخراج ننماييم . ما طرح‌هاي عظيم و بزرگي نداريم كه توليد نفت را به طور مداوم ادامه دهيم ، پس‌اندازهاي بانكي  موجود ما براي طرح‌هاي رشد و نمو مملكت كافي است بدون آن كه محتاج توليد اضافي نفت  باشيم .

در هر صورت ما مي‌توانيم توليدات خود را در سطح مصرف داخلي متوقف كنيم و منتظر فرصت باشيم تا روابط عادلانه بين ما و آنها برقرار گردد و قدر ما را بدانند وحقايق را بشناسند . ما حتي مي‌توانيم روابطمان را با آنها قطع كنيم تا آن كه به راه راست برگردند و از چپاول واستثمار و خالي كردن چاه‌هاي نفتمان به‌اين شكل كينه توزانه دست بردارند . آنها با وجودي كه خود مسئول  بالا رفتن قيمت‌ها هستند ، آن را به گردن ما مي‌اندازند و كشورهاي در حال رشد را نيز نسبت به ما بدبين مي‌كنند .

المستقبل : آيا اين درست است كه ليبي در اوضاع لبنان نقش دارد ؟ اين نقش چيست ؟

قذافي : اگر ليبي نقشي هم در لبنان داشته باشد ، مسلما اين نقش عملا در راه تشنج زدايي بين  لبناني‌ها ، در جهت تحقيق وحدت ملي تمام طوايف لبناني‌ها و جمايت از انقلاب فلسطين  مي‌باشد . من شخصا ضدفرقه گرايي هستم و معتقدم كه بينش اسلام رابطه‌اي با مذاهب و فِرَق  ندارد و همه مردم و انبيا ، خلق خدا و تسليم اوهستند . اسلام مسيحي و يهودي را كافر نمي‌داند و چنين چيزي در اسلام نداريم ، اما لبناني‌ها گذشته از دينشان و طايفه شان ، عرب هستند كه داراي  وحدت باطن و قومي و ملي مي‌باشند . با وجودي كه عوامل تحريك كننده زياد است ، اميدوارم  كه ليبي بتواند همه اطراف مخاصمه را به هم متصل كند .

المستقبل : انقلاب ايران را چگونه مي‌بينيد و نظرتان راجع به اختلاف بين ايران و عراق و
بعضي از دول خليج چيست ؟

قذافي : در مجموع انقلاب ايران نعمتي از جانب خداست كه فقط به خلق‌هاي ايران اعطا نشده بلكه متعلق به تمام اعراب است . شاه مركز اضطراب وترس در قبال آرزوي امت عرب و قضيه فلسطين بود و اكنون انقلاب ايران‌ترس بزرگي است در قبال آرزوي صهيونيسم واستعمار .  بر ما ملت عرب است كه عراقي و غيرعراقي در كنار انقلاب ايران بايستيم و به آن كمك نماييم .  ما بايد بدانيم كه دشمني ورزيدن با انقلاب ايران خدمتي به مشكل اعراب واسلام نبوده بلكه در خدمت مصالح صهيونيسم و امپرياليسم است .

المستقبل : من چند روز پيش عراق بودم و از مسئولين عراقي شنيدم كه موضوع در رابطه با عربي بودن خوزستان است وحقوق خلق عرب ، زيرا كه‌اين خلق عرب ستم بسياري كشيده است .  نظر شما چيست ؟

قذافي : انقلاب ايران ، انقلابي فارسي نبود بلكه انقلابي بود اسلامي و بسيار دور از نزاع‌هاي  منطقه‌اي . من مطمئنم كه‌ايراني‌ها به خصوص رهبري انقلاب راضي به هيچ ستمي‌بر ضد هيچ گروهي براساس مذهب و نژاد نيستند ، اين مسئله‌اي است كه از اين كشور رخت بربسته .  علاوه برآن ، در ايران مناطق ديگري هم غير از عربستان ( خوزستان ) وجود دارند كه فارس  نمي‌باشند ، ولكن مذاكره با انقلاب ايران تنها راهي است كه عدالت را براي همگان به ارمغان  مي‌آورد . ( 17 ) 

 

منابع و ماخذ روزشمار 7/4/1358

 

1 ـ روزنامه جمهوي اسلامي ، 9/4/1358 ، ص 2 .

2 ـ روزنامه كيهان ، 9/4/1358 ، ص 5 .

3 ـ سند شماره 33651 ، مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : گزارش هنگ ژاندارمري ايلام به ژاندارمري  كل كشور .

4 ـ روزنامه اطلاعات ، 9/4/1358 ، ص 11 .

5 ـ سند شماره 033650 ، مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : نامه مورخ 7/4/1358 ، وزارت امورخارجه به  نخست وزير .

6 ـ ماخذ شماره 4 ، ص 10 .

7 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه  نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ، جلد7 ( تهران :  وزارت ارشاد اسلامي ، 1361 ) ص ص 236 و 237 .

8 ـ دفتر نهضت آزادي ايران ، مشكلات ومسائل  اولين سال انقلاب از زبان مهندس بازرگان ( تهران : دفترنهضت آزادي ايران ، چاپ دوم ، بهار 1362 )  ص ص 44 و 45 .

9 ـ ماخذ شماره 4 ، ص 10 .

10 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 7 .

11 ـ ماخذ شماره 4 ، ص 10 .

12 ـ روزنامه كيهان ، 7/4/1358 ، ص 8 .

13 ـ روزنامه كيهان ، 9/4/1358 ، ص 2 و روزنامه  جمهوري اسلامي 9/4/1358 ، ص 1 و روزنامه  انقلاب اسلامي 9/4/1358 ، ص 4 .

14 ـ روزنامه بامداد ، 7/4/1358 ، ص 3 .

15 ـ روزنامه اطلاعات ، 7/4/1358 ، ص 12 .

16 ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي  آمريكا ( تهران : نشر لانه ، شماره 15 ، بي تا ) ص 128 .

17 ـ روزنامه كيهان ، 18/4/1358 ، ص 6 .



لینک کوتاه :
کد خبر : 3448