زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
بحران در خوزستان

روزشمــــار

يكشنبه

6 خرداد 1358

1 رجب 1399

27 مه 1979

220

به گفته “ محمدرضا علوي “ فرماندار خرمشهر ، در اجراي سياست دولت و خواست آيات عظام و  مردم ، از امروز به كليه قواي انتظامي مستقر در خرمشهر دستور داده شده چنانچه افرادي داراي  سلاح‌هاي غيرمجاز هستند ، آنها را خلع سلاح نمايند . فرماندار خرمشهر يادآور شد كه در حال حاضر 3 نوع اسلحه در خرمشهر وجود دارد كه عبارتند از اسلحه‌هاي دولتي ، اسلحه‌هايي كه مردم شخصاً خريداري كرده‌اند و اسلحه‌هاي غيرمجاز كه در مورد جمع آوري اين اسلحه‌ها از امروز با قاطعيت عمل مي‌شود . در مورد اسلحه‌هاي دولتي ، مردم بايد اين سلاح ها را تحويل  دهند و در مورد سلاح‌هايي كه مردم به دستور امام براي مقابله با طاغوت خريداري كرده‌اند ،  مردم مي‌توانند با تحويل آنها رسيد دريافت دارند و ما نيز متقابلا پول اسلحه‌ها را پرداخت  خواهيم كرد . ( 1 ) 

221

آيت الله محمد طاهر آل شبيرخاقاني طي يك مصاحبه مطبوعاتي در قم ، نتيجه مذاكرات خود و هيئت همراه را با امام خميني تشريح كرد . وي گفت : نخستين مطلبي كه مورد تأييد امام نيز قرار گرفت تسريع در تدوين قانون اساسي با درنظر داشتن آزادي كامل براي تمام مذاهب ، احزاب و گروه‌ها بود . نكته دوم انتخاب افراد با تدبير و ايمان براي تصدي مشاغل دولتي بود …  شبيرخاقاني افزود : به هنگام ديدار با امام خميني از موضوع بازداري برخي عناصر افراطي براي  ايراد اتهام‌هاي بي مورد به ديگران ، اصلاح و تصفيه كميته‌ها ، يافتن بهترين راه‌هاي توحيدي  اعطاي حقوق شرعي و قانوني به تمام خلق‌ها ، گزينش پاسداران انقلاب به نسبت جمعيت و رعايت آزادي‌هاي بيشتر برطبق موازين شرعي براي ملت در راديو و تلويزيون و مجلات و روزنامه‌ها سخن رفته است . وي افزود : منطقه خوزستان از جهات سياسي و اقتصادي منطقه  حساسي است و لازم است مأموراني در آن خطه به كارگمارده شوند كه با تدبير و ايمان و سياست و مهرباني به حل و فصل مسائل بپردازند . شبيرخاقاني در پايان گفت : اين مطالب براي
اجرا مورد تأييد حضرت آيت الله العظمي امام خميني قرار گرفته است . ( 2 ) 

در همين حال راديو كلن اعلام كرد كه شيخ محمد طاهر آل شبيرخاقاني هشدار داده است كه  بعيد نيست به ايران دشواري‌هاي اقتصادي وارد آيد ، اگر دولت درخواست‌هاي سياسي و مذهبي  اعراب را برآورده نسازد . ( 3 ) 

222

آيت الله رباني شيرازي نماينده‌امام خميني كه به گزارش مطبوعات سرگرم بازديد از شهرستان‌هاي تابع آذربايجان غربي و بررسي خواسته‌ها و مشكلات مردم اين استان است ، امروز به بخش مرزي “ اشنويه “ رفت و در جلسه‌اي كه با حضور روحانيان اهل تسنن و معتمدان شهر اشنويه در سالن شهرداري اين شهر تشكيل شد ، شركت كرد .

در اين جلسه ابتدا آقاي “ قاضي خضري “ امام جمعه اشنويه در سخنانش با اشاره به ملاقات  هيئت روحانيان منطقه با امام خميني ، گفت : « ما انتظار داريم كه در حكومت اسلامي‌كليه  فرمان‌ها و اقدامات با الهام از قرآن باشد و اميدواريم كه از قرآن منحرف نشويم . »

آيت الله رباني شيرازي در اين جلسه در سخنانش ضمن تشكر از استقبال گرم مردم اشنويه و ساير مناطق كردنشين گفت : « اين استقبال ها نشان مي‌دهد كه برادري ما روزبه روز محكمتر شده است و اين كه اهالي اشنويه با ابتكار جالب و ارزشمند خود قرآن را در اين مجلس قرار داده‌اند ، براي ما الهام بخش است . ما اميدواريم با اتحاد و اتفاق دست فرصت‌طلبان بيگانه‌پرست را كه بخواهند بين ما اختلاف ايجاد كنند با توسل به قرآن قطع كنيم . »

آيت الله رباني شيرازي در اين مجلس از  روحانيان و سران عشاير و ساير گروه‌هاي مردم  اشنويه خواست كه هرچه زودتر به اختلافات  جزئي در منطقه پايان دهند و يادآور شد :  « مسئله مهم امروز ، برقراري امنيت مرزي است .  بايد مرزهاي ما با نيروي انتظامي محافظت  شود و اين امر با نيروي انتظامي قوي مؤثر  است . » ( 4 ) 

223

“ عبدالحسين بقايي ” رهبر حزب جمهوري خواه  ايران در مورد الگوي حكومتي گفت : « اگر بخواهيم حكومت صدر اسلام را كه 1400 سال  از آن مي‌گذرد الگوي حكومت و  دولت امروزقرار دهيم بدون شك اشتباه  مي‌كنيم . » وي ضمن مخالفت تلويحي با

 

 

عبدالحسين بقايي

رهبر حزب جمهوريخواه ايران

 

 

نظرهاي امام ، افزود : « وقتي كه گفته مي‌شود هركس اسم اسلام را نياورد كافر مطلق است ، درست  نيست . اختلاف نظرهاي سياسي را نبايد با “ لامذهبي “ و “ بي دين بودن “ افراد اشتباه كرد . » بقايي  همچنين مدعي شد كه ازطريق مذهب نمي‌شود با كمونيست‌ها مبارزه كرد ؛ بايد به آنها فرصت  بدهيم حرفشان را بزنند تامردم خود بدانند كه حرف آنها چقدر بي منطق است . ( 5 ) 

224

علي‌رغم وجود اين تصور درجامعه از جمله درميان برخي از مسئولين كشوري و لشكري كه  سازمان و ساختار و تجهيزات ارتش در جريان انقلاب كاملا منهدم شده است و تكرار همراه با بزرگنمايي اين موضوع توسط رسانه‌ها و تحليل گران خارجي ، برخي اظهارنظرهاي مسئولين  ارتش كه در واقع نوعي اعتراف محسوب مي‌شود ، نشان مي‌دهد تجهيزات و ساختار اين نيرو بر خلاف آنچه تبليغ مي‌شود ، چندان هم دست نخورده است . از جمله اين اظهارنظرها ، امروز سرلشكر ناصر فربد رئيس ستاد ارتش جمهوري اسلامي ايران در يك مصاحبه مطبوعاتي راجع  به بازديد چندروز قبل مهندس بازرگان و گفت وگوهاي مطروحه فيمابين دولت موقت و ارتش و همچنين درباره روند تغييرات و شكل گيري ارتش جديد ، گزارش مبسوطي ارائه كرد كه به  اختصار چنين است :

« مهندس بازرگان رئيس دولت در قبال مسئوليتي كه در دوران انتقالي دارد طبعاً بايستي  همه ارگان‌هاي مملكتي را بشناسد و بتواند اينها را هماهنگ كند و به كار بگيرد . وقتي كه من اين  سمت را پذيرفتم ، خود من هم در نتيجه بركناري چهار سال و نيم از ارتش به درستي نمي‌دانستم  كه انقلاب بر سر ارتش چه آورده است ؛ من كارم را از شناخت ارتش و آگاهي از آن آغاز كردم .  متأسفانه مردم تصور مي‌كردند كه ارتش فاقد تجهيزات است و با نهايت تأسف اين موضوع  سرايت كرده بود به كشورهاي خارجي كه من خودم ده‌ها مقاله ديدم كه ترديد كرده بودند كه آيا ارتش ايران تجهيزات و اسلحه دارد ؟

در يكي از نمايش‌هايي كه بنده در فروردين ماه ديدم جز پرسنل بدون اونيفورم و مقداري  شعار ، چيزي نديدم . اين ترديد براي من هم حاصل شده بود كه شايد انقلاب به كلي تمام موضع  نظامي ما را به هم ريخته است . از روزي كه رفتم به سربازخانه‌ها ، ديدم كه خوشبختانه ارتش  هست ؛ تجهيزاتش را يافتم و سروسامان داديم و سرباز و درجه‌دار و افسر را به سربازخانه  برگردانديم و اونيفورم تنش كرديم .

من موقعي كه حضور حضرت آيت الله خميني رسيدم ، اعلام كردم كه اجازه فرماييد ما ارتش را به مردم ايران و به دنيا نشان دهيم كه ببينند ارتش هست و برمبناي اين موجوديت  تكليف بعدي مان را روشن كنيم . خوشبختانه ايشان پذيرفتند و روز 29 فروردين به نام روز ارتش  ناميده شد و ارتش در سطح مملكت با تجهيزات ، مهمات و اونيفورم ، به نام راهپيمايي و همبستگي با ملت در شهرها رژه رفت تا نظاميان ما كه به طور كاذب احساس حقارت مي‌كردند ،  اينها ببينند كه مردم به آنها نياز دارند و همبستگي را حس بكنند و به بازسازي ارتش كمك شود .

در مسائل “ نقده “ و “ گنبد “ به طوري كه ملاحظه شد ، با ارائه يك موضع قدرت بالاتر از آنچه  كه در محل نياز بود باز هم بنده سعي كردم به مردم نشان دهم و روي ديسيپلين نظامي سر ساعت  و دقيقه خود را در اختيار عواملي كه از [ طرف ] دولت براي آتش بس تعيين شده بودند ، گذاشتم و مجددا باز مردم ديدند كه ارتش مي‌تواند در بحران‌هاي كشور به ترتيبي كه درگيري هم ايجاد نكند ، ارائه قدرت بكند و ميانجي‌[ گري ] نمايد ، به طوري كه ضدانقلاب فرصت مبارزه را از دست  بدهد و همينطور هم شد . »

فربد در ادامه گفت : « نظر بنده اين است كه بنيادهايي كه بايد ارتش آينده ما را بسازد ابتدا اين  است كه كشور ما مسلماً يك كشور جمهوري اسلامي‌خواهد بود ، ما صاحب ايدئولوژي اسلامي  هستيم . دوم اين كه كشور ما در جرگه كشورهاي غيرمتعهد قرار خواهدگرفت ، بنابراين ارتش ما متعلق به كشوري غيرمتعهد خواهد بود و اين به طور مسلم در شالوده‌هاي گسترش ارتش خيلي  موثر خواهدبود .

ارتش ما در گذشته در قالب “ تعهد سنتو ” متعهد در قبال غرب بود كه در خط دفاعي “ ناتو ـ سنتو ” بتواند منافع غرب را تأمين كند . براساس اين شالوده تمركز ارتش ما بيشتر در “ آذربايجان  و كردستان ” بود ؛ يعني بايستي كه اين ارتش فاصله بين درياي خزر و مرز تركيه را كه به نظر غرب  اين جا حالت خلائي داشت براي پوشش سمت راست ناتو بپوشاند و ما ديديم كه تمام  تجهيزات و يگان‌هاي ما در اين نقطه تمركز يافته‌اند . ( ضميمه دارد ) طبيعي است كه ما اگر به عنوان يك كشور غيرمتعهد بخواهيم ارتشمان را تغيير دهيم ، هيچ لزومي ندارد كه تراكم ارتش  ما در يك نقطه خاصي باشد كه وابسته به يك تعهد سياسي خارجي باشد . ما اگر غيرمتعهد هستيم ، ارتش ما بايد در سطح مملكت به طور متناسبي تقسيم بشود ، منتها بايد طوري باشد كه  اگر با اين كه ما كشور غيرمتعهد هستيم از يكي از مرزهاي كشور فرضا دچار تهديد بشويم ، تحرك  اين نيروها [ بايد ] طوري باشد كه بتوانند اين تمركز را در هر نقطه‌اي در يك زمان كمي [ انجام ]  بدهند .

نكته بسيار مهم [ ديگر ] اين است كه اگر دقت كرده باشيد ، ارتش ما هميشه به نام ارتش  شاهنشاهي متعلق به يك فرد بود ، اين فرد ارتش را بنابه خواست فردي خودش هدايت مي‌كرد و ما نمونه آن را ديديم . آن روزي كه ملت ايران نمي‌خواست تحمل رژيم [ شاهنشاهي ] را بكند ،  ارتش متعلق به آن فرد بود ، بنابه دستور آن فرد و بنابه فطرت نظامي‌كه سلسله مراتب را بايد رعايت كند ، بدنه ارتش كه واقعاً تمايل به حركات ضدملي نداشت تا روزهاي آخر بنابه دستور فرماندهاني كه منتخب شده بودند به خاطر آنكه اجراي امر آن فرد را بكنند بيشتر از حد در مقابل  ملت ايران ايستادند ، ولي در شب انقلاب وقتي كه آن سراني كه انتخاب شده بودند براي اين كه  ارتش را در جهت فردگرايي هدايت بكنند ، خنثي شدند ، بدنه ارتش به طور مسلم و قاطع تسليم  ملت شد .

در شرايط فعلي ، ما ارتش را مي‌خواهيم در جهت ملت ببريم ؛ يعني ارتش بايد پاره‌اي از
ملت باشد ، ملت باشد كه الهام بخش به ارتش باشد . ارتش بايد خود را جزو لايتجزاي ملت  بداند . بديهي است وقتي ارتش به خاطر ملت بقا پيدا كرد و سازمان يافت ، تبلور آرزوهاي ملي  دولتي است كه منتخب اكثريت ملت است ، پس اين ارتش يكپارچه در اختيار دولتي قرار مي‌گيرد كه اين دولت منتخب ملت است . باين ترتيب ارتش ما از اين به بعد ارتشي است ملي و در جهت ملت قدم برمي‌دارد و در اختيار و تبعيت صددرصد دولتي است كه اين دولت منتخب  ملت باشد با ايدئولوژي مربوطه اش و با روال‌هاي خاصي كه مي‌خواهد در اين مملكت اعمال  قدرت و سياست كند . خود اين انحراف پرسنل ارتش از يك حالت فردگرايي به سمت اين كه  ملت صاحب آن است و اين در خدمت ملت است ، از نظر تربيت دروني پرسنل كار بسيار وسيعي است . »

فربد درباره عدم شركت افراد نظامي در احزاب و گروه‌هاي سياسي گفت : « افراد نظامي حق  دخالت در سرنوشت مملكت را مانند هر فرد ديگري دارند اما بحث بر سر اين است كه تعصبات  حزبي در داخل ارتش باشد يا نباشد ؟ تصور منطقي همه ارتش‌هاي جهان است كه ارتش كه  نيروي امنيتي مملكت است ، به گونه يكپارچه در اختيار دولت است . اگر ما تصور كنيم كه  تعصبات از خارج با سرباز داخل ارتش بشود ، درست اين تعصبات در داخل ارتش به گونه‌اي كه  در خارج است ايجاد ناهنجاري‌هايي در داخل سربازخانه مي‌كند كه ما بايد از آن بر حذر باشيم .

ما نمي‌گوييم كه يك سرباز صاحب يك ايدئولوژي نباشد ، ما مي‌گوييم در خارج از محيط سربازخانه ايدئولوژي را ، آگاهي اش را پيدا كند و با آن زندگي كند و تعصب هم داشته باشد اما در داخل سربازخانه اولويت با يكپارچگي است ، يعني دو نظامي با دو ايدئولوژي با هم بايد مشتركاً براي امنيت مملكت همگام باشند . »

وي افزود : « انقلاب موجب شده كه در سربازخانه‌ها آزادگي ايجاد بشود . ما براي ايجاد انضباط و روحيه و تجديد سازمان ارتش علاوه بر اين كه در دانشكده‌ها مكتب‌هاي ايدئولوژي را مطرح مي‌كنيم ، از مقامات عالي رتبه روحانيون دعوت مي‌كنيم كه راجع به مسائل مذهبي به  ميزان وسيعي سخنراني و كتاب داشته باشيم . با اين ترتيب من فكر نمي‌كنم ارتشي كه درست  همپاي ملت ايران دارد در آگاهي‌هاي انقلابي شركت مي‌كند ، به طور آزاد با نشريات مملكت در تماس است و با احزاب مملكت در تماس است ، چطور شما مي‌توانيد تعبير كنيد كه چنين ارتشي با اختناق بسر مي‌برد . »

تيمسار فربد گفت : « ستاد كل داراي يك شورايي است و اين شورا را من پريروز در دولت به  تصويب رساندم . اين شورا تشكيل شده است از يك هسته مركزي از روشنفكرترين افسران . طرح  بنده اين است كه در نوسازي ارتش - كه‌امروز در آستانه آن قرارگرفتيم و موجوديت ارتش را ما شناختيم و مي‌خواهيم حالا شروع به ساخت مجدد آن كنيم - من از تمام ليدرهاي حزبي و جرايد مملكت دعوت خواهم كرد ، از هر كسي كه بتواند فكري براي نوسازي ارتش بدهد و اينها بيايند در اين جا بنشينند با ما بحث كنند و هيچ تعصبي نداريم كه اينها از كجا هستند ، هركس كه 
ايراني است و داعيه دارد كه روي بافت آتيه ارتش مملكت ايران نظري دارد و صاحب نظر است ،  ما دعوت خواهيم كرد و ما نوسازي ارتش را در معرض افكار همه افراد ملت ايران قرار خواهيم  داد به گونه‌اي كه هركس از اين جا خارج مي‌شود بداند كه ارتش به چه ترتيب دارد نضج مي‌گيردو  به چه ترتيب دارد شروع به كار مجدد مي‌كند .

چنين ارتشي كه ما در آينده خواهيم داشت كه از افكار عمومي سرچشمه گرفته ، اين ارتش  به هر صورت كه دربيايد ارتشي است كه متعلق به مردم است و ساخت آن با آگاهي مردم است و چنين ارتشي مورد توجه و قبول ملت ايران است . »

تيمسار فربد درباره فعاليت‌هاي اويسي و پاليزبان گفت : « بنده به نام رئيس ستاد كل ارتش  هنوز يك نوع فعاليتي كه توجه ما را جلب بكند كه در مقابل موضع گيري چنين افرادي قرار بگيريم ، بنده نفي مي‌كنم اما به طوري كه شايعات است و اطلاعاتي كه به ما مي‌رسد اين افراد در خارج مملكت پول‌هايي مي‌گيرند و در بيرون از مرز كشور مي‌خواهند پايگاه‌هايي درست كنند كه به درون ما دخالت كنند . البته اين قبيل افراد دست بردار نيستند تا روزي كه ما ثبات قطعي پيدا نكنيم . ما تنها اين دو نفر را در خارج نداريم ، در داخل مملكت هزاران نفر از اين قبيل افراد به طور مسلح و غيرمسلح بيتوته دارند و براي سقوط انقلاب ما طرح ها و نقشه‌هايي دارند . همه اينها روي هم رفته اين است كه ضدانقلاب هنوز زنده است و فرصت طلب است . وقتي كه ارتش ما نوسازي شود و مملكت هم سريع پيش رفت ، اينها ديگر خودبه خود از بين خواهند رفت ، ولي ارتش آمادگي دارد كه در مقابل اين توطئه‌ها بايستد و خنثي كند كما اين كه دو نمونه آن را ذكر كردم . » ( 6 ) 

225

به گزارش مطبوعات به دنبال تسليم دعوت نامه ايرانيان مقيم امارات متحده عربي به حضور امام  خميني ، آيت الله خلخالي به همراه هيئتي وارد دوبي شد و حاكم دوبي ، رئيس تشريفات و نيز نمايندگان تجار و علماي دوبي در فرودگاه به گرمي از وي استقبال كردند . آيت الله خلخالي در همان شب با “ شيخ آل مكتوم “ حاكم دوبي ملاقات نمود . در اين ملاقات علاوه بر همراهان  آيت الله ، جمعي از شخصيت‌هاي ايراني مقيم دوبي و اعضاي كميته حضور داشتند . گزارش‌ها حاكي است كه اين مذاكرات بسيار مفيد و رضايت بخش بوده است . آيت الله خلخالي در اين  ملاقات شمه‌اي از جنايات شاه مخلوع را تشريح و اضافه كرد : « ما دست از سر جنايتكاران  برنمي‌داريم و اگر همه ما را هم ترور كنند ، آنها را به جزاي خود مي‌رسانيم . ملت ايران ديگر بيدار شده است . » ( 7 ) آقاي خلخالي در گفت وگو با رئيس امارات متحده عربي تأكيد كرده كه انقلاب ايران  تنها با شخص شاه مخلوع مخالف نيست ، بلكه مخالف كليه نيروهاي امپرياليستي و صهيونيستي است كه از او حمايت كرده‌اند . آيت الله خلخالي ضمن اشاره به اوضاع خليج فارس  در دوران رژيم شاه سابق ، تصريح كرد كه در آن زمان خليج نه ايراني بوده و نه عربي ، بلكه خليج  آمريكايي بوده است ، اما اكنون از بركت پيروزي انقلاب ، خليج اسلامي شده است . ( 8 )

در همين حال خبرگزاري فرانسه به نقل از آيت الله خلخالي گزارش داد : « ايران تمام  نام‌گذاري‌هاي ساختگي را كه امپرياليسم به خليج نسبت مي‌دهد رد مي‌كند ، زيرا اين خليج در پي  موفقيت انقلاب ايران تبديل به يك خليج اسلامي شده است . » اين خبرگزاري افزود : آيت الله  خلخالي در دوبي با اظهار اين نكته گفته است : خليج عرب ـ فارسي يك خليج اسلامي است .  خبرگزاري فرانسه در تفسير اين مطلب گفت : « رژيم سلطنتي ايران خليج را به عنوان يك خليج  پارسي تلقي مي‌كرد اما اعراب معتقد بودند اين يك خليج عربي است و به اين نام گذاري اعتراض  داشتند . جدا از اين كشمكش لغوي ، بين اعراب و امارات عرب يك دعواي اراضي نيز وجود دارد . تهران با مطرح كردن حساسيت استراتژيك راه آبي خليج ، سه جزيره كوچك عرب ( ! )  ابوموسي ، تنب بزرگ و كوچك را در سال 1971 درپي خروج نيروهاي انگليسي از خليج اشغال كرده بود . » ( 9 ) 

226

سفارت آمريكا در تهران در گزارشي به‌امضاي كاردار ناس با قيد فوري ـ سري ، با موضوع  “ تقاضاي دولت موقت جهت اطلاعاتي درباره فعاليت‌هاي خرابكاري ” در ايران ، نوشت :

 « در ملاقات كاردار با انتظام يك بار ديگر علاقه دولت ايران به مبادله اطلاعات ابراز گرديد .  همان طوري كه به ياد داريد ، ما قبلا به او متني در مورد افغانستان داديم . در ملاقات 24 مه ( 3 خرداد ) انتظام گفته بود كه اين اطلاعات مفيد واقع شده ولي دولت موقت بيشتر به ناآرامي‌هايي  كه‌امنيت داخلي را به خطر مي‌اندازد علاقه دارد . در ملاقات 26 مه ( 5 خرداد ) افزود كه دولت موقت نگران مداخله عراقي‌ها در خوزستان و فعاليت فلسطيني‌ها و ليبيايي‌هاست . انتظام گفت كه دولت موقت اطلاع يافته است كه “ جرج حبش ” اخيراً از چند منطقه خليج فارس ديدن كرده است و شايد يكي از دلايل اين سفر ايجاد ناراحتي براي ايران بوده است …

كاردار به انتظام گفت كه نظر صادقانه اش اين است كه مسئله حفاظت از اطلاعات امنيتي كه به دولت موقت داده مي‌شود ، از اهميت ويژه برخوردار است . انتظام به سرعت پاسخ داد كه اطلاعات درباره افغانستان فقط به بازرگان گفته شده و پس از آن سندش نابوده شده است . كاردار به انتظام گفت كه من در مورد امكان تبادلات خبر بررسي مي‌كنم تا اگر ممكن بود ، هرگونه اطلاعات كه در مورد فعاليت‌هاي مذكور داشته باشم ، به شما بدهم . »

در پايان اين گزارش ، كاردار سفارت آمريكا در تهران به وزارت امورخارجه آن كشور پيشنهاد كرده است : « اگر وزارت قبول كند كه خطر ( ريسك ) مبادله اطلاعات درباره فعاليت‌هاي  خرابكاري فلسطين ، ليبي و عراق به‌امكان روابط و همكاري نزديك با دولت ايران مي‌ارزد ، سند اين اطلاعات را جهت دادن به انتظام [ از سازمان‌هاي اطلاعاتي ذي ربط ] درخواست كنيد . » ( 10 ) 

227

“ آيت الله صدر “ رهبر برجسته مذهبي ـ انقلابي شيعيان مبارز عراقي در اثر اعمال فشار دولت  بعثي ، اين كشور را ترك مي‌كند . به گزارش خبرگزاري پارس “ آيت الله سيد محمد باقر صدر “ كه در
حال حاضر مقيم نجف هستند درنظر دارد از عراق خارج شده و در كشور ديگري سكونت اختيار كنند . گفته مي‌شود تصميم مشاراليه به علت تضييقاتي است كه خصوصاً در هفته‌هاي اخير مقامات عراقي در مورد ايشان به عمل آورده‌اند . ( 11 ) 

228

“ لئونيد برژنف “ صدر هيئت رئيسه شوراي عالي اتحاد جماهير شوروي در نامه متقابلي كه به  مناسبت قبول استوارنامه دكتر “ محمد مكري “ سفير ايران در شوروي براي نامبرده فرستاد ، تأكيد كرد : « اين اعتقاد قطعي ماست كه هيچ گونه مشكلي كه مانع تقويت اعتماد دوجانبه ، ايجاد سوءظن و نگراني در روابط بين دو كشور شود ، وجود ندارد . تمام آن چيزهايي كه فرصت‌هاي  مطلوبي براي توسعه همه جانبه روابط ايران و شوروي و تساوي حقوق دوجانبه همكاري‌هاي  مفيد بين ايران و شوروي از جهت اقتصادي ، بازرگاني ، فرهنگي و ساير زمينه‌ها به نفع مردم دو كشور ما فراهم مي‌سازد ، موجود است . » برژنف اضافه كرد : « ما از خروج ايران از “ سنتو “ استقبال  مي‌كنيم كه به عنوان وسيله‌اي در دست نيروهاي دشمن عليه صلح و دوستي بين ملت‌ها بود . از طرف اتحاد جماهير شوروي ، تمايل جمهوري اسلامي ايران بر الحاق به جنبش عدم تعهد نشان دهنده اين واقعيت است كه جمهوري اسلامي ايران مساعي خود را در راه حفظ صلح دائمي و امنيت ملت‌ها و مبارزه عليه امپرياليسم و استعمار جديد به كار خواهد برد . بنابراين در وضعيت حاضر نشانه‌هايي نيز از همكاري در صحنه بين‌المللي با درنظرگرفتن تضمين صلح جهاني و امنيت ملل در مقابل دو كشور ما ايجاد شده است . » برژنف تصريح نمود : « در اوقات  سخت انقلاب ايران ، اتحاد شوروي با اطمينان و بدون شبهه عليه هرگونه دخالت خارجي در امور داخلي ايران به هر شكل و تحت هر عنوان اخطار كرد و اتحاد شوروي در ميان اولين  كشورهايي بود كه به شناسايي دولت موقت اسلامي ايران اقدام كرد . » ( 12 ) 

229

سلطان “ قابوس بن سعيد “ سلطان عمان در مصاحبه‌اي با مجله تايم چاپ نيويورك با اشاره به  اوضاع خليج فارس گفت : « وضع منطقه خليج فوق العاده خطرناك شده است و آمريكا هنوز هم  وقت دارد كه به يك ابتكار ديپلماتيك تازه دست بزند و در غيراين صورت ، آينده خليج بشدت مورد تهديد قرار خواهد گرفت . » وي افزود : « من شخصاً از سياست شوروي آگاهي كامل دارم و مي‌دانم كه اين كشور چگونه از مردم منطقه بهره برداري مي‌كند و چگونه آشوبگران را به ادامه  عمليات خود تشويق مي‌كند و اگر يك حمله سازمان يافته از جانب شوروي با ابعادي گسترده  آغاز شود ، ما به كمك احتياج خواهيم داشت . “ سادات ” بي ترديد يك كمك نظامي براي ما خواهد فرستاد و “ عربستان سعودي ” نيز خود يكي از قدرت‌هاي منطقه است . »

در واكنش به سخنان سلطان قابوس “ احمد محمد فساني ” عضو كميته اجرايي جبهه خلق  براي آزادي عمان ( ظفار ) ، گفت : « هم اكنون هفت هزار سرباز مصري در عمان جاي نيروهاي  ايراني را گرفته‌اند و سلطان قابوس يك پايگاه نظامي استراتژيك در جزيره “ مسيره ” در اختيار
آمريكا گذارده است كه كشورهاي خليج فارس را به شدت تهديد مي‌كند . » وي اضافه كرد : « سادات  با امضاي قرارداد ننگين صلح با اسرائيل ، ارتش مصر را به ژاندارم امپرياليسم و صهيونيسم در منطقه تبديل كرده است . ارتش مصر كه نزديك به يك ميليون سرباز در اختيار دارد اينك ديگر در برابر اسرائيل قرار ندارد . » ( 13 ) 

ضميمه خبر شماره 224

سر لشكر فربد در تحليل چگونگي استقرار و تمركز ارتش ايران در زمان رژيم سابق دچار اشتباه شده است  چرا كه در آن زمان نيز تمركز ارتش ايران منطقه‌اي بوده است . در اين باره سردار غلامعلي رشيد معاون  اطلاعات و عمليات فرماندهي كل قوا اظهار مي‌داشت : فقط لشكر64 و لشكر28 در فاصله بين تركيه و درياي خزر مستقر بودند و بقيه نيروها از جمله لشكر92 ، لشكرهاي 1 و 2 گارد ( لشكر21 حمزه ) ، لشكر77 خراسان ، لشكر81 كرمانشاه ، تيپ 55 هوابرد ، لشكر16 قزوين و … در مناطق مختلف كشور از جمله در جنوب ، مركز و شمال شرقي مستقر بودند .

 

منابع و مآخذ روز شمار 6/3/1358

 

1 ـ روزنامه اطلاعات ، 7/3/1358 ، ص 2 .

2 ـ روزنامه كيهان ، 7/3/1358 ، ص 8 .

3 ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارش‌هاي ويژه “ ، نشريه  شماره 65 ، 7/3/58 ، ص 7 ، راديو كلن .

4 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 2 .

5 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 .

6 ـ روزنامه كيهان 6/3/1358 ، ص 5 .

7 ـ مأخذ شماره 2 ، ص 3 .

8 ـ روزنامه اطلاعات 8/3/1358 ، ص 2 .

9 ـ روزنامه كيهان 8/3/1358 ، ص 5 ، خبرگزاري  فرانسه .

10 ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي  آمريكا ، جلد 10 ( تهران : نشر لانه ، بي تا ) ص ص 65ـ64 .

11 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 ، خبرگزاري پارس ، تهران .

12 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 7 و مأخذ شماره 2 ، ص 8 .

13 ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .



لینک کوتاه :
کد خبر : 3342