زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
بحران در خوزستان

روزشمــــار

سه شنبه

5 تير 1358

1 شعبان 1399

26 ژوئن 1979

605

عده‌اي ناشناس مسلح امروز ساعت 4 بامداد از طرف نخلستان جزيره مينو به فرودگاه آبادان  حمله كردند . ( 1 ) 

مهاجمان پس از حدود 45 دقيقه تيراندازي به سوي قسمت‌هاي مختلف فرودگاه و پيشروي تا حدود يك صد متري ساختمان فني آن ، با حمله متقابل افراد كميته و پاسداران مستقر در برج مراقبت فرودگاه مواجه و با استفاده از تاريكي شب متواري شدند . ( 2 ) به نوشته روزنامه  انقلاب اسلامي تعداد مهاجمان هفت نفر بوده كه در دو تيم سه نفري تقسيم شده بودند و نفر هفتم رهبري گروه را به عهده داشت . ( 3 ) 

606

به نوشته روزنامه كيهان ، هزاران تن از اهالي بخش مرزي “ شادگان “ در اعتراض به دخالت  بيگانگان به ويژه حكومت بعث عراق در سياست‌هاي داخلي ايران دست به راهپيمايي زدند .  راهپيمايان در حالي كه به پشتيباني از جمهوري اسلامي ايران و رد دخالت بيگانگان شعار مي‌دادند پس از طي مسير چند خيابان در محل مدرسه بيست ودوم بهمن اجتماع كردند . در اين  اجتماع كه گروهي از سران عشاير شادگان نيز شركت داشتند حجت الاسلام “ سيدابوالقاسم ديباجي “ نماينده اعزامي از ستاد عملياتي امام خميني طي سخناني گفت : « اگر در ايران شخصي  فكري غير از جمهوري اسلامي‌داشته باشد و فكر تجزيه‌طلبي و مسئله جدايي يك ميلي متر از  خاك وطن مطرح باشد ، نهراسيد چون ملت ايران در مقابل اين گونه دسائس ايستادگي مي‌كند …  شما مرزنشينان هوشيار باشيد وهر حركت ضدانقلابي را در نطفه خفه كنيد . » وي ازعشاير  خواست اجازه ندهند كه عوامل ضدانقلاب و بيگانه در صفوف متشكل آنها رخنه كنند وميان  عرب ايران و عجم جدايي بيندازند . ( 4 ) 

607

“ عبدالرحمن قاسملو “ دبيركل حزب دمكرات كردستان با ارسال پيامي به سمينار جمعيت 
حقوق دانان ايران ، درباره “ خواسته‌هاي مردم از قانون اساسي “ نظر خود را مبتني بر لزوم تصريح  حقوق خلق‌هاي ايران به شكل خودمختاري و يا فدراتيو و آزادي‌هاي فردي و اجتماعي اعم از آزادي‌انديشه ، بيان ، قلم ، اجتماعات ، مطبوعات ، احزاب و سازمان‌هاي سياسي و نيز رعايت  حقوق و منافع مادي و معنوي زحمت‌كشان در قانون اساسي ، اعلام و تاكيد كرد : تشكيل مجلس  موسسان مركب از نمايندگان كليه خلق‌هاي ايران ضرورت تاريخي دارد . مردم كردستان به طور اعم و حزب دمكرات كردستان به طور اخص طرف‌دار آن چنان قانوني است كه حاوي اصول و موازين فوق الذكر بوده و در مجلس موسسان مورد بحث و گفت وگوي نمايندگان راستين همه  خلق‌هاي ايران قرار گرفته و به تصويب نهايي برسد .

در اين سمينار “ جليل گاراني “ از همان حزب با تاكيد بر خودمختاري خلق كرد گفت : « در پيش نويس قانون اساسي نحوه كاربرد زبان محلي مشخص نشده و به طور كلي تعيين نگرديده كه  روش استفاده از زبان‌هاي محلي در چه سطحي و چگونه خواهد بود . » وي ادعا كرد : بدون  تشكيل مجلس موسسان و بررسي يكايك نكات قانون اساسي هرگز نمي‌توان از قانون اساسي‌ايي برخوردار شد كه حافظ منافع خلق‌هاي ايران باشد . ( 5 ) 

در اين حال ، آسوشيتدپرس در گزارشي ، از تعطيلي مغازه‌هاي سقز خبر داد . در اين گزارش  آمده است : كردهايي كه خواستار خودمختاري هستند ، در شهر سقز مغازه‌هاي خود را در اعتراض  به ماده 13 قانون اساسي جديد ايران بستند . در ماده 13 عنوان شده است كه شيعه ، مذهب  اكثريت ايرانيان است . كردها كه اكثر آنها سني هستند اظهار مي‌دارند در قانون اساسي بايد گفته  شود كه اسلام مذهب رسمي ايران است . ( 6 ) 

608

روزنامه انقلاب اسلامي در مقاله‌اي تحت عنوان “ آيا سعادتي جاسوس است ؟ “ مصاحبه  خبرنگاران خود با “ مجاهدين انقلاب اسلامي “ و مهندس “ عزت الله سحابي “ در خصوص جريان  محمدرضا سعادتي را درج كرده است . اين مقاله كه نكات تازه‌اي از ماجراي سعادتي را دربردارد ،  تا‌اندازه‌اي غيرحرفه‌اي تهيه شده است با اين حال برخي نكات مهم آن آورده مي‌شود : « گزارشي  از مصاحبه خبرنگاران روزنامه انقلاب اسلامي 29/3/58 با مجاهدين انقلاب اسلامي در رابطه  باجريان آقاي محمدرضا سعادتي : بنابر اطلاعاتي كه سپاه پاسداران از منابع مختلف كسب كرده  بود وجود يك رابطه جاسوسي شوروي محرز مي‌گردد كه در اثر تعقيب و پي گيري به  شناسايي و دست‌گيري سعادتي منجر مي‌شود . براي اثبات روسي بودن “ فنسينكو “ اين دلايل  ذكر شد : شناسايي فرد مذكور به موجب اطلاعات به دست آمده ؛ معرفي خود فنسينكو به عنوان  يك نفر روسي طبق اظهارات سعادتي و مهم‌تر از همه ، خواستن پرونده سرلشكر “ مقربي “ كه  فقط به درد روس‌ها مي‌خورد . در مورد پرونده‌هاي “ مقربي “ ، بازجوهاي زندان قصر براي بازجويي “ برنجيان “ و “ مقدم “ نياز به پرونده مقربي پيدا كردند و اكبر طريقتي از طرف زندان قصر اين‌ها را از اداره دوم ارتش مي‌گيرد . در زندان قصر سعادتي اين پرونده‌ها را مطالعه مي‌كند ولي 
براي ما معلوم نشده كه چيزي از اين پرونده‌ها برداشته شده يا فتوكپي شده است يا نه . » ( 7 ) 

609

سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي در “ اطلاعيه شماره “ 23 خود خواستار قطع صدور نفت به  فيليپين و حمايت از جبهه آزادي‌بخش مورو شد . در اين اطلاعيه آمده است :

 … اين خون ماست كه در جنگل‌هاي مين دانائو از پيكر برادران مسلمان ما مي‌ريزد و اين  خواهران ما هستند كه به دست مزدوران وحشي امپرياليسم وصهيونيسم زير چتر حكومت  ديكتاتوري ماركوس مورد تجاوز و شكنجه قرار مي‌گيرند . آيا مي‌توانيم در برابر خون نودهزار مسلماني كه در سرزمين مورو در قيام براي سربلندي اسلام و آزادي مسلمين به شهادت  رسيده‌اند و در برابر 537 مسجد و 700 مدرسه ديني و 300 هزار منزل مسكوني و ديگر زمين‌هاي زراعي كه با خاك يكسان شده است ، ساكت و بي تفاوت بنشينيم ؟ ! آيا ميليون‌ها آواره  مسلمان و صدها هزار پناهنده ما را به هيچ عكس العملي وا نمي‌دارد ؟ !

هنوز فرياد “ نوري مشواري “ دبيركل جبهه آزادي‌بخش مورو به گوش مي‌رسد : “ ما در جواب نداي پيام انقلاب پيروزمند اسلامي اين سنگر بزرگ اسلام آمديم ، زيرا اين انقلاب تنها براي مردم مسلمان ايران و اسلام در ايران نبود بلكه براي كليه مسلمانان مستضعف و تحت فشار و نيز براي اسلام در سراسر دنيابود . “ آري ، اين چنين است روح مسلمانان و اين چنين است روح  اسلام ، زيرا مرز و حدود جغرافيايي را به هيچ وجه به رسميت نمي‌شناسد . روح عظيم انقلاب  اسلامي ايران نبايد به خود اجازه دهد كه در چارچوب مرزهاي ايران زنداني شود ، زيرا به هر اندازه‌اي كه انقلاب اسلامي ايران نيرومند باشد ولي نبايد فراموش كرد كه كشور ايران جزئي  است از امت بزرگ اسلامي واحد .

اينك پس از گذشت چندين روز مي‌بينيم كه هيچ پاسخ مثبتي به‌اين خواست عادلانه و به  حق مسلمانان مبارز فيليپين داده نشده است و همچنان نفت مابه نفع امپرياليسم وصهيونيسم  براي رژيم ماركوس ارسال مي‌گردد ! اين براي ملت مسلمان و انقلابي ايران غيرقابل تحمل است .  ما به‌اين طريق از دولت موقت درخواست مي‌كنيم كه به‌اين خواسته بحق امت اسلام ، مجاهدان  فيليپين و ملت مبارز ايران جواب مثبت دهد و قرارداد تجديد شده اخير نفت را هر چه سريع‌تر فسخ و ارسال نفت ايران را به فيليپين ممنوع نمايد . ( 8 ) 

610

به دنبال دعوت وزارت امورخارجه جهت شركت در گردهم آيي آن وزارتخانه براي بحث درباره  سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران ، سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي و شوراي مركزي  حزب جمهوري اسلامي شركت در گردهم آيي را تحريم كردند . در اطلاعيه سازمان مجاهدين  انقلاب اسلامي‌آمده است :

مابه دليل اعتقاد ايدئولوژيكي خويش مبني بر عدم سازش با باطل درهر چهره و همچنين  استراتژي برخاسته از متن عقيده مان و به پيروي از روش رهبر انقلاب اسلامي امام خميني ، در
گردهم آيي گروه‌هاي سياسي مختلف با جبهه گيري‌هاي سياسي عقيدتي معلوم كه به دعوت  وزارت امورخارجه صورت مي‌گيرد ، شركت نخواهيم كرد و اعلام مي‌كنيم كه‌اين نوع سر يك  ميزنشستن‌ها به رسميت شناختن عناصري است كه اعمال و ماهيتشان براي توده محروم  مسلمان مشخص است . ( 9 ) 

 در اطلاعيه شوراي مركزي حزب جمهوري اسلامي نيز در اين باره چنين آمده است :

شوراي مركزي حزب جمهوري اسلامي‌پس از بررسي همه جانبه ، شركت در اين گردهم آيي  را مغاير مصالح جمهوري اسلامي ايران و امت اسلامي‌دانست . چگونه مي‌توان در جلسه‌اي  شركت كرد كه براي شركت در آن از گروه‌هايي دعوت شده است كه صراحتا از سياست  ابرقدرت‌ها پشتيباني مي‌كنند و آشكارا عليه جمهوري اسلامي ايران به توطئه و دسيسه  مي‌پردازند ودست در دست امپرياليست‌هاي مزدوران داخلي آنان مي‌گذارند ؟

كدام نظام و رژيم و حكومت را سراغ داريد كه به جاي آن كه دشمن شكست خورده و طردشده ملت را به مجازات قانوني برسانند ، از او در مورد مهمترين مسائل ملي نظرخواهي كنند ؟ !

مطابق كدام منطق بعضي گروه‌هايي كه تعداد [ اعضاي ] آنان از عدد انگشتان دست تجاوز نمي‌كند به همان نسبت مورد شور قرار گيرند كه احزاب بزرگ نماينده ميليون‌ها نفرند ؟ آيا اين  سرود ياد مستان دادن نيست ؟

در ادامه اطلاعيه همچنين اساس اين حركت وزارت خارجه مورد سوال قرارگرفته است :

اگر منظور از اين گردهم آيي آگاهي از نظرات احزاب و گروه‌هاست ، كه‌اين مسائل در جرايد و نشريات هر دسته و گروهي مورد بررسي قرار گرفته است و اگر آگاه ساختن از سياست خارجي  دولت است ، كه‌اين امر بايد با استفاده از راديو و تلويزيون و مطبوعات انجام گيرد و اگر منظور تصميم گيري در مورد سياست خارجي است ، كه مرجع تصميم گيري در مورد سياست خارجي  در هر نظامي مشخص است .

در آخر ، مواضع اين حزب درباره سياست خارجي بدين گونه اعلام شده است :

مبناي سياست خارجي حزب جمهوري اسلامي فقط اسلام است ، بر اين اساس ما خود را موظف به حمايت از كليه خلق‌هاي تحت ستم مي‌دانيم . ما معتقديم كه دولت اسلامي‌بايد در جهت وحدت مسلمين گام بردارد . بازگرداندن فلسطين اشغالي به قلمرو اسلام ، حمايت جدي و موثر از خلق‌هاي مسلمانان اريتره ، فيليپين ، لبنان و ساير مسلمانان و مستضعفين ، مبارزه با نظام‌هاي استبدادي و ارتجاعي ، عدم شركت در پيمان‌هاي نظامي ، محكوم ساختن  امپرياليست‌هاي شرق و غرب ، مبارزه با هرگونه استعمار ، الغاي قراردادها و پيمان‌هاي تحميلي ،  ايجاد قطب سياسي جديد شامل ملل مسلمان ، از اصول سياست خارجي و از خواسته‌هاي مبرم  حزب جمهوري اسلامي است .

الاسلام يعلوا و لايعلي عليه ( 10 ) 


611

آيت الله دكتر بهشتي از اعضاي كادر مركزي حزب جمهوري اسلامي در يك مصاحبه اختصاصي  با خبرنگار روزنامه اطلاعات درباره دادگاه‌هاي فوق العاده براي بررسي جرائم ضدانقلاب ، منع  شركت نظاميان در احزاب و گروه‌هاي سياسي ، نامزدهاي حزب براي مجلس خبرگان ، سخن  گفت :

وي درباره ضرورت تشكيل دادگاه‌هاي فوق العاده گفت : ان شاءالله‌اين دادگاه‌ها به صورت  يك ارگان انقلابي به بهترين وجهي عمل خواهند كرد و قاضي‌هاي مطمئن ، جريان‌هاي مختلف  را زير نظر خواهند داشت .

دكتر بهشتي درباره مجلس خبرگان و معرفي نامزدهاي حزب براي شركت در اين مجلس  گفت : « به زودي حزب جمهوري اسلامي‌نامزدهاي خود براي شركت در اين مجلس را معرفي خواهد كرد . البته در معرفي آنها صلاحيت و آگاهي به مسائل اسلامي مطرح است و امكان دارد نامزدها عضو حزب هم نباشند . » در مورد منع شركت نظاميان در احزاب و گروه‌هاي سياسي  گفت : اين كار ، با اصول و موازين اسلامي منطبق نيست و نمي‌توان مانع انسان در داشتن يك  بينش سياسي شد و ارتشيان نيز از اين امر مستثني نيستند . درگذشته ارتشيان از محدوديت‌هايي  كه در ارتش وجود داشت ، گله داشتند و حق هم با آنها بود . داشتن آگاهي سياسي از آنچه در متن  جامعه اتفاق مي‌افتد ، لازم است و نمي‌توان ارتشيان را چشم بسته به كاري واداشت . البته در اين  مورد مشكل وجود بينش‌هاي متفاوت سياسي است كه‌اين مشكل را بايد با توجه به موازين  اسلامي‌بررسي كرد و چاره‌اي‌انديشيد تا در عمل ، محدوديتي براي تفكر انسان به وجود نيايد و ضمن آن ، يكپارچگي ارتش نيز حفظ شود . ( 11 ) 

612

امام خميني در جمع علماي اصفهان طي سخناني با اشاره به انتشار پيش نويس قانون اساسي ،  خواستار اظهار نظر صاحب نظران در اين باره شدند . امام فرمودند : دراين وقتي كه بناست  قانون اساسي بررسي شود ، هركس هر نظري دارد مستقيما خودش اظهار نظر كند وبفرستد در آن جايي كه بناست همه نظرها جمع بشود . الان براي من فرستادن هيچ نتيجه ندارد ، بايد بفرستيد و نظرهاي خودتان را بگوييد و توجه كنيد كه ننشينيد ديگران نظر بدهند وشما ساكت . صاحب نظرها نظرهاي خودشان را بدهند ، علماي اعلام نظر خودشان را بدهند ، هر اشكالي كه در اين پيش نويس دارند ، بكنند و آن اشكالات را بعد بررسي بايدبكنند و بالاتر از آن ، اين كه توجه  داشته باشيد كه در آتيه‌اي كه بناست وكلا تعيين بشوند براي نظركردن به قانون اساسي ، توجه  بكنيد ، كه‌اشخاص متدين ، اشخاص مطلع ، اشخاص متعهد ، اشخاصي كه اعتقاد به اسلام دارند ،  اشخاصي كه اعتقاد به‌اين نهضت اسلامي‌دارند ، تعيين بكنند كه ان شاءالله با نظر آنها يك قانون اساسي اسلامي به تمام معنا بشود . ( 12 ) 


613

اتحاديه انجمن‌هاي اسلامي‌دانشجويان در اروپا در نامه سرگشاده‌اي خطاب به ميناچي وزير اطلاعات دولت موقت ، با اشاره به تبليغات مغرضانه رسانه‌هاي كشورهاي غربي درباره انقلاب  اسلامي ، خواستار لغو اجازه اقامت كليه خبرنگاران خارجي را در ايران شد . در بخشي از اين نامه  سرگشاده چنين آمده است : اين روزها ما شاهد توطئه‌هايي هستيم كه به دست صاحبان جرايد و ساير بخش‌هاي رسانه‌هاي جمعي در كشورهاي غربي تدارك ديده مي‌شود . روزنامه‌ها ، راديوها و تلويزيون‌هاي غربي مي‌كوشند افكار عمومي جهان را در جهتي هدايت مي‌كنند كه گويي  انقلاب اسلامي ايران بلايي بوده است آسماني كه بر خلق مستضعف ايران تحميل شده است !  رسانه‌هاي جمعي در كشورهاي غربي مي‌كوشند چهره‌اي از انقلاب اسلامي ايران‌ترسيم نمايند كه بيننده و خواننده هزاران بار شاه و خاندانش را برگردانندگان فعلي امور در ايران‌ترجيح  مي‌دهد .

رسانه‌هايي كه به هنگام شهادت هزاران نفر از فرزندان دلاور خلق ايران ، درباره نقش شاه در رشد ايران به سوي تمدن بزرگ [ ! ] ، قلم فرسايي مي‌كردند ، امروز كباده كش حقوق بشر شده و به  دفاع از نصيري‌ها ، خسرودادهاو … [ مي پردازند ] و چهره‌اي خون آشام و ارتجاعي از امام خميني ‌ترسيم مي‌كنند ! ! رسانه‌هايي كه به هنگام دست‌اندازي ساواك به جان و مال و ناموس خلق ، لب  فرو بسته بودند ، امروز در لعن پاسداران انقلاب اسلامي ايران قلم فرسايي مي‌كنند و آن هم به  گونه‌اي كه اگر خواننده مخير به انتخاب ساواك يا پاسداران انقلاب گردد ، ساواك را‌ترجيح خواهد داد !

برادر ميناچي ؛ به‌اين وارونه كردن‌ها نبايد به صورت مجرد نگاه شود ؛ كوشش رسانه‌هاي  جمعي در دول غربي بخشي است از مجموعه توطئه‌هايي كه عليه انقلاب اسلامي ايران در دست تدارك و تكوين است . رسانه‌هاي جمعي در دنياي غرب كه به دست امپرياليسم  وصهيونيسم بين‌المللي هدايت مي‌شوند دست‌اندركار بسيج افكار عمومي جهان عليه انقلاب  اسلامي ايران‌اند و نمايندگان اين رسانه‌ها در ايران به عنوان مجتمع‌هاي توطئه با اجازه و تاييد شما امكان دريافت اجازه اقامت و اشتغال به كار دارند . تا زماني كه وزارت اطلاعات فاقد كادر منظمي است كه بتواند مسائل انقلاب اسلامي ايران را آن گونه كه هست در جهان منعكس كند ،  حضور خبرنگاران خارجي در ايران در حقيقت اين امكان را فراهم مي‌آورد كه افكار جهانيان در رابطه با جنبش اسلامي ايران به طور مسخ شده تغذيه شوند ، لذا با توجه به همه‌اين مسائل  پيشنهاد ما اين است كه اجازه اقامت كليه خبرنگاران خارجي درايران لغو كرده و اجازه ندهيد آنان  به‌ايران وارد شوند . ممكن است گفته شود كه‌اين ممنوعيت ايجاد جنجال مي‌كند ، اضافه  مي‌كنيم نهايت اين كه كليه رسانه‌هاي جمعي دمكراتيك بودن نظام جديد ايران را مثل هميشه  مورد سوال قرار مي‌دهند ، در اين صورت به راحتي مي‌توان با انتشار اسناد مربوط به رشوه گيري  خبرنگاران خارجي از رژيم گذشته ، اين گونه تبليغات را نيز رسوا ساخت و نشان داد كه‌اين اقدام
نه به دليل غيردمكراتيك بودن رژيم ايران ، كه به دليل عدم صداقت خبرنگاران خارجي  مي‌باشد . ( 13 ) 

614

هارولد براون وزير دفاع آمريكا هشدار داد : « خاورميانه يك منطقه بي ثبات است و آمريكا ممكن  است در يك درگيري آينده دراين منطقه مداخله كند . » به گزارش آسوشيتدپرس ، براون افزود :  « وابستگي كشورهاي صنعتي غرب به واردات نفتي يك مسئله بسيار حاد امنيتي به وجود آورده است . » او گفت اوضاع به شدت وخيم شده است زيرا ما و متحدان ما به نفت خاورميانه  وابستگي شديدي پيدا كرده‌ايم و اين منطقه براي ما جنبه حياتي پيدا كرده است . براون اضافه  كرد : 110000 سرباز هوايي ، دريايي و زميني آماده‌اند در هر موقعيتي و در هرجا مداخله كنند .  اين نيرو داراي چنيدين لشكر است كه همواره‌امادگي جنگي دارد و احتمالا از اين نيرو در خاورميانه استفاده خواهد شد . ( 14 ) 

 

منابع و ماخذ روزشمار 5/4/1358

 

1 ـ روزنامه انقلاب اسلامي ، 5/4/1358 ، ص 11 .

2 ـ روزنامه كيهان ، 14/4/1358 ، ص 7 .

3 ـ ماخذ شماره 1 .

4 ـ روزنامه كيهان ، 6/4/1358 ، ص 7 .

5 ـ روزنامه اطلاعات ، 6/4/1358 ، ص 12 .

6 ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارش‌هاي ويژه “ نشريه  شماره 95 ، ص 2 ، تهران ، آسوشيتدپرس ، به نقل از  روزنامه آيندگان .

7 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 12 ، و روزنامه انقلاب  اسلامي ، 9/4/1358 ، ص 3 .

8 ـ اطلاعيه شماه 23 ، سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي ، 5/4/1358 .

9 ـ ماخذ شماره 4 ، ص 8 .

10 ـ روزنامه كيهان ، 9/4/1358 ، ص 3 .

11 ـ روزنامه اطلاعات ، 5/4/1358 ، ص 10 .

12 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه  نور : مجموعه رهنمودهاي امام خميني ، جلد7 ( تهران :  وزارت ارشاد اسلامي ، 1361 ) ، ص 214 .

13 ـ روزنامه كيهان ، 5/4/1358 ، ص 6 .

14 ـ روزنامه‌ايندگان ، 5/4/1358 ، ص 2 ،  آسوشيتدپرس .



لینک کوتاه :
کد خبر : 3446