روزشمــــار
يكشنبه
27 خرداد 1358
22 رجب 1399
17 ژوئن 1979
459
اخبار مربوط به بحران موسوم به “ خلق عرب ” در خوزستان كه ظاهراً يك پديده قومي داخلي است ، به تدريج جنبه ديگري كه پررنگتر شدن مداوم نقش دخالتها و مطامع عراق است را به خود ميگيرد . البته تيرگي روابط ايران و عراق ، تنها در ماجراي خوزستان نمود نمييابد و مسائل مختلفي را در بر ميگيرد ، اما به هرصورت اين يكي از محورهاي عمده درگيري دو كشور محسوب ميشود . آنچه مسلم است اين كه اخبار دو مسئله بحران خوزستان و تيرگي روابط ايران و عراق به تدريج به صورت مطلبي واحد يا لااقل مطالبي مكمل يكديگر درمي آيند و غالباً نميتوان آنها را در دو مقوله اساس متفاوت دسته بندي كرد . با توجه به آنچه ذكر شد ، نمونههايي از عمدهترين خبرها و تحليلهاي مطروحه در اين باب كه امروز رسانههاي گروهي منتشر كردند ، به قرار زير ميباشد :
مخبر روزنامه القبس در گزارشي كه از واشنگتن به نقل از مقامات امريكايي فرستاد ، متذكر گرديده است كه به نظر ميرسد عراق براي حمايت از خواسته اعراب ساكن ايران يعني گرفتن خودمختاري از رژيم آيت الله خميني ، دست به اقدام نظامي عليه ايران زده و در استان خوزستان مداخله كرده است . ( 1 ) رويتر نيز اعلام كرد : عراق نيروهاي خود را در امتداد مرز با خوزستان تقويت كرده است و واحدهاي زرهي به آن جا گسيل داشته است . ( 2 )
همچنين خبرگزاري آسوشيتدپرس به نقل از القبس گزارش داد كه ايران و عراق به بسيج سربازان در طول مرزهاي خود پرداخته و عراق دست به نقل و انتقالات نيروهاي نظامي زده است . ( 3 )
در اين حال ، روزنامهها و منابع خبري عراق جنگ تبليغاتي شديدي را عليهايران ادامه ميدهند ؛ از جمله ، روزنامه دولتي الجمهوريه نوشت : « طرز فكر فلاكتبار امپرياليستي كه در زمان شاه بر سياستهاي ايران حكم فرما بود ، در رژيم جديد نيز وجود دارد . روشي كه رهبران جديد ايران و كساني كه آنها را راهنمايي ميكنند در پيش گرفتهاند در واقع سياست تهاجمي و
توسعه طلبانه رژيم شاه است و نشانه بارز آن يك گستاخي بي مانند است . » ( 4 ) روزنامه الثوره ارگان حزب بعث نيز نوشت : « اظهارات و تحريكات رهبران ايران عليه بعضي از كشورهاي عربي در منطقه خليج [ فارس ] به طور تعجبآوري يادآور اوضاعي است كه در دوران شاه در اين منطقه برقرار بود . روش رهبران جديد ايران ماهرانهتر و خطرناكتر از روش رژيم قديم است . » اين روزنامه هشدار داد : رهبران ايران را يادآوري ميكنيم كه بازي با آتش خطرناك است و هر نوع تلاش براي لطمه وارد كردن به ملل عرب ، بسيار گران تمام خواهد شد . ( 5 ) خبرگزاري عراق نيز عنوان كرد : اظهارات اخير مسئولان ايران درباره ضرورت پيمانهاي اقتصادي جديد ميان كشورهاي منطقه ، به هيچ وجه با سياست شاه در اين زمينه تفاوت ندارد . ( 6 )
460
يونايتدپرس به نقل از خبرگزاري عراق اعلام كرد كه حافظ اسد رئيس جمهوري سوريه و احمد حسن البكر رئيس جمهوري عراق مذاكرات خود را براي تحكيم وحدت دو كشور آغاز كردند . به گزارش يونايتدپرس ، رئيس جمهوري سوريه كوشش خواهد كرد كه بين عراق و ايران ميانجيگري كند . دولت عراق نيروهاي نظاميخود را در سراسر مرزهاي خود با ايران خاصه در نوار مرزي خوزستان تقويت كرده است . سفر رهبر سوريه به عراق با بروز بحران شديد در روابط ايران و عراق مواجه شده است . هفته نامه النهار كه مركز آن در پاريس است نوشت كه بروز اين بحران ممكن است سرعت پيشرفت مذاكرات در زمينه همكاريهاي نظاميبين سوريه و عراق را كُند كند . ( 7 )
461
سعدقاسم حمودي وزير اطلاعات عراق گفت : « هر ادعايي از طرف ايران در مورد مالكيت بر بحرين نشان دهنده يك طرز فكر توسعه طلبانه و وطن پرستي افراطي خواهد بود . » به گزارش خبرگزاري عراق ، حمودي گفت : « بحرين عربي است و هيچ ادعايي در مورد آن وارد نيست . طرز تفكرهاي متعصبانه و توسعه طلبانه گاهي حقايق را وارونه جلوه ميدهد . » وي افزود : عراق درصدد است هويت عربي سراسر نواحي عربي را حفظ كند . ( 8 )
ابراز اين گونه بهانه جوييها و فرصتطلبيهاي عراق در حالي است كه به دنبال اظهارنظر آيت الله سيدصادق روحاني در خصوص از سرگرفتن دعاوي ارضي ايران بر بحرين ، وزارت امورخارجه دولت موقت با انتشار بيانيهاي صراحت مواضع ايران را در اين باره به شرح زير اعلام كرده است :
« وزارت امورخارجه دولت موقت جمهوري اسلامي ايران در رابطه با اظهاراتي كه به نام حضرت آيت الله روحاني ناظر بر احتمال از سرگرفتن دعاوي ارضي ايران بر بحرين و عراق در مطبوعات به چاپ رسيد لازم به توضيح ميداند كه آيت الله روحاني داراي سمتي رسمي در دولت موقت جمهوري اسلامي نميباشد و از اين رو اگر انتساب بيانات مذكور به نحوي كه عنوان شده است ، درست باشد ، در حكم اظهار عقيده آزاد و خصوصي هر فرد است كه در پرتو
آزادي عقيده و بيان موجود در ايران ، عنوان گرديده است . بديهي است كه با توجه به تحولات آتي ، هرگاه كه اعلام موضع رسمي دولت موقت جمهوري اسلامي ايران در باب يا موضوعي مشابه و مبتلا به سياست خارجي ايران لازم تشخيص داده شود اين مهم از طريق سخنگوي رسمي دولت و يا سخنگوي اين وزارت انجام خواهد شد . » ( 9 )
462
به دعوت جوانان مسلمان نهضت آباد ( لشكرآباد سابق ) اهواز ، سيد محمد كياوش مدير كل آموزش و پرورش خوزستان براي ايراد سخنراني در حول و حوش حوادث اخير خوزستان و نيز موقعيت حساس و كنوني اين استان سخن گفت . به نوشته روزنامه كيهان ، وي درباره انقلاب اسلامي ايران و اثرهاي آن در كشورهاي همجوار و نيز در جهان صحبت كرد و اين حركت دشمنانه را كه در داخل مملكت عوامل ضدانقلاب و ايادي بيگانه و ضدخلق به عناوين مختلف نقشه و توطئه عليه اين نهضت و قيام بزرگ اسلامي برپا ميكنند ، به شدت محكوم كرد و از جوانان غيور عرب مسلمان و فارسي زبان نهضت آباد در اهواز خواست كه با بيداري و هوشياري انقلابي خود كه از آغاز انقلاب تا كنون از آن مراقبت و مواظبت نمودهاند ، همچنان در حفظ و حراست اين قيام عظيم اسلامي در اين گوشه از خاك وطن يعني خوزستان كوشا باشند .
در پايان سخنراني ، جوانان مسلمان نهضت آباد و ديگر طبقات جنوب شهر اهواز تظاهرات و راهپيمايي با شكوهي انجام دادند . راهپيمايان ضمن محكوم كردن اعمال ننگين حزب بعث عراق و نيز پشتيباني شديد خود از رهبر انقلاب اسلامي “ امام خميني ” و دولت جمهوري اسلامي و همچنين اعلام حمايت و پشتيباني از برادران مسلمان عراقي و تأييد دادستان انقلاب اسلامي خوزستان “ ابوالقاسم ستاريان ” و نيز احكام اين دادگاه در مورد محكوم نمودن مجرمان رژيم طاغوتي و انزجار شديد از اعمال دولت و حزب بعث عراق در بمباران اخير روستاهاي ايران و با شعار مكرر “ مرگ بر صدام حسين ” به راهپيمايي خود پايان دادند . ( 10 )
463
امروز ترجمه پيامي از آيت الله سيد محمد باقر صدر رهبر شيعيان عراق كه چند ماه پيش در گرماگرم پيروزي انقلاب اسلامي براي ملت ايران فرستاده شده بود ، در روزنامه كيهان به چاپ رسيد . در اين پيام ضمن اشاره به مبارزات ملت ايران با استبداد و استعمار در نهضت تنباكو ، مشروطه و انقلاب اسلامي ، آمده است : در تمام اين حماسهها اين روحيه مذهبي است كه براي نهضت همچون چشمهاي زاينده به شمار ميآيد و اين شعارهاي بزرگ اسلامي است كه در صحنه مبارزه خودنمايي ميكند و اين مرجعيت و رهبري خردمندانه مذهبي است كه تودههاي مومن خلق به دور آن جمع گشته و در پايداري و پيكار خويش از آن الهام ميگيرند … هيچ ملتي هويت اسلاميخود را همچون ملت مسلمان ايران كه هويت اسلاميخود را در تمام مبارزات شرافتمندانه خويش تثبيت كرد ، جلوه گر نساخته است … نهضت برپا شده كنوني ملت ايران از
نظر گسترش روزافزون و وسعت فداكاريها و ايستادگي مردم خود ، جالبترين جلوه اين هويت مبارزه گرانه است .
در ادامه اين پيام ، پيروي مردم از رهبري مذهبي عامل اصلي پيروزي انقلاب اسلامي دانسته شده و در اين باره آمده است : از حقايق مسلمه اين است كه ملت ايران هميشه پيروزي خود را در مبارزه به اندازه همبستگي خود با رهبري روحانيت و مرجعيت خردمندانه مذهبي و به نسبت اين همبستگي تحقق بخشيده است ؛ بدين معني كه هر وقت بر اين حقيقت آگاه بوده و كاملا با رهبري مذهبي و مرجعيت آگاه ديني همراهي و همدلي داشته ، توانسته است حرف خود را به كرسي بنشاند و بعكس هر وقت اين ملت مجاهد از اين حقيقت غفلت نموده يا او را به غفلت انداختهاند ، با شكست و توطئه مواجه شده است . بنابراين بايد گفت رهبري مذهبي و مرجعيت آگاه ديني ، خود دژ مستحكمي است كه ملتي را از شكستها و انحرافها مصون و محفوظ ميدارد . ( 11 )
464
“ حركت انقلاب اسلامي عراق ” با صدور اطلاعيهاي اعلام كرد : « انتشار خبر پيروزي انقلاب اسلامي ايران به رهبري امام خميني حكام بعثي عراق را سخت پريشان خاطر ساخت . آنها نميتوانستند بپذيرند انقلاب ايران اسلامي است و به دست تواناي يك روحاني انجام شده است . اسلامي بودن انقلاب ايران جا داشت آنها را نگران كند زيرا غالب ويژگيهاي ايران از ستمكاري و ضدمردمي بودن حكومت تا مبارزه با اسلام و مردم ، در حكومت عراق نيز موجود است . هراس از اين معني صدام حسين را بر آن داشت كه چهره انقلاب اسلامي ايران را به گونه ديگري براي كادرهاي حزب بعثترسيم نمايد ، بدين منظور يك اعلاميه احمقانهاي با عنوان “ آنچه كه يك بعثي بايد بداند . ” را منتشر كردند كه در آن آمده است :
« 1 ـ انقلاب خميني حركتي است غيراسلامي و هيچگونه ارتباطي با اسلام ندارد . اين انقلاب به خاطر انتقام جويي از خون فرزندش مصطفي خميني كه به دست عمال ساواك به طرز مرموزي كشته شد ، صورت گرفته است . به حزب وفادار باشيد و هرگز فريب اين انقلاب را نخوريد . 2 ـ بايد جوانان مسلمان و دانشجويان را از علما و رهبران ديني دور كنيد و از هرگونه تماس بين آنها جلوگيري كنيد . 3 ـ رفتار جوانان اسلامي و فعاليت آنها را در مساجد و تكايا كاملاً زير نظر بگيريد و مرتباً به مقامات امنيتي گزارش دهيد . 4 ـ بدانيد ملت ايران مردمي وحشي و هرج و مرج طلب و مخالف هرگونه نظم و قانون ميباشند . 5 ـ مردم ايران ارتجاعي و پاي بند به خدا و دين و اسلام به شكل ارتجاعي آن هستند . » ( 12 )
465
حزب دمكرات كردستان عراق ( قياده موقت ) با انتشار اطلاعيهاي - كه متن كامل آن در روزنامه كيهان به چاپ رسيد- از اوج گيري مبارزات در كردستان عراق خبر داد . در اين اطلاعيه گزارش مفصل از درگيريهاي اين گروه با رژيم عراق از 21/4 تا 29/5/1979 ( 1/2 تا 5/3/1358 ) داده
شده است . در اطلاعيه پس از ذكر برخي وقايع و حوادث اين روزها ، چنين آمده است :
« اما جنگ قاطع در روزهاي 25 تا 29/5/1979 ( چهارم تا هشتم خرداد 1358 ) در منطقه زاخو روي داد . رژيم عراق با همكاري رژيم تركيه حمله بزرگي عليه چريكهاي ما در منطقه زاخو تدارك ديد . هدف نيروهايتركيه اين بود كه در طول مرزهاي مشترك تركيه و عراق مقابل منطقه زاخو متمركز شوند و به نفع نيروهاي عراقي استطلاع كنند . رژيم عراق يك لشكر كامل ( لشكر 11 ) را آورده ، قله كوههاي نزور ، هرور ، پيلم ، بيره و اسوس و امتداد آنان را اشغال نموده و از ساعت 6 صبح روز 25/5/1979 اولين حمله خود را آغاز كرد . »
در ادامه اطلاعيه پس از توصيف پنج روز درگيري متناوب و شكست عراق و عدم تحقق هدف آن ( از بين بردن پايگاه “ قاطع ” چريكها ) نوشته است : نتيجه درگيريهاي 25 تا 29/5/1979 به اين شكل است : 1 ـ سقوط دو هليكوپتر نظامي عراقي ، يكي در خواردين مقابل سليفانيك در منطقه گيره فرمانداري زاخو و ديگري در ده وشين در بخشداري باطوفه به آتش چريكها سقوط كردند . 2 ـ شمار كشته شدگان نيروهاي دشمن مجموع بيشتر از 100 نفر ميباشد . 3 ـ چريكهاي ما مقداري مهمات نظامي به غنيمت گرفتند ؛ از جمله 3 موشك آر پي جي ، 8 گلوله توپ 60 م م . چادر و مهمات نظامي ديگر . 4 - يك ماشين نظامي ايفا با سرنشينانش واژگون شد و در رودخانه خابور افتاد و همه سرنشينانش از بين رفتند . 5 - در روز 29/5/1979 نيروهاي متجاوز به كل شكست خوردند ، اما ارتش تركيه كه مقابل مرزهاي تركيه - عراق در منطقه زاخو متمركز بودند در اثناي درگيريهاي اين روزها چترباز به روستاهاي مرزي تركيه منتقل كرده و بعضي از واحدهاي ارتش تركيه براي توپخانه ارتش عراق به مثابه رصد بودند ، به همين علت نيروهاي تركيه هم نشانهاي سرخ و هم پرچمهاي سفيد حمل ميكردند و پس از اين كه ارتشتركيه شكست شرم آور ارتش عراق را ديد ، آن هم از مرزهاي مشترك دور شد . » ( 13 )
466
روزنامه اطلاعات گزارش داد : در نواحي مرزي ايران و عراق نصرتي رئيس پيشين ساواك سنندج ، رياست ضداطلاعات پادگان سيدصادق در ده كيلومتري حلبچه واقع در خاك عراق را به عهده گرفته و به عنوان رابط پاليزبان با عوامل سيا ، ساواك و موساد ، در ارتباط با اويسي فعاليتهاي گستردهاي را آغاز كرده است .
به گزارش اين روزنامه ، پاليزبان كه با همكاري قياده موقت و ساواك يك گروه هشتصد نفري مسلح به وجود آورده است ، توسط چند تن از عوامل خود به يكي از روستاهاي مرزي ايران در منطقه شائو اولتيماتوم داده است كه چنانچه روستاييان اين منطقه مواد غذايي و پوشاك مزدوران او را تامين نكنند ، در يك يورش غافلگيرانه اين روستا را به خاك و خون خواهد كشيد و كليه احشام و وسايل آنها را به تاراج خواهد برد . اين گزارش حاكي است كه در مناطق ياد شده شايع است پاليزبان با همكاري سيا ، موساد و قياده موقت قصد دارد در ارتفاعات شائو در نوار
مرزي ايران و عراق پايگاهي براي شاه مخلوع ايجاد كند و اين شخص را با همكاري “ ميت “ ( سازمان امنيت )تركيه از طريق خاك اين كشور در پايگاه مذكور اسكان دهد . گفته ميشود اين تصميم تيمسار اويسي يار نزديك شاه مخلوع است و چگونگي آن با شاه آواره نيز در ميان گذاشته شده است . براساس اين گزارش ، دولت عراق به طور غير رسمي آمادگي خود را براي احداث يك دژ مستحكم جنگي در رابطه با اين نقشه به پاليزبان اطلاع داده است . ( 14 )
در اين حال ، درباره فعاليت و نقش عراق در كردستان ايران ، فايننشال تايمز طي مقالهاي نوشت : « اخيراً دولت عراق بازتاب انقلاب را در ايران احساس كرده است و گروه كردهاي مبارز روستايي كه خواهان خودمختاري كردستان ايران وعراق هستند در اين مناطق ناآراميبرپا كردهاند . » اين روزنامه پيشبيني كرد كه عراق به زودي شاهد تغييراتي در سطح رهبري خواهد بود . ( 15 )
467
شيخ عزالدين حسيني امام جمعه مهاباد در يك مصاحبه مطبوعاتي گفت : « من با كليه نيروهاي مترقي و جوانان كرد پشتيباني خود را از آرمان و خواستههاي حزب جمهوري خلق مسلمان ايران اعلام ميداريم . » وي كنفرانس سنندج را رد كرد و گفت : « موقعي اين كنفرانس مورد قبول بود كه كليه نيروهاي مترقي و روحانيون اكراد در آن شركت ميجستند . » ( 16 )
در همين حال خبرگزاري پارس گزارش داد كه حدود 250 تا 300 نفر از ديپلمهها و فارغ التحصيلان بيكار و كارگران در خيابانهاي سنندج دست به تظاهرات زدند و با شعار “ زنده باد شاه “ خواستار كار شدند . تظاهركنندگان فرياد ميزدند كه فقط سه روز فرصت ميدهند تا به كار مشغول شوند و در غير اين صورت خود به ادارات رفته و كليه كساني را كه تا سي سال خدمت كرده باشند از ادارات بيرون و خود جاي آنان را خواهند گرفت . خبرگزاري پارس در گزارشي از اوضاع اجتماعي سنندج خبر داد كه اوضاع اين شهر از نظر فساد و عرضه كردن انواع مشروبات الكلي و مواد مخدر به طور آزاد در معابر عمومي ، متشنج و مسلمانان به ويژه بازاريان را بينهايت متأثر كرده است . اين گزارش ميافزايد : از طرف مقامات كوچكترين اقدامي در اين زمينه به عمل نميآيد . ( 17 )
468
انجمن اسلامي فرهنگيان مريوان با انتشار نامه سرگشادهاي خطاب به گردانندگان نشريه “ پيكار ” ، ارگان سازمان كمونيستي پيكار در راه آزادي طبقه كارگر ـ كه در روزنامه كيهان تحت عنوان “ شايعه پراكني حربه كهنه منافقان ” به چاپ رسيد ـ به بررسي نقش اين نشريه در تحريف اخبار و حقايق كردستان پرداخت . با توجه بهاين كه صرف نظر از هدف نگارش نامه و نويسندگان آن ، مندرجات نامه به شناخت و تحليل حوادث كردستان كمك ميكند ، بخشهايي از اين نامه را در زير ميآوريم :
بار ديگر منافقان به وسيله “ روزنامههاي ” به اصطلاح خلقي خودشان كه يكي از آنها
دروغ نامه “ پيكار ” باشد ، به ذم و ناسزاگويي نسبت به مسلمانان متعهد و مجاهد مريوان پرداختهاند …
در بيانية شماره 2 اين انجمن ، قضاوت يك جانبة همكاران به اصطلاح مبارز شما را محكوم كرده بوديم كه باز هم مجدد محكوم ميكنيم و براي اطلاع شما گردانندگان دروغ نامة پيكار ، يك برگ از اطلاعيه را به پيوست ارسال ميداريم ، بهاميد اين كه شما نيز مانند منافقان اين خطّه ، تهي از دانش نبوده و با خواندن يك كتاب ، يك شبه پهلوان نشده باشيد ؛ آن وقت خواهيد دانست كه نظرات ما درباره “ قياده موقت ” و “ طالباني ” چه بوده است و از طرفي چرا به همان قسمت اشاره گرديد و به بندهاي ديگر اشارهاي نشده ، لابد به نفعشان يا نفعتان نبوده . آري چون بندهاي ديگر آن ، افشاي كارهاي ضدمردمي و ناجوانمردانه عدهاي از به اصطلاح طرفداران خلق است كه چگونه به عناوين مختلف به حقوق و آزاديها و حيثيت مردم مريوان به طوري كاملاً علني تجاوز نمودهاند ؛ از آن جمله بود : ناسزا و فحش و كتك كاري مسلمانان مريوان در خيابان ؛ حمله مسلحانه به راديو تلويزيون ؛ جانب داري از طالبانيها و دعوت آنها به داخل شهر و منازل خود و حمل اسلحههاي آنان در خيابانها به منظور خودنمايي و تهديد مردم مريوان و بالاخره اقداماتي كه موجب قتل ناجوانمردانه دو نفر بي گناه شد . آيا انجام چنين كارهايي مورد تاييد شماست تا مورد تأييد ما هم باشد ؟ ؟
آقاي سردبير ! از طرف اين دوستان به اصطلاح مبارز شما روزي نيست كه تحت نامهايي چون طرفداران خلق پيشرو و پيشگام ، اقدامي ضدمردمي و ضدآزادي صورت نگيرد و هيچ كدام از اين خيانتها بر مردم آگاه مريوان پوشيده نيست . هر كس كه بگويد مسلمانم ، از نظر اين منافقان يا جاش است يا ساواكي يا كرد فروش ! اما هر كس با هر سابقهاي ، ساواكي باشد ، رستاخيزي باشد ، كرد فروش باشد ، فئودال باشد ، قاتل و جنايتكار باشد ، همين كه از آنها طرفداري كند ، مثل اين كه آب توبه بر رويش بريزند ، نه تنها پاك و بي گناه ميشود بلكه مبارز ، مترقي و انقلابي خواهد شد ! و اين بار “ دروغ نامه پيكار ” اتهامات بي اساس و ناجوانمردانهاي نسبت به مسلمانان متعهد و خصوص اعضاي فعال مكتب قرآن وانجمنهاي اسلامي وارد نمودهاند و از رفقاي مبارزشان دفاع كردهاند ، همين رفقايي كه تازگيها گويا تعليمات پارتيزاني راه انداختهاند و به عناوين مختلف بر عليه انقلاب اسلامي ايران توطئه چيني ميكنند ، غافل از آن كه نقشههاي پليد آنها به مانند سنندج و گنبد و نقده و خرمشهر و ساير نقاط با شكست روبهرو خواهد شد و مردم بيدار و هوشيار ايران به خصوص مسلمانان آگاه مريوان چه در شهر و چه در دهات گول تبليغات شوم آنها را نخواهند خورد و هر روز كه بگذرد بيشتر رسوا خواهند شد .
ما اعضاي انجمن اسلامي فرهنگيان مريوان ضمن محكوم نمودن اعمال خائنانه منافقان ضدانقلاب ـ كه پايه تمام فعاليتهايشان بر دروغ و افترا استوار است ـ دروغ پردازي روزنامه پيكار را تقبيح نموده و به مردم مريوان هشدار ميدهيم كه با هوشياري انقلابي نقشههاي خائنانه منافقين را خنثي نمايند و بدانند كه جاش وابسته به امپرياليسم همينها هستند ، زيرا با ايجاد
آشوب و هرج و مرج ميخواهند آب رفته را به جوي آسياب اربابانشان برگردانند و كردفروشها همينها هستند كه ميخواهند مصالح كردها و كردستان را فداي اشاعه مكتب قالبيشان بنمايند .
در پايان ، اميدواريم دولت انقلابي هم در مقابل خيانتهاي منافقان بيش از اين سكوت ننمايد و با استقرار دادگاههاي انقلابي ، وابستگان رژيم منفور و خيانتكاران را كه ميخواهند با ايجاد هرج و مرج و آشوب از چنگال عدالت بگريزند ، به مجازات برسانند .
مستحكم باد اتحاد مسلمانان جهان در مسير حركت به سوي جامعه بي طبقه توحيدي .
انجمن اسلامي فرهنگيان مريوان ( 18 )
469
در پي دستگيري محمدرضا سعادتي عضو كادر مركزي سازمان مجاهدين خلق به اتهام جاسوسي و انتشار اوراقي از اعترافات وي در بيانيه سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي ( در روزهاي قبل خبر آن آمده است ) ، همسر وي طي نامهاي ادعا كرد كه اعترافات سعادتي در زير شكنجه گرفته شده است . در اين نامه آمده است : « آقاي سيد محمدرضا سعادتي در تاريخ 6/2/58 به وسيله افراد مسلح مستقر در سفارت آمريكا در دفتر كار خود دستگير و سپس به خانهاي واقع در پشت سفارت امريكا منتقل گرديد . بنابه گفته شهود عيني ، همچنين اظهارات صريح آقاي سعادتي در حضور مقامات مسئول و بر طبق نامههاي اعتراضيه آقاي سعادتي به شوراي انقلاب ، دادستاني كل انقلاب اسلامي تهران ، وي در محل دفتر كار خود و در خيابان موقع انتقال به ماشين دستگيركنندگان ، همچنين در خانه فوق الذكر مدت دوازده ساعت مورد شكنجه و ضرب و جرح قرار گرفته است . در حالي كه آقاي سعادتي چشم بسته زير شكنجه وحشيانه بوده ، بازجو مطالبي را نوشته ، سپس براي لحظهاي چشم بند را بالا ميزده و آقاي سعادتي را وادار به امضاي مطالب از پيش نوشته شده مينموده است . » در بخش ديگري از اين نامه ميخوانيم : از مقامات مسئول ميپرسم وقتي كه هنوز بعد از 52 روز آقاي سعادتي حق ملاقات با خانواده خود را ندارد تحت اين عنوان كه ممكن است آنها را در جريان بازجوييهاي خود بگذارد ، به وسيله چه كساني با چه مسئوليتي و به چه منظوري اوراقي مجعول كه عمدت به خط خود او نيست تحت عنوان بازجوييهاي آقاي سعادتي ، چاپ و منتشر شده است ؟ ( 19 )
470
با مطرح شدن جديتر مسئله قانون اساسي جمهوري اسلامي ، جريانات ، احزاب ، گروهها و شخصيتهاي سياسي درباره آن به اظهارنظر ميپردازند ؛ از جمله : ابوالفضل قاسمي دبيركل حزب ايران در يك مصاحبه مطبوعاتي به تشريح مواضع حزب خود درباره پيش نويس قانون اساسي پرداخت و گفت : اين قانون اساسي را يك پي ريزي خوب ميدانيم . ايدئولوژي حزب ايران كه بر بنياد استقلال و دمكراسي سوسياليسم استوار است ، در اين اصول ملحوظ گرديده است . اميدواريم با حك و اصلاحاتي كه خواهد شد ما بتوانيم چنان قانون اساسي مترقي داشته باشيم كه بر بنياد آن ، جمهوري اسلامي ما تحكيم يابد . در اصل سوسياليسم و محكوم
كردن هر نوع نظام فئوداليستي و استثمار انسان از انسان ، نظرات اسلام راستين ، به خوبي تفكيك و روشن نشده و بيم آن است كه از اين كلي گويي ، شكل نادرست آن كه همان تشيع صفوي باشد ، تبلور يابد كه متأسفانه تا به حال اين نظام سياه حاكم بوده و اسلام را مامن و سنگري براي فئودالها و بورژواها كرده است .
حاكميت ملي ـ كه از آن ياد شده ـ شعار اصلي و بزرگ حزب ايران و جبهه ملي ايران است ، ولي اين حاكميت آن گاه به خوبي تحقق مييابد كه قواي سه گانه ( مجريه ، مقننه و قضاييه ) از هم تفكيك و مستقل باشند ؛ نيروهاي بازدارنده قدرت مقننه را تضعيف ننمايند ، مانند دوران ستم شاهي به آساني مجلس را منحل نكند و از آن به عنوان ابزاري براي قوه مجريه استفاده ننمايد و قوه قضائيه را نبايد چنان در يك تنگناي آهنين و محكم قدرتهاي ( رئيس جمهوري ، شوراي عالي قضايي ، وزير دادگستري ) قرارداد كه نيروي قضايي به عنوان شير بي يال و دم و اشكم شود . ( 20 )
مهندس رحمت الله مقدم مراغهاي رهبر نهضت راديكال نيز در يك مصاحبه مطبوعاتي به اظهارنظر درباره قانون اساسي و تشكيل مجلس مؤسسان پرداخت و گفت :
من راجع به جزئيات قانون اساسي فعلاً نظري ندارم ، ولي در مورد بيانات امام كه دامنه وسيعي دارد ، مطلبي هست كه بايد گفته شود : من ضمن تأييد حرفهاي امام ، معتقدم كه بايد ترتيبي داده شود كه تصويب قانون اساسي از طريق رفراندوم ، مشكلات بعدي به همراه نداشته باشد ، چون اگر نظر همه گروهها و مردم كليه استانها در بررسي قانون اساسي مورد نظر قرار نگيرد ، در آينده مشكلاتي به همراه خواهد داشت . بايد ترتيبي داد تا با توافق طرفين و در حضور امام و با همفكري نمايندگان تمام گروهها اعم از مخالف و موافق ، مشكلات تشكيل مجلس مؤسسان بررسي شود . بايد راهحلي پيدا كرد كه ضمن در نظر داشتن مشكل تشكيل مجلس مؤسسان ، بتوانترتيبي داد تا قانون اساسي كاملاً مورد بررسي همه گروهها قرار گيرد و هيچ گروه و دستهاي مورد بي مهري قرار نگيرد . ( 21 )
همچنين محسن پزشكپور رهبر حزب پانايرانيست در يك گفت وگوي اختصاصي با روزنامه اطلاعات به تشريح مواضع حزب خود درباره قانون اساسي پرداخت . قبل از طرح مسئله قانون اساسي ، وي در مورد دست آوردهاي انقلاب و آينده آن گفت : بايد بگويم انتظاراتي كه هر فرد ايراني از اين انقلاب داشت ، برآورده نشده است . يك انقلابي در اين مملكت شده است كه بيش از 70,000 كشته داشته است و تمام گروههاي مردم در اين انقلاب شركت داشتند ، به چه خاطر ؟ براي چي ؟ براي رسيدن به آرمانهاي بزرگتر ، براي استقرار هرچه دقيقتر حاكميت ايران نيرومند ، ايراني سرفراز و ايجاد يك جامعهاي از نظر سياسي در فضاي آزاد … استنشاق فضاي آزاد … اما در عمل ميبينيم انديشهها و سليقههاي مختلف را اعمال ميكنند . بايد توجه داشته باشيم حاكميت ملي مفهومي جز اعمال اراده ملت در تعيين سرنوشت ملت ندارد و مفهوم چيزي جز محيطي آزاد و دور از هرگونه فشار و خفقان سياسي نيست . من حيث المجموع از
دست آوردهاي انقلاب پيروزيهاي چشمگيري نميبينيم سهل است بلكه به نام يك ايراني نگرانيهايي را احساس ميكنم . اكنون نميخواهم بيش از اين مسائل را بشكافم ، زيرا نميخواهم پيش داوري كنم . انتظار ما اين بود كه انقلاب همه غل و زنجيرهاي اسارت استعمارزدگي را از دست و پاي ما بردارد ، ولي من چنين حركتهايي را به خصوص در سطوح اجرايي نميبينم .
در مورد قانون اساسي چنين سؤال شد : در گذشتهاي نزديك در كشور ما رفراندومي انجام گرفت و تكليف رژيم يك سره معلوم شد ، حالا هم صحبت اين است كه قانون اساسي به رفراندوم گذاشته شود و پانايرانيستها كه در رفراندوم اول شركت داشتند ، در مورد اين رفراندوم چه نظري دارند ؟
پزشكپور گفت : در مورد رفراندومي كه انجام شد حزب پانايرانيست بيانيهاي تحت عنوان “ موافقت با عنوان حكومت ” منتشر كرد و نه محتواي حكومت و با توجه به اصل وحدت ملي و بعد هم در همان موقع در يك مصاحبهاي توضيح دادم كه ما در محتواي حكومت دنبال ايراني مستقل و آزاد هستيم .
در مورد قانون اساسي تا آن حدي كه اطلاع دارم همان متن ناقص است كه در روزنامهها چاپ شده و من هم مانند اكثريت مردم ايران چيز بيشتري نميدانم . اگر قرار باشد براي تصويب قانون اساسي از شيوه رفراندوم استفاده شود ، به نظر من اين كار اشكال دارد ، زيرا رفراندوم براي عنوان حكومت ممكن است انجام بگيرد و گرفت ، اما در مورد قانون اساسي كه ناظر بر اصول مختلف است جاي بحث و انتقاد دارد . يك كسي ممكن است به يك فصل آن معتقد باشد و نسبت به فصل ديگر اشكالي داشته باشد ، بنابراين نميتواند و نميشود با قاطعيت بلي يا نه گفت . به نظر من مجلس مؤسسان از نظر حقوق بينالمللي اصول شناخته شده و صحيحي است . بهترين راه اين است كه در يك انتخابات آزاد ، نمايندگاني از سوي مردم انتخاب شوند و در مجلس مؤسسان به بحث و بررسي و تصويب قانون اساسي بپردازند . من تا آن جا كه بياد دارم به نحوه رژيم ميشود آري يا نه گفت ، اما در مورد قانون اساسي هنوز هيچ جاي دنيا چنين اتفاقي نيفتاده است . ( 22 )
471
امروز نهضت آزادي ايران بيانية مفصلي با عنوان “ تحليلي از شرايط امروزي انقلاب اسلامي ايران و نقد نيروهاي درون انقلاب “ مشتمل بر يك مقدمه و متن اصلي انتشار داد . در مقدمه اين بيانيه با اشاره به اوضاع سياسي ـ اجتماعي كشور و آنچه “ امواج فتنههاي راست و چپ به هم آميخته مناطقي چون كردستان ، گنبد و خوزستان ، خودسري و فساد و هرج و مرج روبه رشد تحت نام نهادهاي انقلاب ، بي برنامگي وترديد و عدم قاطعيت گردانندگان امور و تفرقه در مراجع قدرت “ خوانده شد ، اين پرسش طرح گرديد كه “ آيا وقت آن نرسيده است اندكي تفكر كنيم كه في المثل چرا حكومت سالوادور آلنده در شيلي شكست خورد و ملتي را دچار يك ديكتاتوري فاسد و آلت دست بيگانه كرد ؟ “
در متن اصلي بيانيه تحت عنوان “ علل سرعت گرفتن انقلاب در ايران “ به عواملي همچون بروز شكاف بين مردم و رژيم حاكم ، فساد و تلاشي اقتصاد و دستگاه حاكمه ، روشن بيني ، تقوا ، استقامت و قاطعيت آيت الله خميني ، جنبش مسلحانه سالهاي 50 از سوي مجاهدين خلق و كارهاي فرهنگي پيشتازان انديشه نوين انقلاب اسلامي به ويژه دكتر شريعتي ، اشاره و نتيجهگيري شده است كه اين “ عناصر مجموعاً در اوج گرفتن حركت انقلابي از اواخر سال 1356 بدين طرف نقش مهميداشتند و باعث تسريع حركتي شدند كه زمينه قديمي نفرت و كينه مردم را از رژيم داشت . “
در ادامه با عنوان “ نارساييهاي ناشي از سرعت پيروزي انقلاب اسلامي “ به اثرهاي منفي اين جنبه از انقلاب پرداخته و نوشته شده است : « پيروزي برق آساي جنبش به علت زودرس بودن خود ، مسائلي به همراه داشته است . امروز ، تنها مرحله نخست انقلاب ، در ايران انجام گرفته است و گام اول آن كه فرو ريختن دژ مستحكم نظام سياسي سلطنتي است ، برداشته شده اما گام بعد كه جانشين شدن نظام سياسي انقلاب ميباشد ، برداشته نشده است . جنبشهاي انقلابي جهان با طولاني گرديدنشان ، ساخته شدن مردان و زنان و ايجاد شخصيتها را هم دربر داشته و سازمانهاي پيشتاز در ضمن جنگ انقلابي ، رشد كرده ، تمام مردم كشور را به طور سازمان يافته در درون خود جاي ميدهند … اما در انقلاب ايران چنين فرصتي براي ما پيش نيامد . »
در ادامه به ترسيم يك صفبندي پرداخته است ، به اين ترتيب كه “ نيروهاي مؤثر بر انقلاب “ را در يك دسته و “ عواملي را كه در برابر انقلاب قرار دارند “ ، در دسته ديگر قرار داده است . در مورد دسته اول از : 1 ـ رهبري انقلاب يا امام خميني 2 ـ دولت 3 ـ شوراي انقلاب 4 ـ روحانيت 5 ـ نيروهاي مسلمان مبارز يا انقلابي كه نه در جناح روحانيت قرار دارند و نه در جناح ماركسيستي كه عمدهترين اينها نيروي سازمان نيافته ولي وسيع جوانان و دانشجويان هستند 6 ـ توده مردم كه با داشتن نقشهاي مثبت و منفي ، مؤثرترين نيروي انقلابند ، ياد شده است . در مورد دسته دوم نيز از : 1ـ نيروهاي روشنفكر ليبرال ـ دمكرات 2ـ نيروهاي ماركسيستي ؛ 3ـ ضدانقلاب به عنوان عواملي كه در برابر انقلاب قرار دارند ، نام برده شده است .
در بيانيه همچنين تأكيد شده است كه بين هيئت دولت و انقلاب يك نوع عدم هماهنگي و عدم تفاهم وجود دارد . در ادامه ، اين موضوع چنين تشريح شده است : شخص رئيس دولت بارها گفتهاند دولت انتقالي است و براساس قوانين موجود عمل ميكند و رهبري انقلاب هم تا حدودي پذيرفتهاند . تا زماني كه قوانين و نظام انقلابي تدوين و حاكم نشده است طبع بايد مملكت از يك سري قوانين پيروي كند و لذا قوانين گذشته به استثناء آنچه كه مربوط به سلطنت ، خانواده پهلوي و سلطنت استبدادي بوده ، پابرجا خواهد بود . مسئله براساس اين نيست كه چه قوانيني را پذيرفتهايم ، مسئله بر سر دركي است كه ما از انقلاب داريم و اين كه در شرايط انقلابي جامعه كه مردم يا لااقل انقلابيون كه نيروي حاكم كشورند ، انتظارهايي انقلابي دارند ؛ انتقالي يا رفرميستي عمل كردن و قالب گذشته را نگاه داشتن ، خود به خود تضاد و تزاحم
و ضعف پيش ميآورد … اگر دولت در درك انقلاب و اهداف و ايدئولوژي حاكم آن با توده مردم و يا لااقل با آن بخشهاي پيشتاز و تشكل بخش انديشة انقلاب هماهنگي داشته باشد ميتواند حتي در ظرف همين قوانين گذشته هم تسلط خود را بر امور اجرايي حفظ كند و مانع پيشرفت انقلاب هم نشود ، ولي اشكال اساسي بر اين است كه يك عدم اشتراك در ادراك از انقلاب وجود دارد .
راهحل پيشنهادي در بيانية نهضت آزادي چنين است : ما بايد در صدر برنامه خود ايجاد هماهنگي ميان رهبري انقلاب و شورا و نيروي اجرايي ( دولت ) و گروههاي ديگر انقلاب را قرار دهيم و بر سر اين هماهنگي تأكيد بسيار داريم ولي تا زماني كه آن تفاهم در درك از انقلاب به وجود نيامده است ، تلاشها مكانيكي و بي حاصل خواهند بود .
در بخش ديگري از اين بيانية اضافه شده است : به نظر ما راهحل مشكلاتي كهايجاد گرديده ، اين است كه رهبران مبارز و انقلابي به ويژه شخص امام پيش قدم و مبلّغ تخفيف در شرايط و جوّ سياسي شوند و تمام نيروهاي ملي و مذهبي ضداستعماري را دعوت به تشكيل جبههاي واحد كرده و از آنها بخواهند تا همانند دوران مبارزه در گذشته ، به وحدت كلمه باز آيند . همچنين پيشنهاد شده : هيئت دولت كه مسئول كارهاي اجرايي است ، بايد اولاً در جهت رفع عوامل ضعف درون خود ، تلاشهايي بذل كند ؛ ثانياً لازم است عوامل ضعف دولت را به حداقل رسانيده و به جاي دخالت مستقيم در امور كه تصميم گيريهاي قوه اجرائيه را دچار ضعف و ركود ميكند ، سعي كرد بين شوراي انقلاب و دولت ، هيئت مشترك يا ستاد مشتركي برقرار كرد . ( 23 )
472
سرتيپ دانشور فرمانده ژاندارمري كل كشور در پاسخ به درخواست سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مبني بر در اختيار گذاشتن اقلام مورد نياز سپاه ، با اعلام مخالفت با چنين درخواستي ، با اشاره به جلسه مشترك مورخ 4/2/1358 نمايندگان نهادهاي انقلابي و نيروهاي مسلح در اداره چهارم ستاد ارتش يادآور شد كه طبق صورت جلسه مذكور نيازمنديهاي سپاه “ در صورت امكان “ به صورت يكجا از طريق اداره چهارم ستاد ارتش برآورده خواهد شد . متن كامل اين نامه بشرح ذيل است :
برابر صورت جلسه كميسيون مورخ 4/2/1358 كه با حضور نمايندگان نيروها و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ( آقاي صادقي ) و كميته مركزي انقلاب اسلامي ايران ( آقاي محمدحسن ميرزايي ) در اداره چهارم ستاد ارتش جمهوري اسلامي تشكيل گرديد ، مقرر شده است نيازمنديهاي كميتهها و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در مركز و شهرستانها در ستاد عمليات پاسداران انقلاب و كميته مركزي انقلاب بررسي و صورت آنها يكجا تهيه و به ستاد كل ارتش جمهوري اسلامي ايران ارسال تا در صورت امكان نسبت به واگذاري آنها به وسيله ارتش جمهوري اسلامي ايران اقدام گردد . خواهشمند است دستور فرماييد نيازمندي خود را با توجه به
متن نامه از طريق ستاد ارتش جمهوري اسلامي ايران تأمين نمايند . ( 24 )
473
امام خميني در جمع گروهي از مردم تهران نو ، نمايندگان كاركنان كشتارگاه اصفهان و عشاير كرد ، در مورد مسائل مطروحه درباره مجلس مؤسسان و آخرين تصميمات متخذه درباره مجلس خبرگان ، به نحو زير بياناتي ايراد كردند :
… همانهايي كه رفراندوم را تحريم كردند ، همانها ميخواهند كه نگذارند قانون اساسي را به تصويب برسانيم ، چون اين قانون اساسي اسلام و جمهوري اسلامي است و اينها از اسلام ميترسند و لذا ميخواهند نگذارند جمهوري اسلامي در ايران مستقر بشود . قبلاً ميگفتند كه “ ما جمهوري ميخواهيم و به اسلام هيچ كاري نداريم . ما جمهوري دمكراتيك يا جمهوري غربي ميخواهيم . “ ولي ما مسلمان هستيم و مسلمان نميتواند از اسلام بگذرد ؛ مسلمان از همه چيز ميتواند بگذرد اما از اسلام نميتواند بگذرد .
اين عده قليلي كه ميگفتند كه “ ما جمهوري يا جمهوري دمكراتيك ميخواهيم . “ آنها در اقليت بسيار ضعيف واقع شدند . ما كه ميخواهيم قانون اساسي جمهوري اسلامي را بگذرانيم ، اينها به فكر افتادند كه اين را هم نگذارند تحقق پيدا كند و لذا ميگويند بايد مجلس مؤسساني نظير مجلسهاي غرب در اين جا باشد و ششصد يا هفتصد نفر عضو داشته باشد . اولاً چند ماه طول بكشد تا عضوها تعيين بشوند و ثانياً چند سال طول بكشد تا تصويب بشود و اين تأخير بدان جهت است كه شايد بتوانند ريشههاي گنديده دور هم جمع بشوند و يك مفسدهاي بار بياورند .
شما آقايان بايد توجه داشته باشيد كه طرحي كه دولت داده است طرح صحيحي است و بايد زودتر مطلب را تمام كرد كه مبادا اينها دوباره اجتماعي بكنند و همان مفاسد سابق را پيش بياورند .
بعضي از اين افراد در كردستان باز همين معنا را تحريم كردهاند كه “ ما مجلس مؤسسان ميخواهيم و الا تحريم ميكنيم . “ آن وقت هم رفراندوم را تحريم كرده بودند و الان هم همانها هستند ، آنهايي هستند كه با اسلام مخالفند .
ما به مردم ميگوييم شما نمايندههاي خود را تعيين كنيد و حدود 75نفر بنا شده است تعيين شوند تا بيايند اين قانون را بررسي كنند . تمام مردم نمايندههاي خود را بفرستند ، بعد از اين كه اين نمايندهها قانون را قبول كردند ، آن وقت به رأي مردم گذارده ميشود و يك روز مطلب تمام ميشود و تمام جريان ، دو ماه بيشتر طول نميكشد ، نه سه سال و چهار سال طول بكشد تا از آن طرف مرزها به اين طرف و از داخل هم ايادي آمريكا و انگلستان و جاهاي ديگر دست به هم بدهند و غائلهاي به پا كنند . ( 25 )
474
خبرگزاري فرانسه گزارش داد : كنگره فوق العاده اعضاي فرماندهي انقلاب ليبي و رهبران
سازمانهاي فلسطيني ضمن اعلام پشتيباني از انقلاب ملي و اسلامي ايران ، از كشورهاي عرب خواسته است كه از انقلاب ملت ايران در برابر امپرياليستها و صهيونيستها حمايت كنند . ( 26 )
475
روزنامه كويتي السياسه نوشت كه وزير دفاع عربستان گفته است : هنگامي كه سران كشورهاي عربي حوزه خليج براي ديدار از مانور جنگي نيروي هوايي عربستان در اين كشور گرد آيند متوجه خواهند شد كه ما در مقابل تهديدات به جنگ لفظي نخواهيم پرداخت ، ما عملاً دست به اقدام خواهيم زد زيرا ارتش ما براي ايفاي نقش حياتي در حفظ ثبات همه منطقه به وجود آمده است . ( 27 )
476
روزنامه الحوادث چاپ بيروت طي مقالهاي تحليلي و مستند با عنوان “ توطئهامريكا در خليج فارس “ نوشت : « همه كساني كه تحولات سياسي را پي گيري ميكنند ميدانند و يا پيشبيني ميكنند كه در زمستان آينده منطقه خليج فارس دستخوش حريق خواهد شد ، حريقي كه تنها محدود به چاههاي نفت ايران نخواهد بود بلكه باعث بسته شدن راه نفتكشها از تنگه هرمز نيز خواهد شد .
ايالات متحده امريكا خود را براي يك نبرد قاطع و سرنوشت ساز در پاييز و زمستان امسال آماده ميكند تا آتش انقلاب ايران را با همان روشي كه امريكاييها براي خاموش كردن حريق ابداع كردهاند ، خاموش كنند . اين روش براساس ايجاد انفجار قويتر براي از ميان بردن قدرت آتشسوزي قرار دارد . »
الحوادث اضافه ميكند : « انقلاب ايران يك واقعيت است و همه نيروهاي دشمن بر اين اساس با آن رفتار ميكنند . همان قدر كه انقلاب ايران دامنه وسيعي در كشورهاي اسلامي جهان دارد به همان اندازه نيز توطئهاي كه براي مبارزه با آن طرحريزي شده ، پر دامنه است تا يك بار هم كاخهاي اميدي را كه توسط اين انقلاب بنا شده است ، فرو بريزد . طرح ريزان استراتژي آمريكا از مسئله كردها به عنوان عامل انفجار استفاده كردند و به اين نتيجه رسيدند كه اين عامل نميتواند موفقيت آميز باشد و لذا حريق مورد نظر در خليج فارس براساس برخورد بين ايران و عراق پي ريزي شده است و تحريك كردها از خاك ايران بر ضدعراق خود كمكي به آتش افروزان است . »
الحوادث نتيجه ميگيرد : « كشمكش ميان قوميّتها اساس اين معركه است و آنچه در خوزستان روي داده تنها مقدمه يا جرقهاي از يك حريق بزرگ است كه به عقيده محافل جهاني در زمستان آينده منطقه خليج فارس را دربر خواهد گرفت به گونهاي كهاين حريق به كمبود نفت در جهان و از ميان رفتن انقلاب ايران منجر شود . در اين ميان دو عامل مهم منجر ميشود كه اين معركه شدت بيشتري يابد : يكي نياز به تقسيم مجدد نفت به طوري كه سهام شورويها متناسب با قدرتشان داده شود و مبالغه نيست اگر بگوييم كه مسئله نفت خليج فارس در سر لوحه مسائل مورد بحث در گفت وگوهاي سالت 2 قرار دارد . عامل دوم ، بحران خفه كنندهاي است كه جهان
سرمايه داري را تهديد ميكند ودستگاههاي تبليغاتي غرب گناه آن را به گردن اوپك مياندازند و كشورهاي عضو اوپك را متهم ميكنند كه قصد دارند تمدن غرب را به نابودي بكشانند . » ( 28 )
منابع و مآخذ روزشمار 27/3/1358
1ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارشهاي ويژه “ ، نشريه شماره 86 ، 28/3/1358 ، ص 3 ، آسوشيتدپرس .
2ـ روزنامه كيهان ، 28/3/1358 ، ص 11 ، رويتر .
3ـ مأخذ شماره 1 ، ص 3 ، آسوشيتدپرس .
4ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 ، رويتر .
5ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 ، خبرگزاري فرانسه .
6ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارشهاي ويژه “ ، نشريه 87 ، 29/3/1358 ، ص 3 ، خبرگزاري فرانسه به نقل از خبرگزاري عراق .
7ـ روزنامه اطلاعات ، 27/3/1358 ، ص 16 ، يونايتدپرس .
8ـ مأخذ شماره 1 ، ص 4 ، رويتر .
9ـ روزنامه اطلاعات ، 28/3/1358 ، ص 2 .
10ـ روزنامه كيهان ، 27/3/1358 ، ص 7 .
11ـ مأخذ شماره 10 ، ص 8 .
12ـ مأخذ شماره 10 ، ص 2 .
13ـ مأخذ شماره 10 ، ص 10 .
14ـ مأخذ شماره 9 ص 2 .
15ـ مأخذ شماره 6 ، ص ص 14 ـ 13 ، راديو لندن .
16ـ مأخذ شماره 10 ، ص 11 .
17ـ مأخذ شماره 10 ، ص 1 .
18ـ مأخذ شماره 10 ، ص 8 .
19ـ مأخذ شماره 7 ، ص 16 .
20ـ مأخذ شماره 7 ، ص 16 .
21ـ مأخذ شماره 7 ، ص 2 .
22ـ مأخذ شماره 7 ، ص 12 .
23ـ نهضت آزادي ايران ، تاريخ معاصر ايران ، اعلاميهها و تحليلهاي سياسي 1359ـ1357 ، جلد11 ( تهران : نهضت آزادي ايران ، چاپ اول ، 1364 ) ، ص ص 149ـ94 .
24ـ سند شماره 450807 ، مركز مطالعات و تحقيقات جنگ .
25ـ مركز تدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام ، جلد7 ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ) ، ص ص 138ـ137 .
26ـ مأخذ شماره 7 ، ص 16 .
27ـ مأخذ شماره 1 ، ص 14 ، راديو امان .
28ـ مأخذ شماره 10 ، ص 12 .