زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
بحران در خوزستان

روزشمــــار

پنجشنبه

27 اردیبهشت 1358

20 جمادي الثاني 1399

17 مه 1979

122

شوراي تامين شهر خرمشهر صبح امروز تشكيل جلسه داد . در اين جلسه كه به مدت پنج ساعت  ادامه داشت ، با حضور فرماندار تصميماتي گرفته شد كه به صورت سه اطلاعيه رسمي فرمانداري  خرمشهر انتشار يافت .

در اعلاميه شماره 1 آمده است : « بدينوسيله به اطلاع كليه شوراها ، كميته‌ها ، سازمان‌ها ،  انجمن‌ها ، جبهه‌ها ، كانون‌ها ، گروه‌ها و افرادي كه بعد از انقلاب موفقيت آميز ملت ايران به دلايلي  اماكني را اعم از دولتي و يا وابسته به دولت در منطقه شهرستان خرمشهر تصرف كرده‌اند  مي‌رساند كه در اجراي نظريات آيات عظام و خواسته‌هاي مكرر اهالي و منويات دولت و به منظور رعايت قوانين مملكت در حفظ حقوق فردي و اجتماعي بايد ساختمان‌ها و اماكن  تصرف شده را اعم از عرصه و اعياني با كليه ابزار و وسايلي كه در اختيار گرفته‌اند ، از اين تاريخ  حداكثر تا پايان وقت اداري روز دوشنبه 31/2/58 تخليه و به شهرداري يا بخشداري محل  تحويل و مراتب را نيز به دادستاني دادگاه انقلاب خرمشهر اعلام نمايند . اطمينان دارد كه  متصرفين ساختمان‌ها با يك درك انقلابي و با شناخت مسائل و مشكلات جاري محل ، اجراي  مفاد اين اعلاميه را تضمين خواهند كرد . » ( 1 ) 

در اعلاميه شماره 2 نيز آمده است : « در اجراي نظريات آيات عظام و به منظور تحقق  خواسته‌هاي مكرر اهالي و در تداوم سياست دولت و به خاطر مصالح و مقتضيات منطقه ،  بدين وسيله به اطلاع عموم مي‌رساند كه كليه فعاليت‌هاي انتظامي ، نظامي و امنيتي از طرف  سازمان‌ها ، شوراها ، انجمن‌ها ، كميته‌ها ، جبهه‌ها ، كانون‌ها و افراد از اين تاريخ متوقف و منحل  اعلام مي‌شود و كليه مسائل انتظامي و نظامي و امنيتي صرف از طريق مراجع و سازمان‌هاي  ذي ربط دولتي و مسئول انجام خواهد گرفت . هر نوع عدول از مفاد اين اعلاميه يك اقدام  ضدانقلابي تلقي و با عكس العمل متناسب مردم و دولت روبه رو خواهد بود . » ( 2 ) 

در اعلاميه شماره 3 هم مي‌خوانيم : « تعقيب اعلاميه‌هاي شماره 1 و 2 از آن جايي كه وجود
انواع اسلحه‌هاي موجود در شهرستان خرمشهر امنيت منطقه را بشدت به مخاطره افكنده به  نحوي كه موجبات نگراني و ناراحتي كليه اهالي را فراهم ساخته است ، لذا در اجراي نظريات  آيات عظام و خواسته منطقي مردم و به منظور تحقق سياست دولت و به خاطر رعايت مصالح و مقتضيات منطقه ، بدين وسيله به اطلاع كليه اهالي و ساكنين و آيند و روندگان منطقه شهرستان  خرمشهر مي‌رساند كه از تاريخ جمعه 4/3/58 حمل و نگه‌داري هر نوع سلاح غيرمجاز در حوزه  شهرستان خرمشهر ممنوع اعلام مي‌شود . بدين وسيله مهلت داده مي‌شود كه حداكثر تا مدت تعيين شده فوق ، كليه سلاح‌هاي غيرمجاز به پادگان “ دژ “ خرمشهر واقع در جاده كمربندي ، سه راه  طالقاني تحويل داده شود . عدم رعايت مفاد اين اعلاميه نه تنها مستقيم منجر به فقدان آرامش و امنيت مطلوب مي‌گردد بلكه دولت را مكلف مي‌سازد كه اقدام قاطع قانوني را معمول نمايد ولي روحيه همكاري ، همراهي و منش انقلابي خرمشهري‌هاي عزيز ، فرمانداري را اميدوار مي‌سازد كه با تحويل اسلحه‌هاي غيرمجاز امنيت لازم به فوريت تثبيت گردد . » ( 3 ) 

اين در حالي است كه در واكنش به طرح خلع سلاح عمومي و تخليه ساختمان‌هاي دولتي ،  سازمان “ سياسي خلق عرب “ مواضع محكم و قاطعي در رد آن اتخاذ كرده است . در اعلاميه اين  سازمان آمده است : « دشمنان خلق عرب بدانند اگر ما فاقد اسلحه آتشين باشيم ، به اسلحه قاطع  ايمان به خداوند مسلح هستيم . ما جزيي از خلق‌هاي ايران به شمار مي‌آييم ، هرگز اسلحه خود را به زمين نمي‌گذاريم مگر تا تحقق و به دست آوردن حقوق شرعي و قانوني خود . همچنين  ساختمان سازمان سياسي خلق عرب كه قبلا توسط رژيم شاه غصب شده بود ، يك بناي تاريخي  است ، اين خانه ماست ، مردم را نمي‌توان از خانه خود بيرون كرد . » ( 4 ) 

123

با تشديد بحران در خرمشهر ، بروز حوادث خشونت بار چشم انداز جدي تري يافته و اتخاذ تدابير امنيتي و انتظامي‌تازه‌اي را براي مسئولان شهر و نيروهاي طرفدار نظام ، الزامي‌كرده است ؛ از جمله اين كه نيروهاي نظامي و انتظامي در خرمشهر تقويت شدند . فرماندار خرمشهر  ( محمدرضا علوي ) در اين باره گفت : « امنيت و آرامش مردم منطقه را ولو با چنگ و دندان باشد به آنها خواهيم داد . در حال حاضر گروه‌هاي انتظامي و پاسداران انقلاب به خرمشهر آمده‌اند و آماده اجراي مقررات قانوني ـ كه خواست دولت و مردم منطقه مي‌باشد ـ هستند ، ولي من  اميدوارم كارها آن چنان پيش برود كه نيازي به دخالت آنها نباشد ، اما اگر لازم باشد به خاطر حفظ امنيت و اجراي 3 اعلاميه‌اي كه شوراي تامين شهر منتشر نموده و خواست مردم مسلمان و روشن بين خرمشهر است ، از هيچ اقدامي فروگذار نخواهيم بود . ايمان دارم بينش انقلابي و طرز تفكر صحيح برادران عرب و عجم ، اجراي مفاد اعلاميه‌ها را تضمين خواهدكرد ، چون اين مسئله  به نفع همه گروه‌ها خواهدبود . » ( 5 ) 

فرماندار خبر داد كه نظر به موقعيت حساس خرمشهر ، پاسداران انقلاب وارد اين شهر شده‌اند و بزودي شمار ديگري از آنان وارد خواهند شد . همچنين نيروهاي ارتش براي حفظ نظم 

 

استقرار پاسداران انقلاب در خرمشهر

و مقابله با هر نوع عمل ضدانقلابي ، به خرمشهر آمده‌اند و پايگاه‌هاي نظامي نيز تقويت شده‌اند .  وي تاكيد نمود كه نيروي كافي در خرمشهر در اختيار مي‌باشد ولي اميدواريم موردي براي  استفاده از آنها پيش نيايد . ( 6 ) 

“ محمدرضا علوي “ فرماندار خرمشهر طي گفت وگوي مطبوعاتي ديگري با خبرنگاران در مورد مسائل جاري اظهار اميدواري كرد كه « اوضاع در خرمشهر بخوبي پيش رود و اميدواريم كه  با توافق حضرت آيت الله “ محمد طاهر آل شبيرخاقاني “ كليه سازمان‌ها و كانون‌هاي نظامي را منحل و آنها بتوانند فقط در موارد فرهنگي فعاليت سازنده‌اي داشته باشند . » وي اعلام كرد كه  حضرت آيت الله اطلاعيه‌اي صادر كرده‌اند كه هنگام مذاكره با تيمسار “ مدني “ استاندار خوزستان  در خانه ايشان ، نماينده هيچ يك از سازمان‌ها حضور نداشته‌اند . ( 7 ) 

124

“ آيت الله شبير خاقاني “ با انتشار اطلاعيه‌اي خواستار عدم دخالت كميته‌ها و كانون‌ها در امور شهر خرمشهر شد . در اين اطلاعيه بر انتخاب افرادي به نسبت جمعيت منطقه اعم از عرب و فارس و ترك و غيره جهت انتظامات شهر زير نظر دولت و ممانعت از مداخله كميته‌ها ، كانون‌ها ،  شوراها و سازمان‌ها تاكيد شده است . علاوه بر اين ، توجه به خواسته‌هاي شرعي كارگران منطقه و كشور در حدود امكانات دولت و همچنين اعطاي حقوق شرعي خلق عرب در زمينه‌هاي  فرهنگي ، اداري و هرگونه حقوقي كه با شرع مقدس اسلام منافات نداشته باشد و جلوگيري از
تردد گروه‌ها با اسلحه در ملا عام خواسته شده است . شبيرخاقاني در مورد خلع سلاح عمومي  اعلام كرد كه هيچ گونه دستور مثبت يا منفي در اين مورد نداده است . ( 8 ) 

125

به گزارش روزنامه اطلاعات ، امروز “ نمايندگان خلق عرب خوزستان “ با مهندس “ بازرگان “  نخست وزير دولت موقت در تهران ديدار كردند . آنها خواسته‌هاي “ خلق عرب مسلمان ايران “ را از دولت موقت شامل دوازده بند كه مربوط به خودمختاري خوزستان در محدوده تماميت ارضي  است ، تسليم وي نمودند . براساس اين گزارش ، مهندس بازرگان نخست وزير پس از مذاكره با آنان  طي نامه‌اي خطاب به آيت الله شبيرخاقاني ، مذاكرات با نمايندگان خلق عرب خوزستان را سودمند دانسته و آرزوي موفقيت خلق عرب مسلمان را نموده است . ( 9 ) 

126

كانون فرهنگي ـ نظامي انقلابيون مسلمان خرمشهر ( عمده‌ترين تشكل سياسي و نظامي  نيروهاي مذهبي ـ انقلابي خرمشهر در مقابل تشكل‌هاي قومي موسوم به خلق عرب ) طي يك  اطلاعيه ، ضمن بررسي تركيب نيروهاي موسوم به خلق عرب ، سازمان سياسي خلق عرب و متحدانش را مسئول حوادث خرمشهر دانست . در اين اطلاعيه كه با هدف بيان “ ريشه‌هاي  جرياناتي كه منجر به حادثه حمله به كانون فرهنگي ـ نظامي انقلابيون مسلمان خرمشهرشده “  انتشار يافته ، آمده است :

 « پس از پيروزي جنبش انقلابي اسلامي ايران و سرنگوني رژيم وابسته پهلوي ، از آن جا كه  وجود شرايط نوين ، پايه‌هاي حاكميت استثماري ، استبدادي بعضي شيوخ مرتجع عشاير عرب  را به خطر انداخته و از آن جايي كه آزادي‌هاي انساني و اجتماعي در چنين موقعيتي ، آن دسته از تجزيه طلبان را كه در زمان حاكميت رژيم گذشته در جهت جدا كردن منطقه خوزستان از ايران به  كشورهاي عربي نظير عراق ، سوريه و لبنان گريخته بودند را براي فعاليت مجدد در همان جهت  اميدوار ساخت و همچنين ازآن جا كه نيروهاي فرصت طلب غيرمذهبي ، فضايي را در جهت  حاكميت بخشيدن به قدرت خويش بر خلق مسلمان ايران نمي‌يافتند ، لذا اين سه دسته ( شيوخ  مرتجع ، تجزيه طلبان و فرصت طلبان ) در جهت به سازش كشاندن دولت براي حفظ حاكميت  استثماري ، استبدادي و گريز از مجازات ( هدف شيوخ مرتجع ) و همچنين ايجاد پايگاه توده‌اي  براي خود ( هدف تجزيه طلبان ) و كسب قدرت از طريق تضعيف دولت موقت  انقلاب اسلامي ( هدف فرصت طلبان ) حركت خود را شروع كردند …

 با آگاهي از وجود جريانات فوق در خرمشهر بود كه گروهي از جوانان مومن مسلمان عرب  و عجم خرمشهر كه سابقه طولاني در مبارزه با رژيم و ارتجاع داشته و سال‌ها در زندان‌هاي رژيم  و در زير شكنجه‌هاي دژخيمان ساواك بسر برده‌اند ، كانون فرهنگي ـ نظامي انقلابيون مسلمان  خرمشهر را پايه گذاري كردند كه بزودي توانست با حركت صادقانه و صالح خويش مردم  خرمشهر را حول محور ضدامپرياليستي و ضدارتجاعي خود بسيج نموده و حمايت و پشتيباني 
آنان را جلب نمايد …

با چنان ائتلافي كه ذكر شد ، عمده‌ترين اين نيروها در قالب سازمان سياسي خلق عرب  خوزستان به شيوه آريامهري يعني سوءاستفاده از ناآگاهي يكي از روحانيون نسبت به اوضاع  منطقه متوسل شده و در اين امر توانست بعضي از گروه‌هاي به اصطلاح عربي نظير كانون  فرهنگي خلق عرب را به دام خود انداخته و با خود بر سطوحي همراه سازد . هرچند كه  تلاش‌هاي مذبوحانه اين نيروها در سوءاستفاده از روحاني مذكور در چنين موقعي چيزي جز پشت كردن مردم مسلمان به او به همراه نداشت ، ولي آنچه كه بيشتر براي توده‌هاي مردم اعم از عرب و عجم روشن شد ماهيت كانون بود كه با تكيه بر اصول ايدئولوژي اسلامي مبارزاتي  پي گير در جهت ايجاد جو وحدت اسلامي دنبال مي‌نمود كه عرب بودن بيش از 60% از اعضاي  كانون مويد چنين حقيقتي است .

از طرف ديگر ، با شناختي كه ما از آقاي شيخ محمد طاهرآل شبيرخاقاني و ماهيت او از يك سو و اهداف اين نيروها از سوي ديگر داشتيم ، در مبارزات خويش سعي كرديم كه اين دو ماهيت را از يكديگر تفكيك نموده و با هر كدام برخوردي اصولي و مناسب با آن بنماييم ،  چنان كه ما بارها آقاي شيخ محمد طاهر آل شبيرخاقاني را از عملكردهاي توطئه‌اميز اين نيروها كه  با سوءاستفاده از پشتيباني وي انجام مي‌دادند و موجب لطمه زدن به شخصيت وي در اذهان  توده‌ها مي‌شدند ، مطلع كرده و از او خواستيم كه براي جلوگيري از يك چنين روندي حساب  خويش را از حساب اين نيروها جدا كند … سازمان سياسي و متحدين در جهت پيش گيري از فرا رسيدن مرگ طبيعي خود و بقاي حيات ارتجاعيش و نيز طرح غيراصولي خود در جهت اهداف  غيراصولي دست به يك تهاجم مسلحانه و ناجوانمردانه به كانون و ستاد پاسداران انقلاب زده و شرايطي را به وجود آوردند كه‌اميدوار بودند ما نيز در دام چنين شرايطي افتاده و با آنها درگير شويم تا بتوانند با ايجاد بحران در منطقه ، خود را مظلوم نشان داده و به عنوان مدافع حقوق حقه  خلق عرب قالب كنند كه با برخورد اصولي و دورانديشانه كانون روبه رو شدند و با اين كه بعضي  از برادران ما با گلوله اين عناصر تا مرز شهادت پيش رفتند و يكي از برادران فلج شد و 16 نفر از برادران به دست آنان به گروگان برده و مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و نيز ساختمان‌هاي كانون  و ستاد را به آتش كشيدند ، از سوي ما هيچ گونه عكس العمل متقابلي نشان داده نشده كه اخبار منتشره در مطبوعات مويد اين موضوع مي‌باشد …

ما از پيشگاه رهبري انقلاب امام خميني و خلق قهرمان آگاه ايران انتظار داريم تا به اقدامي  قاطعانه و عاجلانه نسبت به جريانات خرمشهر دست يازند . ما به طور قاطع خواستار انحلال  سازمان‌ها و كانون‌هاي غير رسمي‌خرمشهر ، خلع سلاح و بازداشت و مجازات عاملين ـ كه  خواست مردم مبارز و مسلمان نيز مي‌باشد ـ هستيم . » ( 10 ) 

127

به نوشته روزنامه اطلاعات ، از طرف اهالي ترك زبان نقده هيئتي از معتمدان محل به سرپرستي 
جانشين فرماندار به منظور دعوت برادران كرد براي بازگشت به نقده ، عازم مهاباد شد و از مهاجران كرد خواست به شهر خود باز گردند . اين عده در پي درگيري‌هاي خونين نقده از شهر مهاجرت كرده بودند . ( 11 ) 

128

گزارشي كه‌امروز در كيهان به چاپ رسيد از يك درگيري طايفه‌اي مسلحانه در گيلان غرب  حكايت دارد . براساس اين گزارش ، درگيري بين اهالي ايوان غرب ساكن در گيلان غرب كه از مدت‌ها پيش با كشته شدن يكي از اهالي گيلان غرب به نام “ فريبرز نجفي “ شروع شده بود تا كنون  خسارات فراواني به دو طرف وارد كرده است و حدود 300 خانواده “ ايراني “ را از گيلان غرب فراري داده است كه اين عده هم اكنون در “ سرپل ذهاب “ ، “ قصرشيرين “ ، “ ايوان غرب “ و “ اسلام آباد غرب “ بسر مي‌برند . به نوشته روزنامه كيهان خسارات وارده به دو طرف در اين درگيري و زد و خورد بالغ بر يك صد ميليون تومان بوده است . خبرهاي رسيده از گيلان غرب حاكي است كه  روستاهاي “ قندان شكن “ ، “ علي خان آباد “ و چند روستاي ديگر بر اثر درگيري‌هاي مسلحانه با خاك يكسان شده و دوطرف حدود سه هزار راس گاو و گوسفند از يكديگر گروگان گرفته‌اند و حاضر به پس دادن آنها نيستند . براساس اين گزارش ، با وجود دخالت واحدهاي ژاندارمري و ارتش و اعزام خودروهاي زرهي به منطقه و گروه‌هاي ميانجي روحاني به گيلان غرب هنوز بر سر چگونگي دعوا ، ريشه اختلافات و پس دادن اموال گروگان گرفته شده ، رفع اختلاف  نشده است . ( 12 ) 

129

آيت الله “ رباني شيرازي “ كه در راس هيئتي به منظور بررسي مشكلات و مسائل استان آذربايجان  غربي در اروميه بسر مي‌برد ، در يك گفت وگوي راديو تلويزيوني درباره غائله “ نقده “ گفت :

« هر انقلابي كه در كشوري روي مي‌دهد به دنبال خود يك رويدادهايي را مي‌آورد . چيزي كه  در مملكت ما انقلاب استثنائي در جهان بوده ، روزهاي بعد از انقلابمان هم استثنائي است . ما بعد از انقلاب مي‌بينيم الان يك ناامني چشمگيري نداريم ، يك خون ريزي چشمگيري نداريم ،  يك خون ريزي و غارت و چپاول نداشتيم . ممكن است در بعضي نقاط مملكت فرصت طلباني  مي‌خواستند از ناآگاهي مردم سوءاستفاده كنند ولي بحمدالله تا آن اندازه كه من توجه دارم  چندان مهم نبوده است .

مسئله نقده البته موجب تاسف است ، براي اين كه عده‌اي از برادران ترك و كرد ما در اين  جريان آسيب ديدند و هيچ‌گاه از ديدگاه ما صحيح نبوده كه چنين برخوردي پيش بيايد . اگر در روزهاي اول توجه به اين مسئله مي‌شد ، هيئتي كه شناخت به اوضاع منطقه دارد به اين منطقه  مي‌رفت ، زودتر حل مي‌شد . ولي حالا يك جريان واقع شد ، ما بايد سعي كنيم كه عوارض آن را بر طرف كنيم . اگر ناراحتي در منطقه نقده به وجود آمده ، آن از بين برود . در مرحله اول بايد سعي  كنيم همان ائتلافي كه در گذشته بين برادران ترك و كرد بوده ، دو مرتبه اين ائتلاف و اخوت 
اسلامي را برقرار سازيم . »

آيت الله “ رباني شيرازي “ در مورد انتخاب رئيس جمهوري آينده كشور گفت : « تا آن جا كه من  اطلاع دارم هنوز اقدام سريع راجع به اين موضوع نشده است ؛ شايد هنوز هم در مراحل بررسي و تفكر باشند . ولي از نظر شخص من هيچ ابهامي وجود ندارد ، براي اين كه شخص رئيس جمهور معلوم است كه چه كسي بايد باشد و احتياج اين كه ما به دنبال آن ، اين طرف و آن طرف بگرديم  نيست ، شخص آن محرز است . شخصي كه تمام مردم ايران بارها به او راي دادند و او را به  رئيس جمهوري انتخاب كرده‌اند ، كانديدا كردند .

فردي بايد رئيس جمهور شود كه بتواند تمام ابعاد اسلام را چه از نظر اجتماعي و سياسي و اقتصادي درك كند و بفهمد . در مرحله اول بايد شخصيتي باشد كه پس از آن كه اسلام را شناخت  بتواند پياده كند ، صلاحيتي براي پياده كردن داشته باشد . شجاعت و شهامت و درايت و هوشياري و مديريت ، اينها چيزي است كه در يك شخص رئيس جمهوري لازم است . روي اين  اصل وقتي فكر مي‌كنيم ايدئولوگ چه كسي است در جامعه ما ، يعني جهان بيني اسلامي را چه  كسي خوب مي‌تواند درك كند . اگر از شما سوال كنند كه چه كسي خوب مي‌تواند جهان بيني  اسلامي را درك كند ، شايد فرد منحصر به فردش را بگوييد امام ، همان كسي كه اين انقلاب را به وجود آورد ، همان كه بينش‌هاي اسلامي را در اين كشور احيا و زنده كرد ، همان كه ملت را زنده كرد و اسلامي‌كه در اين مملكت جز پوسته‌اي از آن باقي نمانده بود به او مغز داد و همان كه  توانست انقلاب را در سراسر ايران گسترش بدهد و نظرات اسلاميش را پياده كند و مردم را متحرك و بيدار نمايد . » ( 13 ) 

130

سفارت امريكا در تهران در گزارشي به وزارت امورخارجه آن كشور با طبقه بندي خيلي محرمانه  و با موضوع : “ گزارش حضور واحدهاي نظامي ضدرژيم در شمال غربي ايران “ ، نوشت : “ ما هيچ  خبري در مورد عمليات نظامي در شمال غربي ايران روشن تراز آنچه كه در تلگرام مرجع ذكرشده  بود ، نشنيده‌ايم ، اما در حدود سه هفته قبل ، از زمان شروع جنگ در نقده ، داستان‌هايي بوده است  كه بعضي از انواع نيروهاي مسلح در آن منطقه و مناطق ديگر عمل مي‌كنند . اكثر اين موارد بر اين  دلالت دارند كه گروه نظاميان سابق طرفدار سلطنت كه به وسيله سپهبد سابق “ عزيزالله پاليزبان “  رهبري مي‌شود ، فعال هستند . بعضي اقوال حاكي از آن است كه فرمانده سابق نيروي زميني  سرتيپ “ اويسي “ ، در اين گروه درگير است .

يكي از منابع موثق راست گراي ما از برنامه سازمان دهي واحدهاي نظامي به اين طريق  صحبت كرده است ، اما هيچ جزئياتي ارائه نداده است ، در حالي كه به نظر مي‌رسد بعضي  فعاليت‌هاي مخالفين در مناطق مرزي وجود دارد ، اما اين هم امكان دارد كه داستان‌هاي  واحدهاي نظامي‌سازمان يافته ، بخشي از كوشش‌هاي سلطنت طلبان براي حفظ جو متشنج ايران  باشد . هرگونه جوانب اطلاعات دقيق تري از اين موضوع به اطلاع خواهد رسيد و از مطلع 
نگه داشتن ما از هرگونه تحول اضافي قدرداني مي‌كنيم . » ( 14 ) 

131

سناي امريكا طي قطع‌نامه‌اي اعدام‌ها در ايران را محكوم كرد . بنابه گزارش يونايتدپرس سناي  امريكا ضمن تصويب قطع‌نامه‌اي تنفر خود را از اعدام‌هاي فوري كه بدون تشريفات دادگاه  مقتضي صورت مي‌گيرد ابراز كرد و عده‌اي از سناتورها گفتند كه‌اميدوارند اين اقدام سناي  امريكا به يك اعتراض وسيع جهاني منجر شود . در قطع‌نامه همچنين از صدور دستور قتل شاه  مخلوع ـ كه اكنون به اتفاق خانواده و عده‌اي از وفادارانش در باهاما زندگي مي‌كند ـ شديد انتقاد شده است . سناي امريكا خاطرنشان ساخت كه اگر اين اعدام‌ها ادامه يابد ، ممكن است به روابط دوستانه امريكا و ايران لطمه شديد وارد آيد . يونايتدپرس افزود : « اقدام سناي امريكا نخستين  اعتراضي است كه از سوي يك ركن قانون گذاري نسبت به محاكمه‌هاي انقلابي ايران كه تاكنون  حدود 200 اعدامي‌داشته ، ابراز مي‌شود . » ( 15 ) 

132

“ طه محيي الدين معروف “ معاون رئيس جمهوري عراق طي يك گفت وگو به نحوي صريح و مثبت ، در مورد انقلاب اسلامي و نظام جديد ايران اعلام موضع كرد . وي گفت : « انقلاب ايران  نتايج مثبت همه جاگيري نه فقط در عراق بلكه در سراسر جهان خواهدداشت . دولت انقلابي  ايران كليه ارتباطات خود را با صهيونيست‌ها قطع نموده و ديگر حافظ منافع امپرياليست‌ها در منطقه نيست . » معروف ، اين موضوع را كه مسائل كردستان ايران در اقليت‌هاي كرد عراق تاثير بخشيده ، تكذيب كرد و گفت : « ايران كاري به اقليت‌هاي كردهاي عراق ندارد و ما يك ملت كاملا متحد هستيم . » معاون رئيس جمهوري عراق همچنين با اشاره به تحولات منطقه‌اي تاكيد كرد كه  اوضاع در منطقه عربي در معرض خطرهاي شديدي قرار دارد و ادامه تجاوز رژيم صهيونيستي و استعماري عليه ملت عرب فلسطين همواره صلح را تهديد مي‌كند . ( 16 ) 

 

 

منابع و ماخذ روزشمار27/2/1358

 

1 ـ سند شماره 1 ـ 090301 مركز مطالعات و  تحقيقات جنگ ، اعلاميه شماره 1 فرمانداري  خرمشهر ، 27/2/1358 .

2 ـ سند شماره 2 ـ 090301 مركز مطالعات و  تحقيقات جنگ ، اعلاميه شماره 2 ، فرمانداري  خرمشهر ، 27/2/1358

3 ـ سند شماره 3 ـ 090301 مركز مطالعات و  تحقيقات جنگ ، اعلاميه شماره 3 ، فرمانداري  خرمشهر ، 27/2/1358

4 ـ روزنامه كيهان 29/2/1358 ، ص 7 .

5 ـ پيشين .

6 ـ روزنامه اطلاعات 29/2/1358 ، ص 2 .

7 ـ روزنامه كيهان 27/2/1358 ، ص 2 .

8 ـ ماخذ شماره 4 ، ص 7 .

9 ـ روزنامه اطلاعات 27/2/1358 ، ص 2 .

10 ـ سند شماره 209892 مركز مطالعات و  تحقيقات جنگ ، اعلاميه كانون فرهنگي ـ نظامي  انقلابيون مسلمان خرمشهر ، 27/2/1358 .

11 ـ ماخذ شماره 9 ، ص 3 .

12 ـ ماخذ شماره 7 ، ص 8 .

13 ـ ماخذ شماره 4 ، ص 6 .

14 ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي  آمريكا ، جلد31 ( تهران : نشر لانه ، بي‌تا ) ص ص 148 ـ147 .

15 ـ ماخذ شماره 6 ، ص 8 ، واشنگتن ، يونايتدپرس .

16 ـ ماخذ شماره 9 ، ص 12 ، برازيليا ،  آسوشيتدپرس و ماخذ شماره 7 ، ص 8 .



لینک کوتاه :
کد خبر : 3324