زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
بحران در خوزستان

روزشمــــار

سه شنبه

25 اردیبهشت 1358

18 جمادي الثاني 1399

15 مه 1979

101

دكتراحمد مدني استاندار خوزستان در يك مصاحبه اختصاصي با روزنامه اطلاعات اعلام كرد كه از روز جمعه آينده ( 28 ارديبهشت ) خلع سلاح در خوزستان آغاز خواهدشد و به مدت يك  هفته پايان مي‌گيرد . وي در مورد عوامل درگيري خرمشهر گفت : اين عوامل شناخته شده‌اند و تحت تعقيب قرار خواهند گرفت . اين عوامل كنترل مي‌شوند و ما خوب مي‌دانيم كه آنان از كجا خوراك مي‌گيرند و ردپاي آنان را نيز داريم . استاندار خوزستان اضافه كرد : آنان كه نغمه عرب و عجم را ساز كرده‌اند نه علاقه‌اي به عرب دارند و نه علاقه‌اي به عجم ؛ آنان جز نفاق افكني و پادوي استعمار بودن چيزي نيستند و كاري ندارند . مردم خوزستان خواه عرب زبان باشند و خواه  فارسي زبان و هر چيزي ديگر ، اينان ايراني فكر مي‌كنند و جز ايراني بودن به چيز ديگري فكر نمي‌كنند . آنان نه نفاق افكنند و نه مي‌خواهند خودشان را از ما جدا فرض كنند و هميشه آنان در طول تاريخ پاسداران وطن ما بودند . امروز اگر كساني هستند كه نغمه عرب و عجم را ساز كرده‌اند عواملي هستند دشمن مردم ايران . آنهايي كه پادوي مستبدان و در خدمت استعمار بين‌المللي بودند ، ديروز به نحوي به ملت ايران ضربه زدند و امروز به نحوي ديگر ولي من فكر مي‌كنم برادران و خواهران و فرزندان عزيزمان در خوزستان خيلي بيدارتر از آنند كه فريب اين  گونه آدم‌هايي را كه دشمن مردم خوزستان هستند ، بخورند و لذا بزودي اين قبيل ضدمردم‌ها و ضد ايراني‌ها رسوا خواهند شد . دريادار مدني در پايان گفت : برادران عرب زبانمان خوب مي‌دانند كه اين عوامل كي هستند و خودشان دارند مقابله مي‌كنند و ما نيز غافل نيستيم كه اين عوامل  مانند آفت‌هايي رشد و نمو كنند . ( 1 ) 

102

دكتر “ ابراهيم يزدي “ وزير امورخارجه در مصاحبه‌اي با خبرگزاري “ پارس “ درباره مسئله  خودمختاري استان‌ها گفت : واژه خودمختاري در بسياري از موارد داراي معاني زيادي بوده و گاهي اوقات هيچ معنايي پيدا نمي‌كند و به حد كافي نمي‌رساند . صرف نظر از واژه مذكور بايد

 

دكتر ابراهيم يزدي ـ وزير امور خارجه دولت موقت در حال مصاحبه مطبوعاتي

خواست‌هاي مردم مورد بررسي قرار گيرد . اگر منظور اين است كه كارهاي هر استان در دست  همان استان باشد ، موافقم . وي در مورد خودمختاري سياسي و اقتصادي گفت : اين دو از هم قابل  تفكيك نيستند ، خودمختاري سياسي بدون خودمختاري اقتصادي معنايي پيدا نمي‌كند ؛ مثلا در مورد “ شوراي سنندج “ - كه مورد تاييد دولت نيز مي‌باشد - بدون امكانات اقتصادي نمي‌تواند عملي در راه توسعه و پيشرفت انجام بدهد . ( 2 ) 

103

در تحليلي از وقايع و درگيري‌هاي داخلي ايران كه از راديو مسكو پخش گرديد ، گفته شد :

 « در درگيري نيروهاي دولتي با كردها و قبايل تركمن - كه از روي يك نقشه معين به تحريك  بيگانگان روي داد - معلوم شده است كه در هر دوي اين موارد ماموران سابق ساواك و پادوهاي  شاه مخلوع به سوي اهالي محل و نيروهاي دولتي آتش گشوده و با اين ترتيب وقايع خونيني  ايجاد كرده‌اند . در هر دوي اين موارد تبليغات امريكا و انگليس ادعا مي‌كردند كه در اين قيام‌ها گويا عمال كمونيزم كه به اصطلاح از خاك شوروي اسلحه مي‌گرفتند شركت داشته‌اند . اخيرا همچنين معلوم شد كه تماس‌هاي نمايندگان و مقام‌هاي امريكا و روساي عشاير بلوچستان كه  در خاك ايران و پاكستان سكونت دارند افزايش يافته است . » ( 3 ) 

تحليل فوق مبتني بر سياست جاري شوروي و حزب توده در قبال بحران‌هاي داخلي ايران 
است كه اولا تلاش مي‌كنند كه كمونيست‌ها را در افكار عمومي ، حتي المقدور از اين گونه مسائل  تبرئه كنند و آنها را بي تقصير نشان دهند ، ثانيا رفتار خود نابودساز گروه‌هايي چون سازمان  چريك‌هاي فدايي و ديگر ماركسيست‌هاي داخلي را تعديل نمايند و آنها را به چارچوب رفتاري  مورد نظر خويش هدايت كنند .

104

سپاه پاسداران انقلاب اسلامي از دولت موقت خواست تا اماكن ساواك و نيروهاي پايداري سابق  را در اختيار آن نهاد قرار دهد . در نامه فرماندهي سپاه پاسداران به مهندس بازرگان نخست وزير دولت موقت آمده است : « احتراما همان طور كه اطلاع داريد سپاه پاسداران انقلاب اسلامي  بايستي هر چه سريعتر در سطح كشور گسترش يابد و چون سپاه از نظر مكان و وسايل نقليه و ارتباطي شديدا در مضيقه مي‌باشد ، خواهشمند است دستور فرماييد كليه‌اماكن ساواك سابق و نيروهاي پايداري سابق با وسايل ارتباطي موجود در سطح كشور در اختيار سپاه پاسداران  انقلاب اسلامي ايران قرار گيرد . ( 4 ) 

105

اعضاي دادسراي انقلاب شيراز در اعتراض به آنچه “ دخالت‌هاي بي جاي گروهي از پاسداران در كار دادسراي انقلاب “ ذكر كردند ، استعفاء نمودند . به گزارش مطبوعات ، در پي آزادي 13 تن از زندانيان ضدانقلابي به نام‌هاي ناصر عباس والي ، سياوش خادمي ، محمد شبيري ، بهمن نقاشيان ،  حبيب الله زاهدي ، رحيم مصلح و حسن قنبري ماموران ساواك منحله فارس و رضاقلي اقدسي ،  مصباح ، بهنام ، شهرام و تراز فهندژ متهم به شركت در واقعه “ شهرك سعدي “ و غلامرضا زندي  افسر شهرباني كه با اقدام مسئولان سپاه پاسداران استان فارس آزاد شده‌اند ، اعضاي دادسراي  انقلاب ، قاضي دادگاه و پاسداران مستقر در دادگاه استعفا كردند و كار رسيدگي به پرونده بيش از 80 زنداني ضدانقلابي به تعويق افتاد . در پي اين اقدام ، “ هادوي “ دادستان كل ، ابوالحسن محققي  را به سمت دادستان انقلاب فارس منصوب كرد . وي صبح ديروز استعفا كرد و انگيزه آن را دخالت بي جاي گروهي از پاسداران در كار دادسراي انقلاب ذكر كرد و اعلام كرد تا اين دخالت‌ها ادامه دارد سمت مذكور را نخواهد پذيرفت . ( 5 ) 

از سوي ديگر ، سپاه پاسداران انقلاب شيراز در اين باره اعلاميه‌اي انتشار داد كه در آن آمده  است : « پس از مدت‌ها انتظار ، دادگاه به اصطلاح انقلابي شيراز تشكيل شد كه به همه چيز شباهت داشت ، جز دادگاه انقلابي ! اين دادگاه با دستگيري عده‌اي ماشين نويس و تلفنچي ساواك ،  متهم به قتل كه در حد مظنون بودند ، خود و مردم را سرگرم كردند . درخواست زندانياني كه مرتبا  شورش مي‌كردند اين بود كه به وضع آنها رسيدگي كنند كه دادگاه بي توجه بود تا اين كه  سپاه پاسداران با تاييد كتبي رئيس دادگاه هيئتي را مامور رسيدگي كرد و 13 زنداني را با قيد ضمانت تا تشكيل دادگاه آزاد كرد . ( 6 )

106

امروز “ كارگران و كاركنان مسلمان روزنامه كيهان “ متشكل در انجمن اسلامي ( 7 ) اين روزنامه ، در اعتراض به آنچه “ فقدان روح انقلابي و مطالب واقعي و نشر مندرجات تحريك آميز و ضدانقلابي و ضدخلقي “ در روزنامه مزبور عنوان شد ، عده‌اي از اعضاي هيئت تحريريه را كه به  نظر آنان “ هنوز از لاك عقيدتي و نزديك و بزرگ بين خود خارج نگرديده “ و روزنامه كيهان را به  “ بلندگوي اظهارات و عقايد پوسيده منافقين و تفرقه‌اندازان و سرسپردگان رژيم خون آشام  گذشته كه خود را به قباي انقلاب ملبس كرده‌اند “ ، پاكسازي نمودند . آنها با انتشار روزنامه‌امروز در چهار صفحه ، ضمن اطلاعيه‌اي اعلام كردند : « آرشيو كيهان در دوره انقلاب خود گواه بر اين  است كه در چند واقعه حساس و دردناك ، برخي از خبرنگاران و نويسندگان و دست اندركاران  هيئت تحريريه با درج مطالب خلاف واقع و انقلاب شكن نظير جريانات سنندج و گنبد ،  برخلاف روح و محتواي انقلاب اقدام و عمل نموده و به طور موثر و عملي صفي از افراد منافق  و ضدانقلابي و آريامهري را در مقابل ملت قرار داده‌اند و اقدام اكثريت كاركنان كيهان داير بر تصفيه اين عناصر ضدمردمي ، تجلي روح انقلابي كاركنان شريف و مسلمان كيهان است كه  حساب خود را با مردم يكي ولي حساب خود را از گروهي از همكاران خود در تحريريه جدا دانسته و براي به وجود آوردن يك هيئت تحريريه سالم و انقلابي و كارآمد قيام كرده‌اند . » ( 8 ) 

در پي اين اقدام “ نمايندگان كارگران و كاركنان روزنامه كيهان “ عصر امروز در قم به حضور امام خميني رسيدند . در اين ديدار ابتدا يكي از نمايندگان كاركنان كيهان گفت : « ما پس اعتصاب  62 روزه مطبوعات [ در زمان اوج گيري انقلاب ] متوجه شديم اين روزنامه كه ما به خاطر آن  اعتصاب كرديم و مشقت كشيديم ، دلخواه مردم نيست چرا كه هنوز سانسورها و اعمال نظرها وجود داشت . ما تلاش‌هاي خود را براي حل اين مسائل به كار برديم و انجمن اسلامي‌تشكيل  داديم و الان در حدود 750 نفر عضو داريم . ما خواستيم از طريق مسالمت آميز با دست اندركاران  هيئت تحريريه و دبيران سرويس ها مسائل خودمان را حل كنيم . بارها بريده روزنامه را پيش آنها برديم و اشكالات كار را تذكر داديم و خواستيم حتي المقدور وقت گرانقدر شما و دولت را نگيريم و اين مسئله به طور مسالمت آميز حل شود اما نتوانستيم و هربار به ما وعده و وعيد دادند و عمل نكردند تا آن كه‌امروز بالاخره 20 نفر از كساني راكه فرصت طلبي مي‌كردند و از آزادي سوءاستفاده مي‌نمودند ، آنها را با راي اكثريت اخراج كرديم . »

وي افزود : « رهبر بزرگ انقلاب اسلامي ايران ! ما كاركنان روزنامه كيهان كه مدت‌ها در تكاپوي اصلاح روزنامه بوديم و مي‌خواستيم تا چون هميشه در جهت انقلاب اصيل و عميقمان  گام برداريم ، امروز از ورود گروهي از اعضاي تحريريه به موسسه كه در چند ماه گذشته نقش  فعالانه‌اي رادر گرفتن خبر و نوشتن مطالب روزنامه مان داشتند و به كرات نشان دادند كه در مقابل  انقلاب خونين اسلامي ما تعهد و مسئوليتي را كه يك نويسنده بايد داشته باشد ، احساس  نمي‌كنند ، جلوگيري به عمل آورديم . به دنبال اين كار ، گروهي از اعضاي هيئت تحريريه از انجام 
وظيفه سرباز زدند و ما ناچارا اولين روزنامه مستضعفين را با همبستگي و همياري خود انتشار داديم . ما مي‌دانيم كه روزنامه كيهان امروز مورد انتقاد قرار خواهدگرفت و شايد مقالات و مطالب آن مورد تاييد همه اقشار ملت نباشد ، اما چه كنيم كه كارگر و كارمند غيرتحريري هستيم  و با توجه به گرفتاري امروز موسسه ، فرصت و مجال نيافتيم تا روزنامه مردمي منتشر سازيم . در اين جا از رهبر ملت و مردم قهرمان ايران با هر مذهب و هر عقيده‌اي باشند ، پوزش مي‌طلبيم . » ( 9 ) 

به دنبال آن ، امام خميني طي سخناني ، چنين اظهار كردند : « من از شما كارمندان و كارگران  روزنامه كيهان تشكر مي‌كنم كه با اراده صميمانه و با عزم مصمم جلو اشخاصي كه برخلاف  مسير ملت مي‌خواهند بروند گرفتيد . گفتيد كه شايد كيهان امروز موافق ميل ملت نباشد ، كيهان  امروز موافق ميل ملت است . ملت روزنامه‌اي را مي‌خواهد كه مطابق آراي خويش ، مطابق آراي  ملت ، مطابق خواسته‌هاي ملت رفتار كند ، مقاله نويس نمي‌خواهد ، قصه نويس نمي‌خواهد ،  چيزهايي را مي‌خواهد كه مطابق مسير ملت باشد . بايد جديت كنيد ، مسائلي را بنويسيد كه  موافق مسير ملت باشد . خون‌هاي ملت ما را هدر ندهند ، ملت ما زحمت كشيده‌اند ، ملت ما خون داده‌اند . بخواهند باز با اباطيل برگردانند به حال اول ، اين قابل تحمل نيست . ما تا آن جا صبر مي‌كنيم كه توطئه نباشد و اگر خداي نخواسته توطئه باشد ، صبر نخواهيم كرد ، تحمل  نخواهيم كرد . بايد خودشان را اصلاح كنند ، همه رسانه‌هاي تبليغاتي بايد خودشان را اصلاح كنند كه خداي نخواسته برخلاف مسير ملت نروند ؛ گمان نكنند كه باز مي‌شود آن دستگاه سابق را برگرداند …

مطبوعات در عين حال كه يك موسسه محترم و بسيار موثرند لكن بايد روي موازين  مطبوعاتي و خدمت به ملت رفتار كنند … وقتي ما ديديم كه در يك روزنامه‌اي از اشخاصي  مطالب نوشته مي‌شود كه اينها عمال اجانب هستند و مي‌خواهند مملكت ما را باز به خرابي  بكشانند ، از آن طرف مقالاتي و مطالبي را كه راجع به مسائل نهضت است ، راجع به مسائل  اسلام است ، يا تحريف مي‌شود و يا نوشته نمي‌شود ، اين طور مطبوعات را ما نمي‌توانيم برايش  احترام قائل بشويم … بايد مطبوعات در خدمت كشور باشند ، نه بر ضدانقلاب كشور .  مطبوعاتي كه بر ضدانقلاب كشور هستند ، اينها خائن هستند . مطبوعات بايد منعكس كننده  آمال و آرزوي ملت باشند ، مسائلي كه ملت مي‌خواهند ، آنها را منعكس بكنند ، البته آزادند كه  يك مطلب ديگري هم كسي مي‌گويد منعكس كنند لكن در توطئه آزاد نيستند . ما از بعضي  مطبوعات ، توطئه مي‌فهميم ، براي اين كه مي‌بينيم كه مسائلي كه بر ضدانقلاب است با آب و تاب و با تفسير و طول مي‌نويسند ، مسائلي كه بر وفق انقلاب است يا نمي‌نويسند يا با اشاره رد مي‌شوند … »

امام خميني ، در آخر ، نحوه تداوم كار را به شرح زير ترسيم كردند :

« شما از اين به بعد توجه به اين معنا داشته باشيد كه به روي همين مسير ملت رفتار كنيد ،  همان طوري كه ملت دارد مي‌رود ، رفتار كنيد نه اين كه به اسم آزادي قلم برخلاف مسير ملت 
مشي بكنيد . آنهايي كه بعضي از اين كساني كه جزء هيئت تحريريه‌اند و مي‌دانيد كه اينها اصلاح  نمي‌شوند و اينها نمي‌توانند اصلاح بشوند ، اينها عمال غير هستند ، اينها مي‌خواهند دست  اجانب را باز به مملكت ما باز بكنند ، آنها رابايد كنار بگذاريم . نويسنده زياد است ، نويسنده  ديگري وارد كار بشود . » ( 10 ) 

از سوي ديگر ، عده‌اي از اعضاي هيئت تحريريه روزنامه كيهان در اين باره بيانيه‌اي انتشار دادند كه در آن آمده است :

 « ملت آزاده ايران ! ما هميشه پيمان بسته بوديم كه به عنوان روزنامه نگاران متعهد در قبال  ملت خويش در حفظ آزادي‌هاي فردي و اجتماعي همگام با همه نيروهاي مبارز بكوشيم ، ليكن  با وجود دقتمان در تصحيح لغزش‌هاي احتمالي كه در يك جامعه انقلابي طبيعي است ، مشكل  ما از بيرون و درون به هم گره خورد . در اين راه ناملايمات بسيار كشيديم كه ملت قهرمان خط به  خط آن را مي‌داند . پس از پيروزي انقلاب بارها كيهان مورد حمله گروه‌هايي قرارگرفت كه  استقلال و آزادي آن را نمي‌پسنديدند و يا براي تسلط بر اين واحد بزرگ مطبوعات كشور چنگ  و دندان تيز كرده بودند و اين حملات گاه با خشونت همراه بود . از داخل روزنامه نيز با اختلاف  نظرهايي درباره نحوه برخورد با مسائل جاري كشور روبه رو بوده‌ايم ، به دليل مشكلات بيروني -  كه همه نيروي ما را صرف خود كرده بود - نتوانستيم اين اختلاف نظر را حل كنيم و مجبور به  تحمل فشارهايي شديم كه به برداشت روشني از وظايف روزنامه نگاري آزاد متكي نبود . اين  فشارها ديروز به اوج خود رسيد . صبح روز سه شنبه هنگامي‌كه نويسندگان و خبرنگاران كيهان  طبق معمول به سر كار خود مي‌رفتند ، از ورود بيست تن از آنان به موسسه جلوگيري شد ، به  دست هر يك از آنان نامه‌اي مبني بر اخراج داده شد كه نه نويسنده آن و نه صاحب امضاي آن  مشخص بود و نه مهر موسسه را داشت . عجيب اين كه هنوز معلوم نشده كه اين عده به چه  اتهامي اخراج شده‌اند و هيچ مرجعي ، چه دولتي و چه شوراها و مراجع منتخب داخل موسسه  از آن اطلاعي ندارند . »

در بيانيه اضافه شده است : « روزنامه‌اي را به عنوان كيهان بدون حضور اعضاي هيئت  تحريريه در چهار صفحه منتشر كردند كه در آن چنين عنوان شد كه گروهي از نويسندگان و خبرنگاران حاضر به همكاري نشده‌اند . ما كه از آغاز به ثمر رسيدن انقلاب همواره به ضرورت  تصفيه كامل همه نهادهاي دولتي و غيردولتي بويژه مطبوعاتي از عناصر ضدانقلاب تاكيد داشته‌ايم ، به اين شيوه غيرقانوني بشدت معترض و معتقديم كه اخراج گروهي كه تاكنون  شبهه‌اي در صداقتشان نسبت به جامعه انقلاب نبوده است بر اثر انگيزه‌هاي موهوم و از سوي  گروهي كه منتخب همگان نيستند نمي‌تواند در مسير انقلاب و عدالت اجتماعي باشد … از آن جا كه اخراج توهين آميز اين عده برمبناي هيچ ضابطه قانوني ، شرعي و عرفي مورد تاييد رهبران  دولت انقلاب نيست و در جهت شكستن قلم‌ها و تهاجم عليه آزادي‌هاي اجتماعي و فردي  است ، ضمن محكوم كردن اين اقدام ، از پيشگاه ملت مي‌خواهيم كه در قضاوت پيرامون 
مطبوعات ، تسليم پيش داوري‌ها ، سوءتفاهم‌ها و احيانا توطئه‌ها نشوند و مطبوعات را براساس  سند اعمالشان كه هرروز درصدها هزار نسخه انتشار مي‌يابد داوري كنند .

همچنين از راديو تلويزيون مي‌خواهيم كه برخلاف آنچه كه تاكنون نشان داده ، در انعكاس  اخبار مربوط به مطبوعات بي طرفي صادقانه خود را حفظ كند و به مشكل مطبوعات بعد ملي و جهاني ندهد .

از دوستان كيهاني خود نيز مي‌خواهيم كه يك بار ديگر مسئله كيهان را در ابعاد انقلاب و فلسفه آزادي‌هاي اجتماعي و فردي بررسي كنند .

اما بزرگترين خواست ما از دولت است . از دولت مي‌خواهيم كه براساس قوانين شرع و عرف با درنظر گرفتن آزادي قلم و بيان براي داوري درباره مطبوعات ، مراجع قانوني را تقويت  كند تا كردار مطبوعات را عادلانه قضاوت كنند . باشد تا به اين وسيله مطبوعات آزاد هر روز از طرف گروه‌ها دچار اتهام‌ها و تضييقات نابجا نشود . ما از دولت مي‌خواهيم كه ضمن فراهم كردن  زمينه مساعد براي تلاش سازنده مطبوعاتي ، به بازگشت همكاران صديق مطبوعاتيمان به كار ،  كمك كند تا در محيطي دور از تشنج ، اتهام و تفرقه ، قلم‌هاي ما بار ديگر به ياري برادران كارگر و كارمند كيهان در جهت به ثمررساندن انقلاب خونين ايران به چرخش درآيد .

همچنين از سنديكاي نويسندگان و خبرنگاران مطبوعات مي‌خواهيم كه به عنوان نماينده  قانوني ما به اين مسئله رسيدگي و از حقوق پايمال شده اعضاي تحريريه كيهان قاطعانه و همه جانبه حمايت كند .

تحريريه روزنامه كيهان 25/2/58 » ( 11 ) 

در واكنش به وقايع روزنامه كيهان ، هيئت مديره سنديكاي نويسندگان و خبرنگاران  مطبوعات با حضور اعضاي شوراهاي سردبيري روزنامه‌هاي “ اطلاعات “ ، “ كيهان “ ، “ آيندگان “ ،  “ بامداد “ و “ پيغام امروز “ تشكيل جلسه داد و اعلام كرد كه به نظر هيئت مديره سنديكا كاري كه در  كيهان انجام شده با هيچ يك از موازين اسلامي ، حقوقي ، مطبوعاتي و سنديكايي مطابقت ندارد .  گروهي غيرمسئول بدون ذكر هيچ گونه دليل و اتهامي 20 نفر از نويسندگان و خبرنگاران كيهان را  به محل كار خود راه نداده و اسم اين كار را “ پاكسازي كيهان “ گذاشته‌اند . ( 12 ) 

علاوه بر اين ، روزنامه اطلاعات با درج مقاله‌اي در صفحه اول خود تحت عنوان “ بن بست  مطبوعات “ ضمن تقبيح اقدام “ كاركنان و كارگران مسلمان روزنامه كيهان “ نوشت : « اينك بر مطبوعات ما بويژه مطبوعات خبري و مستقل ، موج‌هاي كوبنده و بنياد برافكني فرود مي‌آيد و در  حالي كه از يمن انقلاب اسلامي‌سانسور دولت بر مطبوعات يكسره از بين رفته است ، ازسوي  گروه‌هايي كه فاقد هرگونه مسئوليت اجرايي هستند بر مطبوعات فشارها و مضايقي واردمي‌شود  كه اثر آن براي جامعه از بند رسته ما به مراتب خطرناكتر از اعمال سانسور دولتي است … » ( 13 ) 

107

آيت الله حسن طباطبايي قمي طي پيامي به شوراي انقلاب اسلامي درباره مسائلي كه در دادسراها
و دادگاه‌هاي انقلاب وجود دارد و چهره اسلام را دگرگون نشان مي‌دهد و حكومت اسلام را حكومت خشونت معرفي مي‌كند ، هشدار داد . در اين پيام آمده است :

 « حملات شبانه و ناگهاني و با خشونت به خانه‌هاي مردم و ايجاد رعب ، وحشت و هراس  در افراد خانواده‌ها و افراد بي گناه و نيز زنداني نمودن‌هاي ممتد به صرف اتهام و بدون ثبوت  شرعي جرم و دليل قطعي بر آن ، كما اين كه شنيده شده كه افرادي بي گناه زنداني شده و پس از محاكمه بي گناهي آنها ثابت شده است و رها نكردن آنها تا وقت محاكمه ولو با قيد كفيل و ضامن  معتبر و نيز جلوگيري افراد از استفاده از حساب‌هاي جاري بانكي و يا صنايع و موسسات و ساير اموال آنان بالاتر از همه كشتارهاي عجولانه بدون محاكمه شرع پسند مورد قبول عامه و بدون  فرصت دادن متهمين براي دفاع از خود و بدون ارائه ادله و مداركي كه موجب قطع و لااقل  اطمينان كامل باشد نسبت به جرم‌هايي كه مجازات قطعي آن اعدام باشد كه از نظر شرع كاملا حائز اهميت است و بدون نشر اين مدارك به طور روشن و واضح در جرايد و راديو تلويزيون به  نحوي كه براي همه ملت و تمام دنيا روشن و آشكار گردد . البته نسبت به عده‌اي از مجرمين  همين نحو انجام شده به نسبت به همه متهمين و نسبت به آنهايي كه به اين نحو انجام شده  اعتراضي هم نيست و نيز مصادره‌اموال بدون مجوز شرعي لااقل نسبت به بعضي از افراد و نسبت به بعضي اموال آنان و نيز محروم نمودن مامورين دولت و وابستگان به دولت را از حقوق  اجتماعي در صورتي كه غير از وابستگي به دولت مرتكب جرمي نشده باشند و بلكه  مخالفت‌هايي هم با دولت نموده باشند و نيز بعضي اعمال ديگر مانند شكنجه و غير آن كه  مكررا گفته مي‌شود و يا از زندان‌ها براي اين جانب مي‌نويسند ، همه اين موارد اموري است كه  چهره اسلام را در نظر خودي و بيگانه دگرگون مي‌نمايد و نتيجه گيري مي‌كنند كه حكومت اسلام  و خدا حكومت خشونت و ديكتاتوري و بي گذشت و انتقام جويي است . خداي نخواسته - العياذالله - چهره اسلام عزيز منطبق بر مذهب شيعه و اهل البيت لكه دار مي‌گردد .

من برحسب وظيفه شرعي و خيرخواهي جدا از آقايان مي‌خواهم كه اولا بايد مجازات‌ها با جرائم شرعا و عرفا منطبق بوده و مدارك آن در كمال وضوح براي همه دنيا ارائه داده شود و در ثاني بايد مراعات اهم فلاهم بشود كه اگر احيانا مجازاتي برحسب شرع انور جايز بلكه لازم باشد ولي اسلام را در نظر اهل دنيا بد جلوه دهد و موجب هتك آن شود بايد اجراي مجازات با دقت  تمام مورد توجه و احيانا از آن صرف نظر شود . » ( 14 ) 

108

شوراي انقلاب اسلامي امروز بيانيه‌اي درباره دادگاه‌هاي انقلاب اسلامي و محاكمه عناصر رژيم  سابق منتشر كرد . متن بيانيه به شرح زير است :

 « بسمه تعالي . در اطلاعيه‌اي كه از دفتر امام منتشر شد ، رهبر انقلاب حضرت  آيت الله العظمي‌خميني در خطاب خود به دادستان‌ها و دادگاه‌هاي انقلاب فرمودند : دادگاه‌هاي  انقلاب جز در دو مورد حق صدور حكم اعدام را ندارند . اين دستور ضرورت اين مرحله 
از انقلاب است كه مرحله سازندگي شروع شده و وجود آرامش و امنيت شغلي در همه بخش‌هاي  دولتي ، خصوصي ، اجتماعي و اقتصادي ضرورت دارد . اين حكم كه ناشي از اختيارات مقام  ولايت و رهبري است نمونه ديگري از رهنمودهاي بموقع رهبري در طول انقلاب اسلامي ملت  ايران است ، خصوصا در اين ايام كه ملت ايران در تدارك انجام امور مهم تاريخي و سرنوشت ساز خود يعني تشكيل شوراها ، تصويب قانون اساسي ، انتخاب رئيس جمهور و نمايندگان ملت در محيط كاملا آزاد مي‌باشد ، ضرورت اين اقدام از طرف رهبري كاملا مشهود است . در عين حال  براي آن كه عناصر خائن و ضدانقلاب و پس مانده‌هاي رژيم منحوس پيشين كه از بيم تازيانه  آتشين قهر خدا كه به صورت احكام قاطع و بي وقفه دادگاه‌هاي انقلاب اسلامي بر سرشان فرود مي‌آمد و فرصت توطئه را از آنان مي‌گرفت ، موقع را مناسب نشمرند و فكر خام ضربه زدن به  انقلاب را در سر نپرورانند ، به آنان اخطار مي‌شود كه اولا اين دستور رهبر در اين مرحله صرفا مربوط به احكام اسلام است وگرنه راه براي مجازات‌هاي ديگر باقي است و ثانيا اين حكم  مرحله‌اي به جرائم گذشته مربوط است و گرنه به توطئه گران خائن ضدانقلاب هشدار مي‌دهيم كه  اگر بخواهند به اعمال ننگين خيانت بار و ضدانقلابي خود دست بزنند و در فكر صدمه زدن به  انقلاب و دست آوردهاي آن باشند ، بشدت هرچه تمامتر و بدون هيچ گونه اغماضي توسط دادگاه‌هاي انقلاب سركوب شده و به مجازات خواهند رسيد . » ( 15 ) 

109

امروز عده‌اي از بازرگانان ايراني به حضور امام رسيدند . امام خميني مسائل مختلفي را مورد اشاره قرار دادند از جمله راجع به آنچه در جهان  درباره اعدام‌ها و احكام دادگاه‌هاي انقلاب مورد انتقاد قرار گرفته است ، گفتند : « اينهايي كه ادعاي  حقوق بشر مي‌كنند و براي “ القانيان “ هياهو مي‌كنند و يا براي “ هويدا “ هياهو مي‌كنند ، اينها  هستند كه حقوق بشر را پايمال دارند مي‌كنند .  پانزده سال اين هويدا - يا سيزده سال تقريبا -  اين هويدا نخست وزير بود و تمام جنايات گردن  نخست وزير است . ما هر نخست وزيري كه در آن  عصر پيدا شد ، اگر پيدا كنيم ، مثل  “ شريف امامي “ ، مثل “ بختيار “ ، محكوم به قتلند  اينها . بختيار خودش اقرار كرد كه “ به‌امر من قتل  واقع شد “ . اينها عامل قتلند . اين طور كه وادار  كردند جمعيت را به قتل عام ، اينها مفسدند ، آنها فاسدند . ما براي حقوق بشر اين كار را داريم

 

 

شاپور بختيار آخرين نخست وزير رژيم پهلوي

 

 

انجام مي‌دهيم و اين جمعيتي كه صدا مي‌كنند : “ حقوق بشر ، حقوق بشر “ اينها عمال  استعمارند …

اين همه خيانت اين مرد نانجيب به ايران كرده است ! آن همه قتل و غارت كرده است ! حال  كه مي‌گويند اين بايد به قتل برسد ( حالا هم كه حكمي صادر نشده براي قتل محمدرضا لكن  صادر مي‌شود ، اگر چنانچه ما پيدايش بكنيم ، او بايد كشته بشود ) ، اينهايي كه مي‌گويند حقوق  بشر حالا صدايشان درآمده و اظهار تاسف مي‌كنند . البته‌امريكا بايد اظهار تاسف بكند ، براي اين  كه محمدرضا نوكر بسيار خوبي براي امريكا بود كه همه منافع ما را به كام امريكا كرده … البته  بايد اسرائيل اظهار تاسف بكند از مرگ القانيان … لكن بايد واقعيت را ببينيم چيست ، آيا واقعيت  اين است كه ما داريم حقوق بشر را ضايع مي‌كنيم ؟ » ( 16 ) 

امام خميني در ادامه ، موضوع ديگري را كه از عوامل نارضايتي مردم است و خودبه خود عاملي براي تشديد بحران و بحران ساز ونيز عاملي براي جذب مردم به جريان‌هاي مدعي  عدالت اجتماعي و مخالف اسلام محسوب مي‌شود ، طرح كردند :

 « بيائيم سراغ تاجر و بازرگان و كاسب و اين سنخ جمعيت . در حال انقلاب كه بازارها تقريبا حدود يك سال و نيم و يا چقدر تعطيل بود يا نيمه تعطيل بود و بسياري از مردم ضعيف ،  ضعيف تر شدند . امروز روزي نيست كه استفاده چي‌ها راه بيفتند و بخواهند استفاده كنند ، روز حمايت است امروز ، از برادرانشان بايد حمايت كنند نه اين كه جنسي را كه به ده تومان  مي‌خرند ، به صد تومان بفروشند . گران فروشي امروز خيانت است به يك مملكت اسلامي ، اين  خيانت‌ها را نكنند اينها ، يك قدري با مردم ملايمت كنند . »

امام خميني در ادامه تاكيد كردند : « برادران خودتان هستند ، با اين برادرهايي كه خون داده‌اند ،  شما تاجرهاي محترم كه نبوديد در اين ميدان‌ها ، من كه مي‌دانم شماها نبوديد ، آنهايي كه بودند اين كاسب جزء بود و اين حمال بود و اين كارگر بود و اين طلبه بود و اين عرض مي‌كنم  دانشگاهي بود كه همه فقيرند ؛ اين طبقه بودند كه اين نهضت را پيش بردند و خون خودشان را و جوانان خودشان را دادند و اين نهضت را پيش بردند … با اينها بايد همراهي كنند ، گران فروشي  نكنند . نگذارند يك وقتي ما روي تكليف الهي باهاشان عمل بكنيم . خودشان جلوگيري كنند از مسائل . يك روز اگر ما يك تكليف الهي عمل بكنيم ، كارشان زار است ، نگذاريم اين طور بشود . “ ( 17 ) 

110

دكتر طباطبايي فرستاده ويژه مهندس بازرگان به اروپا به منظور تشريح مواضع دولت جديد ايران ، در آلمان طي مصاحبه‌اي با خبرنگار راديو كلن تصريح كرد كه ايران ديگر در منطقه نقش  ژاندارم را بازي نخواهد كرد … برنامه ما اين نيست كه ايران را تبديل به يك پايگاه نظامي براي  نيروهاي امپرياليسم جهاني بكنيم . به جاي ناوگان‌هاي زير دريايي ، احتياج به نور [ برق ] و مواد غذايي براي اكثريت عظيم مردم است . “ ( 18 ) 


111

دولت كارتر در نظر دارد يك نيروي نظامي يك صدهزار نفري پر تحرك سازمان دهد تا در حفظ منافع امريكا در سراسر جهان و از جمله خليج فارس مورد استفاده قرارگيرد . به گزارش خبرگزاري  آسوشيتدپرس “ ژوزف بيدن “ سناتور دمكرات امريكايي اين مطلب را اظهار كرده است ولي  “ والتر كاتلر “ يكي از مقامات وزارت خارجه از تاييد آن خودداري كرده لكن خاطرنشان ساخته  است كه در سياست خارجي امريكا محلي براي مداخله نظامي پيش‌بيني شده است . ( 19 ) براساس  اين گزارش “ هارولد براون “ وزير دفاع امريكا نيز گفته بود كه ارسال قواي نظامي امريكا به  خليج فارس مورد نظر نيست و ما تصميم نداريم حضور خود را در منطقه افزايش دهيم . همچنين  قصد نداريم به حضور نظامي‌خود پايان دهيم . براون تاكيد كرد هرگاه عربستان سعودي درگير جنگ مهمي از خارج منطقه شود ، چون منافع آمريكا به خطر مي‌افتد اين كشور ناچار است خطر  را دفع كند . ( 20 ) 

112

سفارت امريكا در تهران در 15 مه 1979 در گزارشي به‌امضاي “ ناس “ به وزارت امورخارجه آن  كشور با طبقه بندي خيلي محرمانه و تحت موضوع “ ملاقات با يزدي وزير امورخارجه درباره  قانون سال 1964 درباره مصونيت‌هاي هيئت مستشاري نظامي آمريكا “ نوشت :

 « در جريان ملاقات با يزدي وزير امورخارجه در 15 مه ، من از او تقاضا كردم درباره اقدام  دولت موقت ايران در لغو قانون اعطاي مصونيت سياسي به نظاميان ايالات متحده كه در 1964 به تصويب رسيده ، توضيح دهد . يزدي در پاسخ گفت كه من نبايد اين اقدام را به عنوان يك اقدام  ضدامريكايي يا نشانه تغييري در ميل دولت موقت ايران براي عادي كردن مناسبات بين دو كشور تلقي كنم . او گفت اين يك مسئله “ پاك كردن “ بعضي از بقاياي گذشته است و آن گاه با يك  پوزخند خاطرنشان ساخت كه تظاهرات به دنبال اين كاپيتولاسيون منجر به تبعيد آيت الله  خميني به تركيه شده بود . » ( 21 ) 

 

منابع و ماخذ روزشمار 25/2/1358

1 - روزنامه اطلاعات 26/2/1358 ، ص 7 .

2 - روزنامه كيهان 25/2/1358 ، ص 1 ، به نقل از  خبرگزاري پارس .

3 - خبرگزاري پارس ، “ گزارش‌هاي ويژه “ ، نشريه  شماره 53 ، 26/2/58 ، ص ص 10 و 11 ، راديو مسكو .

4 - سند شماره 1105157 مركز مطالعات و  تحقيقات جنگ ، نامه شماره 25/2/21671358  سپاه پاسداران انقلاب به نخست وزيري .

5 - ماخذ شماره 1 ، ص 3 .

6 - روزنامه اطلاعات 30/2/1358 ، ص 10 .

7 - روزنامه كيهان 26/2/1358 ، ص 1 .

8 - ماخذ شماره 2 ، ص 1 .

9 - ماخذ شماره 7 ، ص 1 و 8 .

10 - مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه  نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ، جلد 6 ) ص ص 194 - 191 .

11 - ماخذ شماره 1 ، ص 8 .

12 - ماخذ شماره 1 ، ص 8 .

13 - روزنامه اطلاعات 25/2/1358 ، ص 1 .

14 - روزنامه اطلاعات 31/2/1358 ، ص 5 .

15 - ماخذ شماره 1 ، ص 2 .

16 - ماخذ شماره 10 ، ص 174 - 173 .

17 - ماخذ شماره 10 ، ص 179 .

18 - ماخذ شماره 3 ، ص 13 ، راديو كلن ، بخش  فارسي .

19 - ماخذ شماره 7 ، ص 7 ، واشنگتن ، خبرگزاري  آسوشيتدپرس .

20 - ماخذ شماره 7 ، ص 7 ، واشنگتن ، خبرگزاري  آسوشيتدپرس .

21 - دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي  جلد 34 ، ( تهران : نشر لانه ، بي تا ) ص 105 .



لینک کوتاه :
کد خبر : 3321