روزشمــــار
شنبه
23 تير 1358
19 شعبان 1399
14 ژوئيه 1979
815
در پي انتشار اعلاميه گروه چهارشنبه سياه و پذيرش مسئوليت انفجار لولههاي گاز و نفت خوزستان ، روزنامه اطلاعات نوشت : « ابوالقاسم ستاريان دادستان انقلاب اسلاميخوزستان دربارهاين گروه ( و به طور كلي جريانهاي موسوم به خلق عرب ) گفت : ما اصولا خلق و جامعهاي را به رسميت نميشناسيم ، چون ملت ايران به رسميت نميشناسد . تحقيقات انجام شده و اطلاعات به دست آمده نشان ميدهد آنهايي كه ادعاهاي گروه و خلق ميكنند ، هدفي جز تجزيهطلبي ندارند و ريشهاين بي وطني در خارج است و از خارج دستور ميگيرند . كساني كه ادعاي خلق ميكنند ، وابستگان ساواك منحله هستند . مدارك مستند و نام و نشاني كه از آنها در دست داريم گوياي آن است كه هفتاددرصد آنها جاسوس يكي از كشورهاي همسايه و يا جاسوس كشورهاي ديگر هستند . وي اضافه كرد : در مورد اعلاميه اخير گروه چهارشنبه سياه خلق عرب ، بايد گفت كه هم از خارج الهام گرفته است و هم از خارج دنبال ميشود . ما هر حلقومي را كه دم از تجزيهطلبي و خرابكاري بزند خواهيم فشرد و خفه خواهيم كرد . »
آيت الله شبيرخاقاني در گفت وگويي با اطلاعات در مورد گروه چهارشنبه سياه ـ كه مسئوليت انفجارهاي اخير در خطوط لوله نفت و گاز خوزستان را به عهده گرفته است ـ گفت : « من تابه حال اعلاميهاي از اين گروه نديده و نخواندهام اما بعضي از مردم به من گفتند كه چنين اعلاميهاي وجود دارد و همزمان با انفجارهاي اخير در سطح خوزستان پخش شده است . خرابكاري ، حمل سلاح ، تيراندازي و آتشسوزي ، عقلا ، شرع و منطق حرام است و اين كارها درست نيست . من مكرر به دولت هشدار دادم با ملت خوزستان از طريق خشونت و شدت ، عمل نكنند بلكه با مهرباني ، برابري و محبت تمام مسائل حل ميشود اما متاسفانه دولت مجاب نشد تا اين كهامروز شاهد چنين حوادثي هستيم . من بار ديگر به دولت و ملت نصيحت ميكنم به قرآن و سنت حضرت پيغمبر ( ص ) رجوع و طبق مفاهيم اسلام رفتار كنند . »
شيخ عيسي خاقاني برادر آيت الله شبيرخاقاني نيز گفت : « حضرت آيت الله قبلا نيز در
اعلاميهاي حمل سلاح و اذيت و آزار و آتشسوزي را به شدت محكوم كرده بود . به نظر آيت الله ، عرب و عجم ندارد اما مصلحت منطقهايجاب ميكند دولت نگاهي از روي رحمت به اعراب خوزستان بيندازد . » وي افزود : كار خوزستان با خشونت حل نميشود ، بايد از در مسالمت وارد شد چرا كه اعراب چيز زيادي نميخواهند . اصولا اين مسائل در چارچوب جمهوري اسلامي حل شده تلقي ميشود ؛ به عنوان مثال هيچ كردي اجبار ندارد فارسي صحبت كند ، بنابراين هيچ لزومي هم ندارد كه فرماندار تبريز ، تهراني باشد . ( 1 )
816
خبرگزاري پارس خبر داد كه انفجار يك نارنجك در چهارراه شلمچه يك نفر مجروح برجاي گذاشت . رئيس شهرباني خرمشهر در اين باره گفت كه عدهاي از عناصر خرابكار نارنجكي زير يكي ازتريلرهاي مستقر در چهارراه شلمچه كار گذارده كهاين نارنجك منفجر شده و رانندهتريلر را مجروح كرد . ( 2 )
از سوي ديگر ، پاسداران انقلاب آبادان بيش از 3 هزار فشنگ كلاشينكف ، 30 عدد نارنجك ، چند قبضه كلاشينكف ، 30 دست لباس غواصي و تعدادي اسلحه دست ساز و چند قبضه اسلحه كمري و مقداري پول و اوراق و اعلاميه كه به زبان عربي چاپ شده بود ، در جزيره مينو به دست آوردند . لوازم و اسلحههاي مزبور با آرم عراقي و روسي مشخص گرديده بود . ( 3 )
در اين حال به گزارش خبرگزاري پارس ، يك شبكه جاسوسي به نفع دولت عراق در مرز خسروي كشف شد و سه تن از اعضاي اصلي آن بازداشت شدند . در بازجويي نخستين روشن شد كهاين عده اطلاعاتي از ارتش و ساير فعاليتهاي ايران را به پاسگاههاي مرزي عراق ميدادند . ( 4 )
817
هاشم صباغيان وزير كشور در مصاحبه با روزنامه اطلاعات گفت : « ما در مرز مشترك خود با عراق دچار مشكلات و توطئههايي هستيم . در مرز كردستان مشكل ما گذشتن كردهاي عراقي از مرز ايران هنگام تحت تعقيب قرارگرفتن از سوي ماموران عراقي ميباشد . ولي مشكل اصلي ما در مرز مشترك عراق با خوزستان است ؛ در اين منطقه توطئههايي صورت ميگيرد و از خاك عراق اسلحه قاچاق براي رساندن به عوامل ضدانقلاب به سمت خاك ايران فرستاده ميشود . » وي افزود : توطئههاي ديگري نيز عليه انقلاب ايران در اين منطقه صورت ميگيرد و ما با شدت هرچه بيشتر جلو اين توطئهها را خواهيم گرفت . ( 5 )
818
دو هواپيماي سوخوي عراقي يكي از روستاهاي حومه اورامانات را بمباران كردند و خسارات فراواني بهاين روستا وارد آوردند . اين هواپيماها ضمن بمباران روستاي دوروله پايين در منطقه امامي ، يك قايق عراقي را نيز كه در رودخانه سيروان در حركت بود منهدم كردند و سرنشينان آن را كشتند . به نوشته روزنامه اطلاعات ، به دنبال تجاوز جنگندههاي عراقي به خاك ايران و بمباران
يك روستا ، پيش مرگهاي جلال طالباني به پاسگاه ناوماجت در عراق حمله كردند و پس از كشتن بيست تن از چريكهاي دولتي مستقر در اين پاسگاه ، كليه افراد پاسگاه عراقي را خلع سلاح كردند . در زدوخوردهايي كه پيش مرگان جلال طالباني و افراد پاسگاه ناوماجت عراق روي داد ، يك پيش مرگ كشته شد .
براساس همين گزارش ، افراد پاسگاه گمه عراق كه مقابل پاسگاه شيخ حلهايران واقع شده است ، عقبنشيني كرده و در كوههاي “ زيمناكوه “ عراق يك پايگاه ديگر ايجادكردند . از سوي ديگر ، 500 تن از چريكهاي دولتي عراق در منطقهاي به نام گله جار واقع در مرزهاي ثلاث و باباجاني مستقر شده و در حال سنگربندي هستند . ( 6 )
819
يك افسر پناهنده عراقي به نام “ علي حسين رضا “ كه از طريق حوزه استحفاظي گروهان ژاندارمري موسيان بهايران پناهنده شده است ، در يك مصاحبه با خبرگزاري پارس شركت كرد . اين پناهنده عراقي كه خود را يكي از اعضاي گروه اسلامي به رهبري امام محمدباقر صدر معرفي كرد ، به بازگويي مطالبي درباره اقدامات و تحركات دولت بعثي عراق عليه جمهوري اسلامي ايران پرداخت ؛ از جمله گفت :
« موقعي كه انقلاب ايران به پيروزي رسيد حكومت بغداد اولين پايگاه براي عوامل شاه مخلوع ( ژنرالها و ساواكيها ) بود و دولت بعث تمام وسايل راحتي را براي آنها فراهم كرد . اكنون هم از آنها براي توطئه استفاده ميكند ، بهاينها كمك مادي ميكند و از خارج يعني امريكا و انگلستان نيز به آنها كمك ميشود . انقلاب اسلامي ايران ، دولت بعثي را به وحشتانداخته و تعداد زيادي از نيروهاي خود را به شمال و جنوب عراق و به طور كلي مرز ايران فرستاده است تا دولت اسلامي ايران را تضعيف كند . سلاحهاي زيادي به عوامل خود در مرز ايران و عراق و خوزستان مجانا ميدهد و كساني از خوزستان ميآيند و خودشان را معرفي [ ميكنند ] و از پاسگاههاي عراق اسلحه تحويل ميگيرند و به خوزستان برميگردند و توزيع ميكنند . اخيراً صدام حسين از جنوب عراق ديدن كرد و تعداد زيادي راديو و تلويزيون و يخچال مجان بين مرزنشينان عراقي توزيع شد و نيز در جنوب عراق دستگاههاي اطلاعاتي نصب شده كه با استفاده از اين دستگاهها ـ كه به نظر من از امريكا وارد شده و خيلي دقيق هستند ـ كوچكترين حركت ارتش ايران را ضبط ميكنند . ( 7 )
820
خبرگزاري رويتر در تفسيري تحت عنوان “ عراق ، متحد نامطمئن شوروي “ نوشت : عراق ، متحد ظاهري شوروي كه با غرب تشنه نفت نيز دم از دوستي ميزند ، ميكوشد كه از شرق و غرب بيشترين سود را ببرد . دولت مردان بعثي عراق كه ديرزماني خود را قهرمانان متعصب آرمانهاي انقلابي معرفي كردند ، اكنون معلوم شده است كه مدافعان محافظه كار حاكميتي هستند كه سود آن با سود دنياي غرب آميخته است . عراق تنها كشور عرب است كه با اتحاد شوروي پيمان دوستي
دارد ، در حالي كه كمونيستهاي عراقي را دشمنترين دشمنان داخلي خود تلقي ميكند و عمدهترين طرف بازرگاني آن آلمان غربي ، ژاپن و فرانسه است .
نيمه اول ژوئيه ( امسال ) سفر عده زيادي از دولت مردان غربي به بغداد ثابت كرد كه رهبران بعثي عراق تصميم دارند از ثروت نفتي خود براي بهترين خريدها از غرب استفاده كنند . نخست “ لرد كارينگتون | “ وزير امورخارجه انگلستان و درپي او “هانس ديتريش گنشر “ وزير امورخارجه آلمان غربي و “ ريموندبار “ نخست وزير فرانسه به عراق سفر كردند ، آن گاه “ سومي اساكي “ وزير بازرگاني بينالمللي ژاپن به بغداد سفر كرد . كوشش غربيها براي توسعه روابط خود با عراق ـ كه پس از عربستان سعودي و ايران از لحاظ ميزان توليد نفت جاي سوم را در جهان دارد ـ اين تصور را برانگيخته است كه رهبري عراق در نظر دارد روي از اتحاد شوروي بگرداند ، اما اگر چه پيوندهاي عراق و شوروي بر اثر مبارزه همه جانبه عراقيها براي درهم شكستن حزب كمونيست عراق ، متزلزل شده است ، ديپلماتهاي آگاه به سياست عراق گزارشهاي مربوط به قطع روابط دوستانه عراق با شوروي را فقط نشانهاي از يك تمايل دنياي غرب تلقي ميكنند .
صدام حسين معاون شوراي فرماندهي انقلاب عراق ضمن مصاحبه با يك روزنامه آلمان غربي گفت : « شما در غرب هرگز روابط بين بغداد و مسكو را به صورت عادي تلقي نكردهايد ؛ شما در غرب يا گفتهايد كه بغداد دنباله رو مسكوست ، يا گفتهايد كه روابط عراق و شوروي سرد و تيره است . هيچ يك از اين دو تلقي درست نيست ؛ واقع امر اين است كه ما با شوروي گاهي توافق داريم ، گاه نيمه توافق ، نيمه مخالف هستيم و گاه هم توافقي نداريم . » صدام حسين افزود : « در هر حال آنچه مسلم است ، شورويها برخلاف امريكا نه هرگز اعراب را خوار كرده و نه هرگز عليه آنها توطئه كردهاند ، با وجود اين ، عراق هرجا كه مصلحتش اقتضا كرده ، خواستار دوستي امريكا شده است . »
در بخش ديگري از تفسير رويتر آمده است : در فوريه گذشته ، عراق بعثي با محافظه كارترين دولت عرب يعني عربستان سعودي موافقت نامه همكاري در امنيت داخلي امضا كرده و به موجب آن به تبادل اطلاعات در مورد عناصر به اصطلاح خرابكاري كه از سعودي به عراق يا از عراق به سعودي ميگريزند ، پرداخته است . صدام حسين سه ماه پيش از آن كه رژيم منفور شاه در ايران سرنگون شود ، به حمايت از او برخاست و ضمن سفري بهايران با او به گفت وگو نشست .
در اين تفسير درباره تاثير انقلاب اسلاميبر عراق چنين آمده است : پيروزي انقلاب ايران در زير پرچم اسلام توجه عميق عمومي را به رهبري ايران جلب كرده است . در عراق 12 ميليوني اكثريت با مومنان به مذهب تشيع است ، درحالي كه بيشتر مقامهاي اصلي و تصميم گيري را مومنان به مذهب تسنن در اختيار دارند و گزارشهايي حاكي از آن است كه شيعيان عراقي عليه رهبران بغداد به تظاهرات وسيعي پرداختهاند كه دامنه آن رو به توسعه و پايان آن نامشخص است . ( 8 )
821
در حالي كه بحران در خوزستان به اوج خود رسيده است ، امروز در كردستان نيز حادثه مهمي اتفاق افتاد كه ميتوان آن را سرآغاز مرحله جديدي از اقدامات مسلحانه ضدانقلاب اسلامي در اين بخش از كشور دانست . در اين حادثه گروهها و سازمانهاي درپي نفوذ براي جلوگيري از شكلگيري نهادهاي تحكيم كننده حاكميت جمهوري اسلامي ايران در منطقه ، به مقر سپاه پاسداران انقلاب اسلامي مريوان كه به همت عدهاي از عناصر محلي معتقد به انقلاب برپا شده بود ، حمله كردند و به قتل عام پاسداران پرداختند . در اين حمله ، 17 نفر از 25 پاسدار مستقر در مقر به شهادت رسيدند و بقيه زخمي شدند ( خبر ضميمه دارد ) .
822
امروز با هدايت ، تبليغات و سازمان دهي گروههايي چون “ جمعيت دفاع از آزادي و انقلاب سنندج “ ، “ چريكهاي فدايي خلق “ ـ دفتر سنندج ، ـ كه تشكلهايي چون “ معلمان آزاد “ و “ سازمان زنان سنندج “ را نيز در كنار خويش داشتند ، جمعيت زيادي در ميدان آزادي اين شهر اجتماع كردند ، سپس به راهپيمايي پرداختند . آنها شعار ميدادند : قياده موقت بايد از ايران اخراج شود ؛ وعدههايي كه دولت به كردستان داده بايد سريع به مرحله اجرا درآيد ؛ كردستان گورستان مرتجعين خواهد بود . ( 9 ) راهپيمايان موافقت با استعفاي يونسي استاندار كردستان را محكوم كرده و دولت را به تسليح فئودالها و تشكيلات عشايري متهم كردند ، ( 10 ) همچنين مدعي شدند كه راديو تلويزيون براي توطئه عليه خلق كرد به زمينه سازي پرداخته است . ( 11 ) در پايان راهپيمايي قطعنامهاي در 11 ماده انتشار يافت كه در آن آمده است :
« شركت كنندگان در ميتينگ و راهپيمايي روز شنبه 23/4/58 در اعتراض به توطئههاي مرتجعين پليد و با اعتقاد كامل به نيروي لايزال زحمتكشان خلقهاي قهرمان ايران در پيروزي بر امپرياليسم و ارتجاع داخلي ، خواستههاي زير را براي آگاهي مردم مبارز ايران و ارگان رهبري مملكت عنوان كرده و براي به دست آوردن آنها قاطعانه ميكوشيم و انقلاب را تا پيروزي نهايي ادامه ميدهيم . » در ادامه ، خواستههاي زير اعلام شده است :
1 ـ به مقامات دولتي و رهبري انقلاب هشدار ميدهيم كه نگذارند گاميبرخلاف جهت منافع خلق كرد برداشته شود . 2 ـ ياوه گوييهاي راديو تلويزيون را عليه خلقمان شديد محكوم ميكنيم . 3 ـ كمكهاي مختلف دولت در مسلح كردن فئودالهاي غارتگر و تشكلات عشايري مورد تنفر و انزجار شديد ماست . 4 ـ شوراها و اتحاديههاي انقلاب دهقانان بايد مورد پشتيباني همه مردم مبارز قرار گيرند . 5 ـ دارودسته جنايتكار وابسته بهامپرياليسم “ قياده موقت “ بايد سريعا از ايران اخراج گردند . 6 ـ موافقت دولت با استعفاي استاندار كردستان را شديدا محكوم ميكنيم . 7 ـ پيش نويس قانون اساسي و مجلس به اصطلاح خبرگان را رد ميكنيم . 8 ـ پشتيباني كامل خود را از حقوق خلق قهرمان و به خون كشيده عرب و ساير خلقهاي ايران اعلام ميداريم . 9ـ ما تنفر و انزجار خود را از دستگيري مرتجعانه مبارزين و مجاهدين واقعي اعلام كرده و
خواستار آزادي مجاهد اسير محمدرضا سعادتي ميباشيم . 10ـ ما هر جريان فرصت طلبانه را كه بخواهد با سوءاستفاده از احساسات ملي مردم به فكر رسيدن به منافع حزبي و گروهي خود و اربابانش باشد را دشمن خلق كرد دانسته و محكوم ميدانيم . 11ـ ما توطئه ارتجاع و ضدانقلاب را به شكل تيراندازي و كشتار مردم مريوان كه براي اعتراض به توطئههاي مرتجعين به راهپيمايي پرداخته بودند شديدا محكوم ميكنيم و خواستار برچيده شدن فوري كانونهاي توطئه فساد در منطقه ميباشيم . ( 12 )
823
به نوشته مطبوعات ، اعضاي هيئت مامور بررسي مسائل نقده و بازگرداندن آوارگان اين شهر ، در جلسهاي با جمشيد حقگو استاندار آذربايجان غربي در چهار مورد به توافق رسيدند . در اين نشست كه نمايندگان كميته انقلاب شهرستان مهاباد ، معتمدان شهرستان نقده ، نمايندگان مليتهاي كرد وترك ، آقايان ملاصالح رحيمي و حاج ابراهيم محرر و نيز آقايان سيف قاضي و قدرت الله اتابك شركت داشتند ، اين توافقها حاصل شد : 1 ـ هيئتي متشكل از دونفر ـ آقايان حاج ابراهيم محرر و ملاصالح رحيمي ـ روحانيونتركها و كردها در نقده تشكيل شود . 2 ـ كليه آوارگان نقده كه در مهاباد مستقر هستند به شهرستان نقده بازگردند . 3 ـ كليه خسارات وارده به اهالي شهرستان نقده جبران شود . 4 ـ اعتبارات لازم و كافي به وسيله استانداري جهت بازسازي اماكن و خانههاي مخروبه تامين شود . ( 13 )
824
كانون فرهنگي و سياسي خلقتركمن با انتشار بيانيهاي اعلام كرد به منظور اعتراض به اقامت اناقليچ آخوند نقشبندي ـ كه وي را “ روحاني مرتجع “ خواند ـ بعدازظهر روز 24/4/58 اجتماعي در مقابل كانون برپا خواهد كرد . در بيانيه تاكيد شده است كه كانون ، اين اجتماع را همچنين به عنوان اعتراض به توطئه چينيهاي اناقليچ روحاني نماي مرتجع و اعلام خواستههاي به حق زحمتكشانتركمن صحرا بر پا ميسازد ، روي اين اصل از تمامي مردمتركمن صحرا خواسته است كه در اين گردهم آيي شركت نمايند . ( 14 )
در همين حال طي يك اقدام تشكيلاتي در جهت اقدام فوق ، جمعي تحت عنوان “ گروهي از مردمتركمن صحرا “ در نامهاي به دادستان كل انقلاب اسلامي ، خواستار محاكمه و مجازات اناقليچ نقشبندي شدند . متن نامه بهاين شرح است :
« دادستان كل انقلاب اسلامي ؛ مدتي است كه “ اناقليچ نقشبندي “ روحاني نماكه از عمال باسابقه رژيم سابق بوده و يكي از عناصر برپاكننده تظاهرات چماق به دستان بيستم بهمن ماه 1357 بود كه منجر به شهادت شش نفر از اهالي بي گناه گنبد گرديد و داراي نشان درجه 3 همايوني از شاه مخلوغ ميباشد ، پس از مدتي فرار ، به گنبد بازگشته و توطئه گري ضدمردمي را آغاز نموده است . جاي بسي تعجب است كهاين گونه جنايتكاران كه مدارك و شواهد متعددي
مبني بر خدمت آنها به رژيم سابق و شركت فعالانهاش در قتل و غارت مردم وجود دارد ، بعد از انقلاب اين گونه آزادانه باز گشته و مجددا درصدد دسيسه چيني ميباشند . اهالي شهر گنبد و تركمن صحرا از آن دادستان تقاضا دارند كه هر چه زودتر اين عامل سرسپرده و ضدمردم را به مجازات اعمال ننگينش رسانده و قبل از هرگونه توطئه چيني ، حركت وي را خنثي سازند و مردم تركمن صحرا را از نگراني خارج نمايند . بديهي است تاخير در اين امر مهم باعث افزايش خشم مردم و ايجاد عواقبي ناگوار خواهد گرديد . ( 15 )
825
جبهه دمكراتيك ملي كه در هر فرصتي در پي مخدوش كردن مشروعيت نظام جديد و بي اعتبار و شكست خورده نشان دادن كليه برنامههاي آن است وتلاش ميكند اقبال وسيع تودهاي حكومت جديد را با نفوذ در افكار عمومي و جهت دادن آن كاهش دهد ، در مورد قانون اساسي و مجلس خبرگان نيز به اقدامات وسيع و متنوعي عليه مشي نظام دست ميزند ؛ از جملهامروز در نامه سرگشادهاي به نخست وزيري با طرح هفت سوال “ افشاگرانه “ خواستار تضمين آزادي وافعي انتخابات خبرگان شد . در اين نامهامده است : از دولت شما ميخواهيم كه به سوالات ذيل در فاصله پنج روز از تاريخ 23/4/58 الي 28/4/58 رسما پاسخ دهد : 1 ـ آيا احزاب و كانديداها براي تبليغ مواضع و انتشار نظرات خود در تمام نقاط كشور از طريق راديو و تلويزيون داراي حق مساوي خواهند بود ؟ 2 ـ آيا گرايشهاي ايدئولوژيك مانع به رسميت شناخته شدن كانديداهاي انتخاباتي خواهد بود ؟ و دولت تاكيد ميكند كه هر كس با هر عقيده و گرايشي خواهد توانست در مجلس بررسي شركت نمايد ؟ 3 ـ آيا دولت امنيت ميتينگها و راهپيماييهاي انتخاباتي از طرف هر گروهي كه برگزار شود ، تضمين ميكند ؟ 4 ـ آيا گردانندگان راديو و تلويزيون لااقل در مدت ده روز پيش از انتخابات از سخن پراكني له يا عليهاين يا آن گروه و سازمان و كانديدا خودداري خواهند كرد ؟ 5 ـ آيا سازمانها و گروههاي سياسي امكان نظارت بر انجام انتخابات را خواهند داشت ؟ 6 ـ آيا جوزههاي انتخاباتي در ساختمانهاي دولتي و عمومي تشكيل خواهد شد و محيط ارعاب و تهديد و تطميع در خارج از حوزهها برقرار نخواهد بود تا شركت كنندگان بتوانند در شرايط آزادي راي خود را بدهند ؟ 7 ـ آيا تمام مذاكرات مجلس بررسي نهائي ، بدون سانسور و به طور زنده از طرف راديو و تلويزيون پخش خواهد شد ؟ بديهي است همچنان كه پاسخ رسمي شما در تصميم جهت شركت يا عدم شركت در انتخابات مجلس بررسي ، تاثير قاطعي خواهد داشت ، سكوت شما نيز بهاين معنا تلقي خواهد شد كه دولت بازرگان از تضمين آزادي واقعي انتخابات عاجز است . ( 16 )
826
نشريه مردم ارگان مركزي حزب تودهايران در مقالهاي با عنوان “ حزب تودهايران به وظيفه خود عمل ميكند “ با هشدار درباره تحركات “ گروهكهاي چپ نما “ در سراسر كشور ، نوشت : « دراين دقايق تاريخ ساز هيچ فرصتي را براي پيش برد انقلاب ، تحكيم دست آوردهاي انقلاب وسركوب
ضدانقلاب نبايد از دست داد . » در ادامهاين مقالهامده است : … ما با اين اعتقاد و با اين تجربه كه هجوم عملي و كارساز ضدانقلاب نه تنها ما ، بلكه همه آنهايي را كه براي به روزي ايران با خويش عهد بستهاند ، با خود خواهد برد و ايران را تبديل به گورستاني ساكت و آرام خواهدكرد ، معتقديم كه از هرگونه تفرقه افكني از اعمال خشونت در تظاهرات و ميتينگها و حمله به كتابفروشيها و به آتش كشيدن آنها توسط عمال رژيم گذشته ، باسوء استفاده از احساسات برانگيخته برخي از عناصر ناآگاه شروع ميشود وتا جعل كارت كارگري فلان كارخانه توسط فلان گروهك چپ نما امتداد مييابد …
در تعدادي از شهرها ، عواملي كه توانستهاند در كميتهها نفوذ كنند ، با اعمالي كه مرتكب ميشوند ، ناراضي ميتراشند . در برابر سهل انگاري در تصفيه كميتهها ـ كه بارها امام آن را خواهان شده است ـ هشدار ميدهيم .
ما به آن دسته از گروهكهاي چپ نما كه چهره خود را با ماركسيسم ميآرايند و سعي دارند در كار بازسازي ايران بعد از پيروزي انقلاب ، كارشكني كنند ، هشدار ميدهيم و با صراحت ميگوييم كهاين عمل آنها خدمت به ضدانقلاب است . ضدانقلاب با استفاده از زمينههايي كه در برخي از مناطق ايران نظير خوزستان و كردستان و بلوچستان وجود دارد ، بر فعاليتهاي خود افزوده است و با استفاده از عدم قاطعيت دولت در حل مشكلات اين مناطق ، نبرد رو در رو را آغاز كرده است . فئودالها ، سران سرسپرده و فراري رژيم مخلوع و عدهاي مزدور در اين عمليات نقش مستقيم دارند … ما در برابر اين سهل انگاري كه باعث بالاگرفتن موج ضدانقلابي ميشود و تحريف واقعياتي كه در اين مناطق ميگذرد و همچنين پخش اخبار و تفسيرهايي كه به جاي كمك به حل اين مشكلات ايجاد ميكند ، هشدار ميدهيم .
به آنها كه خواب فاشيسم را ديده و سراسيمه به خيابان پريدهاند تا با تشريح آنچه در رويا ديدهاند ، جنجال به پا كنند ، هشدار ميدهيم . به آنها كه جبهه اصلي نبرد عليهامپرياليسم را فراموش كردهاند و غير عمده را به جاي عمده در برابر خود قرار دادهاند ، به آنهايي كه براي انحصاري كردن قدرت كورس بستهاند ، هشدار ميدهيم و اعلام ميكنيم كهاين اعمال تخم نفاق را در جامعه پخش ميكند . ما درنگ در ادامه تصفيه ارتش و شتاب زدگي در سازمان دادن آن را خطرناك ميدانيم و هشدار ميدهيم .
كندشدن كار دادگاههاي انقلاب را خطري جدي براي انقلاب ميدانيم و همچنين آزاد شدن عده زيادي از زندانيان ضدانقلابي را كه بي مشخصات كامل و بدون اعلام دليل دستگيري و آزادي شان ، در شهرها رها ميشوند و هجوم از موضع راست افراطي به پيش نويس قانون اساسي را نيز خطري تلقي ميكنيم و هشدار ميدهيم . ( 17 )
827
همافران نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي ( هوانيروز ) ضمن پشتيباني از تحصن همافرمان نيروي هوايي ، با انتشار اعلاميهاي اعلام كردند كه از روز دوشنبه 25/4/58 دست به تحصن
مشروط ميزنند . در اين اعلاميهامده است : ما همافرمان نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي ايران ، ضمن تاييد رهبري قاطعانه زعيم عالي قدر امام خميني و دولت مقدس مهدي بازرگان ، در اين مقطع زماني سكوت خود در برابر عوامل ضدانقلاب را خيانت به انقلاب اسلامي و ملت قهرمان ايران دانسته و ضمن پشتيباني از برادران همكار خود در نيروي هوايي ، اعلام ميداريم چنان كه خواستههاي ما مورد رسيدگي قرار نگيرد ، از روز 25 تيرماه در يگانهاي نيروي زميني ( هوانيروز ، كامپيوتر ، اردنانس ، مخابرات و الكترونيك ) هماهنگ با همافرمان نيروي هوايي دست به تحصن مشروط خواهيم زد . بديهي است اين تحصن در محلها و شرايطي انجام ميشود كه به هيچ وجه به ماموريتهاي حساس و حياتي نيروي زميني كوچكترين لطمهاي وارد نسازد . متن خواستههاي ما به شرح زير است :
1 ـ ايجاد شوراها براي جلوگيري از تصميمات نابجا و انتخابات غلط ، كنترل بخش نامههاي بعضا تحريك آميز و جلوگيري از هرگونه توطئه ضدانقلابي كه در خلاف جهت انقلاب اسلامي باشد . 2ـ بررسي پروندههاي موجود در ضداطلاعات و ساير ادارات از طريق شورا . 3 ـ دگرگون كردن نهادهاي ارتش ضدخلقي سابق و ايجاد شعارهاي اسلامي و مردمي از طريق تصفيه و پاكسازي پرسنلي سرسپرده رژيم سابق . 4ـ جايگزين نمودن روش پيروي آگاهانه به جاي اطاعت كوركورانه و ايجاد انضباط معنوي بر پايههاي نظام حق و عدل اسلامي . 5ـ پايان دادن به تبعيضات و حق كشيها و ريشه كن كردن فساد در ارتش جمهوري اسلامي . 6ـ جلوگيري از اخراج پرسنل كادر فرهنگي به دلايل واهي .
همافران نيروي زميني خواستههاي خود را طي قطعنامهاي كه بهامضاي نمايندگان همافرمان ارتش رسيده ، به رهبري انقلاب ، نخست وزير ، روساي ستاد نيروهاي زميني و هوايي و رياست ستاد كل ارتش و وزير دفاع تقديم نمودهاند . ( 18 )
افسران و درجهداران و كارمندان پايگاه يكمترابري نيروي هوايي جمهوري اسلامي ( شوراي فرماندهي پايگاه يكم ) نيز طي بيانيهاي ضمن محكوم كردن هرگونه نفاق افكني در شرايط حساس كنوني ، خواستار دو اصل “ برقراري شوراهاي فرماندهي و پاكسازي هر چه زودتر نيروي هوايي از عناصر ضدانقلاب “ شدند و از همافران خواستند راه را بر هر گونه تفرقه ببندند و در راه پيش برد هدفهاي انقلاب سهيم و شريك باشند . يادآوري ميشود كه دو اصل يادشده از موارد مهم خواستههاي همافرمان نيروي هوايي جمهوري اسلامي ميباشد . ( 19 )
828
مهندس مهدي بازرگان نخست وزير دولت موقت كه سازمانها و گروههاي سياسي ـ مذهبي و غيرمذهبي بهاشكال مختلف ( صدور اعلاميه ، تحصن ، راهپيمايي ، ميتينگ و غيره ) او را در فشار قرار ميدهند ، با انتشار اطلاعيهاي تاكيد كرد كه دولت در برابر فشار و تهديد براي تحقق خواستههاي غيرقانوني تسليم نخواهد شد . متن اين اطلاعيه چنين است : « بدين وسيله به هموطنان عزيز اعلام ميكند و از همگان تقاضا ميشود كه از تجمع و تظاهر و تحصن در مقابل
وزارتخانهها و موسسات مربوطه در محوطه و ساختمانهاي دولتي خودداري نمايند و به طريق معمول و معقول خواستهها و نظريات خود را با ارسال نامه يا معرفي نماينده ابراز دارند . چنين اجتماعات علاوه بر آن كه مخل نظم و آرامش مورد نياز عموم ميباشد و زيبنده ملتي كه با وحدت كلمه براي سرنگوني نظام استبدادي و استقرار جمهوري اسلامي انقلاب كرده است و دولت مورد اعتماد منتخب رهبر خود را بر سر كار ميبينند ، نميباشد ، بلكه مانع انجام وظيفه مسئولين امر و پيشرفت كار كشور نيز ميگردد . شايسته نيست بعضي از گروهها و مردم روي اغفال يا تحريك قواي ضدانقلاب خواسته باشند با دولت ملي موقت جمهوري اسلامي ايران كه حداكثر وقت و نيروي خود را در خدمت مملكت گذارده و با حسن نيت تمام به وظايف محوله قيام و اقدام ميكند ، با آن روالي طرف شوند كه در خور دولتهاي ضدملي گذشته بوده است . دولت حاضر در برابر آنچه حق و قانوني است تمكين و تبعيت دارد و هرخواستهاي را تا آنجا كه قابل قبول و قابل اجرا باشد ، ميپذيرد ولي مصمم است در برابر فشار و تحميل تسليم نگردد . » ( 20 )
829
دكتر صادق طباطبائي معاون سياسي و سخنگوي دولت ، در يك مصاحبه مطبوعاتي موارد عفو عمومي را كهامام خميني در نيمه شعبان اعلام كردند ، تشريح كرد : با صدور فرمان عفو از طرف امام خميني ليست ممنوع الخروجهاي كشور به حدود يك چهارم تقليل پيدا كرده است ، زيرا بر اساس اين فرمان ، كساني كه مرتكب چهار گناه كبيره يعني شركت مستقيم در قتل ، صدور فرمان قتل و كشتار عمومي ، شكنجه مجاهدين و مبارزان ملي و غارت بيت المال و اموال عمومي نشدهاند ، مورد عفو امام هستند و طبيعتا از ليست ممنوع الخروجها حذف شدهاند . ( 21 )
روزنامه اطلاعات در گزارشي در اين باره مينويسد : « تعداد ممنوع الخروجها 22 هزار نفر است كه 16 هزار نفر ازاين گروه محكوميت و معذوريتهاي غيرسياسي دارند و 6 هزارنفر ديگر افرادي هستند كه از سوي دولت موقت جمهوري اسلامي ممنوع الخروج شدهاند كه 750 تن از آنان نمايندگان مجلسين منحله از سال 1342 تا پايان بهمن ماه 1357 هستند و 800 تن از آنان وزرا و معاونان آنان ميباشند ، گروه ديگر نظامياني هستند كه داراي درجات اميري در ارتش شاه مخلوع بودندهاند كه آنان نيز تعيين تكليف ، حق خروج از كشور را ندارند . » خبرنگار سياسي اطلاعات ميافزايد : « ممنوعيت خروج نظاميان بر اساس بخش نامه 12071 سوم تيرماه است كه بهامضايهادوي دادستان انقلاب صادر شده كه در فرودگاه مهرآباد از خروج آنان ممانعت ميشود . در اين بخش نامه ، تنها نظاميان شاغل و بازنشسته ارتش ميتوانند از كشور خارج شوند كه بيمار باشند و يا ستاد كل دادستاني اداره دوم اجازه خروج آنها را صادر كرده باشد . » اطلاعات در گزارش خود مينويسد : كليه كساني كه ممنوع الخروج هستند ميتوانند با مراجعه به مقامهاي مسئول فرودگاه نسبت به وضع خود پرسش نمايند كهايا ممنوعيت آنها تمام شده است و حق خروج از كشور را دارند يا همچنان در اين مورد ممنوعيت دارند . ( 22 )
830
به نوشته يك هفته نامه داخلي ، ايران از پرداخت تعهدات خود به صندوق اوپك براي كمك به كشورهاي كم بضاعت خودداري كرده است . جمع تعهدات ايران در رژيم گذشته 450 ميليون دلار بوده است كه از اين مبلغ 200 ميليون دلار قبلا پرداخت شده است . دولت ايران علت پرداخت نكردن اين تعهد را فقر و گرسنگي مردم ايران ذكر كرده است . از جمله مراكزي كه از اين كمكها برخوردار ميشدهاند عبارتند از : اردن ، سنگال ، افغانستان ، پاكستان ، يك دانشگاه امريكايي و يك بيمارستان در ايتاليا و يك كتابخانه در آكسفورد . ( 23 )
831
وزارت خارجهامريكا اعلام كرد كه آن كشور به مبلغ يك ميليارد و دويست ميليون دلار اسلحه و تجهيزات نظامي به عربستان سعودي خواهد فروخت . اين اسلحه و تجهيزات براي نوسازي چهار لشكر از نيروهاي مسلح عربستان مورد استفاده قرار خواهد گرفت . به گزارش يونايتدپرس ، سخنگوي وزارت امورخارجهامريكا تكذيب كررد كه رابطهاي وجود دارد ميان موافقت آن كشور مبني بر فروش اسلحله به عربستان و تقاضاي آمريكا از آن كشور تا توليد و صدور نفت خود را بهامريكا افزايش دهد . ( 24 )
ضميمه خبر شماره 821
از لحاظ اهميت تاريخي شايسته بوده كه در اين روز از روز شمار ، واقعه مريوان با تفصيل بيشتري كه در خور مطلب است آورده شود و اين حادثه به اختصار برگزار نگردد ، اما در عمل چنين نشد و تفصيل حادثه به بعد موكول گرديد . دليل اين امر آن است كه حادثه مريوان سرآغاز يك دوره بارز و با مضموني مشخص در بحرانهاي مبتلابه انقلاب اسلامي است كه موضوع محوري جلد سوم از مجلدات چهارگانه كتاب “ نخستين بحرانهاي پس از پيروزي “ ميباشد . اين حادثه كه در 22/4/1358 واقع شده است علي القاعده در شروع كتاب يادشده ، با موضوع محوري “ بحران كردستان “ خواهد بود . از طرفي ، اين روز و چند روز بعد ، روزهاي اوج بحران خوزستان است ، موضوعي كه نميتواند ناتمام رها بشود و به بعد موكول گردد ، از اين رو در اين كتاب بهاشارهاي در باب مريوان اكتفا گرديد تا روند حوادث خوزستان به نقطهاي مناسب ختم شود و كتاب حاضر با آن تمام شود ، در عين حال حادثه مريوان به تفصيل ضمن اخبار روزهاي بعد در جلد بعدي بازگو خواهد شد و ازاين جهت نقصي باقي نخواهدماند .
منابع و ماخذ روزشمار 23/4/1358
1 ـ روزنامه اطلاعات ، 23/4/1358 ، ص 3 .
2 ـ روزنامه انقلاب اسلامي ، سال اول ، شماره 21 ، 24/4/1358 ، ص 11 .
3 ـ روزنامه بامداد ، 24/4/1358 ، ص 3 .
4 ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارشهاي ويژه “ ، نشريه شماره 25/4/114 . 1358 ، ص 1 .
5 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 .
6 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 .
7 ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارشهاي ويژه “ ، نشريه شماره 113 ، 24/4/1358 ، ص ص 2 تا 4 .
8 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 ، رويتر .
9 ـ روزنامه اطلاعات ، 24/4/1358 ، ص 2 .
10 ـ روزنامهايندگان ، 24/4/1358 ، ص 2 .
11 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 11 .
12 ـ سند شماره 209927 ، مركز مطالعات و تحقيقات جنگ ، متن قطعنامه راهپيمايي سنندج در روز23/4/1358 .
13 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 6 .
14 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 12 .
15 ـ نشريه كار ، ارگان سازمان چريكهاي فدايي خلق ، سال اول ، شماره 20 ، ص 9 .
16 ـ ماخذ شماره 9 ، ص 12 .
17 ـ روزنامه مردم ، ارگان حزب تودهايران ، دوره هفتم ، سال اول ، شماره 39 ، 23/4/1358 ، ص ص 1 تا 3 .
18 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 12 .
19 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 12 .
20 ـ ماخذ شماره 2 ، ص ص 1 و 2 .
21 ـ روزنامه كيهان ، 24/4/1358 ، ص 1 .
22 ـ ماخذ شماره 9 ، ص 12 .
23 ـ هفته نامه بامشاد ، سال اول ، شماره دوم ( انتشارات شركت سهامي سرشار ) . 23 تير تا 30 تير 1358 ، ص 6 .
24 ـ روزنامه كيهان ، 23/4/1358 ، ص 4 .