روزشمــــار
سه شنبه
15 خرداد 1358
10 رجب 1399
5 ژوئن 1979
324
امروز عليرغم اعلام فرمانداري خرمشهر مبني بر پايان حالت فوق العاده در اين شهرستان ، دبستانها ، دبيرستانها ، بانكها و ادارات دولتي براي هفتمين روز متوالي كماكان تعطيل است . در صبح امروز گروهي حدود هزار نفر از شهرستانهاي آبادان ، جزيره مينو و شادگان عازم خرمشهر شدند و پس از راهپيمايي آرام ، به متحصنان مسجد امام صادق ( ع ) پيوستند . مقارن ظهر با پايان گرفتن مهلت 5 روزه متحصنان به دولت ، اين مهلت 48 ساعت ديگر تمديد شد و گفته شد كه به دنبال تمديد مهلت ، يك هيئت بلندپايه دولتي به دستور نخست وزير به خرمشهر خواهد آمد .
دفتر آيت الله شبيرخاقاني اسامي عدهاي از كشته شدگان عرب خرمشهر در زد و خوردهاي اخير اين شهر را اعلام كرد . در اين حال ستاريان دادستان خوزستان اعلام كرد : دادسراي خوزستان در رابطه با وقايع خرمشهر اقدامات گستردهاي را به منظور دستگيري عناصر تجزيه طلب و ضدانقلابي كه وقايع خرمشهر را دامن زدند ، آغاز كرده و تا كنون 120 نفر را در ارتباط با درگيريهاي اين شهر دستگير كرده است . ( 1 )
درباره آخرين وضعيت خرمشهر روزنامه كيهان نوشت : اوضاع خرمشهر كاملا آرام است و پاسداران انقلاب كنترل كامل شهر را در اختيار دارند . از ابتداي ناآراميهاي خرمشهر ، پاسداران انقلاب در شهر مستقر هستند و مسئوليت حفظ نظم را به عهده گرفتهاند . همان گونه كه رئيس ستاد ارتش اعلام كرده است وظيفه ارتش رويارويي با مردم نيست و به همين لحاظ قواي نظامي تا كنون در جريان ناآراميهاي خرمشهر دخالت نداشتهاند . در عين حال قواي نظامي در پادگانها براي جلوگيري از هرگونه اعمال نفوذ و ايجاد شورش از خارج ، در آمادگي كامل بسر ميبرند و هرگونه توطئهاي را بشدت سركوب خواهند كرد . ( 2 )
325
يك هيئت اعزامي از تهران مركب از نمايندگان جبهه ملي ، جبهه دمكراتيك ، كانون نويسندگان ،
كانون وكلا ، حزب جمهوري اسلامي ، حزب جمهوري خلق مسلمان ايران ، حقوق دانان ، دانشگاهيان و خبرنگاران ( 3 ) با عدهاي از مقامات محلي خرمشهر از جمله فرمانده نيروهاي انتظامي ، پايگاه دريايي ، بازرسي ويژه استانداري و روساي شهرباني و پاسداران انقلاب در ساختمان فرمانداري اين شهر در خصوص آخرين وضعيت خرمشهر به مذاكره پرداختند . در اين جلسه ابتدا فرماندار خرمشهر در تشريح چگونگي و علل حوادث اين شهر گفت : بعد از انقلاب در خرمشهر ساختمانهاي زيادي به تصرف درآمد ، اين مسئله ما را آزار ميداد ، زيرا تصرف ساختمانهاي دولتي صحيح نبود .
وي در مورد شروع حوادث خشونت بار اخير گفت : در بيست و سوم ارديبهشت ماه واقعهاي به اين صورت رخ داد كه برادران انقلابي عضو كانون فرهنگي و نظامي در ائتلاف با همه طبقات شهر يك اعلاميه صادر كردند و نسبت به دخالت پارهاي عناصر ناآگاه اعتراض كردند . اين اعلاميه به مذاق عدهاي خوش نيامد و نيز تعدادي به طرفداري از آيت الله شبيرخاقاني دست به راهپيمايي زدند و در برابر كانون فرهنگي نبردي درگرفت كه هشت نفر زخمي و شانزده نفر دستگير شدند و اين مسئله با اعتراض مردم و آيات عظام روبه رو شد كه گفته شد اگر مسئله عرب و عجم و جمع آوري اسلحه حل نشود ، ما كوچ ميكنيم . شوراي تامين شهر بلافاصله تشكيل جلسه داد و مسائل را بررسي كرد . طي نشستهاي متعددي سه اطلاعيه صادر كرديم كه در اين اعلاميهها از كليه گروهها خواسته شد سلاحهاي خود را تحويل دهند ، ساختمانها را تخليه كنند و در امور انتظامي شهر دخالت نكنند . ليكن سازمان سياسي ، كانون فرهنگي و كميته مجاهدين خلق عرب خرمشهر در برابر اين اعلاميهها واكنش نشان دادند . پس از تمديد مهلت مقرر شد سلاحهايي كه از شهرباني در جريان انقلاب به دست مردم افتاده ، تحويل دهند و سلاحهايي را كه مردم براي مقابله با طاغوت خريداري كردهاند با دريافت وجه خريد تحويل دهند ، ليكن اين بار نيز هر سه سازمان تعمد از انجام اين كار خودداري كردند . مسئله با توجه به بافت شهر پيچيده تر شد و ما را در يك بن بست قرار داد . فرماندار خرمشهر در مورد ماهيت سازمانهاي يادشده گفت : بنابه مداركي كه در دست داريم ، در سازمانهاي يادشده عناصر نامطلوب فعاليت ميكنند . وي هشدار داد : توطئهاي در كار است و بايد از گسترش آن جلوگيري كرد .
سپس علي حقاني شهردار خرمشهر و داماد شبيرخاقاني شروع به صحبت كرد و ضمن حمايت از سازمانهاي خلق عرب و برخلاف نظر فرماندار گفت : ماجرا از حمله به شهرباني خرمشهر آغاز شد و اين حمله به دنبال تهاجم گروهي به كانون فرهنگي خلق عرب كه عدهاي در آن متحصن بودند ، صورت گرفت . روز سه شنبه كه اعلام شد دو نفر در فعليه بندر خرمشهر به قتل رسيدند ، حادثه را به شكلي جلوه دادند كه برادران عرب ما را متهم قلمداد كنند . سپس با نوعي صحنه سازي چنين وانمود كردند كه يك ماشين پيكان كه چند سرنشين داشت مبادرت به تيراندازي هوايي كرده . در اين جا اين سوال پيش ميآيد كه آيا چرا سرنشينان اتومبيل تعقيب
نشدند تا عاملين شناسايي شوند . مقامات مسئول ميگويند موقعيت از دست ما خارج شد . اما من اين مسئله را محكوم ميكنم . عاملين در هر لباسي و از هر مليت كه هستند بايد شناسايي و مجازات شوند ، خواه عجم باشد خواه عرب .
پس از آن حجت الاسلام ديباجي گفت : ابتدا بايد عوامل را شناسايي كنيم و موضوع را از قتل دو پاسدار در بندر خرمشهر آغاز كنيم ، زيرا تشنجات بعدي ناشي از قتل اين دو پاسدار بود . ( 4 )
پس از جلسه فرمانداري خرمشهر ، هيئت اعزامي با متحصنين خلق عرب در مسجد امام صادق ( ع ) ، شبيرخاقاني و ساير گروهها ديدار كردند ( 5 ) و از بيمارستان دكتر مصدق ، اماكن آسيب ديده منطقه كوت شيخ ، كانونهاي فرهنگي ـ سياسي و شهرباني خرمشهر ديدن كردند و با شهود عيني به گفت وگو پرداختند . بعد از آن ، دكتر سلامتيان سرپرست هيات و نماينده جبهه ملي به خبرنگار خبرگزاري پارس گفت : آنچه كه تابه حال كرديم و طي ملاقات با استاندار خوزستان ، گفت وگو با متحصنين در مسجدجامع و گفت وگو با مسئولان فرمانداري ، سپاه پاسداران ، مسئولين انتظامي و بعضي از افراد كانون فرهنگي ـ نظامي متوجه پيچيده بودن چه از نقطه نظر منطقهاي و چه از سطح كلي كشور شديم . نتايجي كه تابه حال گرفته شده عبارتند از : خوزستان با توجه به اهميت حياتي كه از نظر نفت و گمركات دارد ، در عين حال ياري دهنده خود كشور و كنترل كننده مجاري تغذيه كنوني كشور است . همچنين از جهت تركيب اجتماعي و قومي و وضع اقتصادي و از نظر موقعيت جغرافيايي كه در كنار خليج فارس قرار دارد و هم مرز با عراق است به عنوان حساسترين نقطه ايران ميتواند هدف سياستهاي امپرياليستي براي مقابله با انقلاب اسلامي ايران باشد و به عنوان مركز توطئه گري عليه انقلاب انتخاب شود . ( 6 )
غلامحسين ساعدي نماينده كانون نويسندگان نيز گفت : احساس ميكنم كه توطئهاي در كار است و دلايلي كه هر طرف ميآورد ، قانع كننده نيست . علت اصلي مسئله كاملا سياستمدارانه صورت گرفته است و احساس ميشود هدف در برخوردهاي متعدد كوبيدن نيروهاي چپ است . به تصور من ممكن است اين غائله خاتمه پيدا نكند . ( 7 )
هيئت اعزامي همچنين براي دومين بار با مدني استاندار خوزستان ديدار كرد . مدني در اين ديدار گفت : 30 نفر از دستگيرشدگان حوادث اخير بتدريج آزاد ميشوند و فقط 10 تا 15 نفر كه مرتكب قتل يا فتنه انگيزي شدهاند ، همچنان زنداني خواهندبود و تحت تعقيب قانوني قرار ميگيرند . استاندار خوزستان در مورد “ پان عربيسم “ در خوزستان گفت : احساس عربيت فقط در خرمشهر نيست بلكه در تمام خوزستان است . خوزستان يك ميليون نفر عرب دارد ، حادثه در خرمشهر اتفاق افتاده است ولي احساس عربيت در تمام خوزستان است . “ جبهه التحرير “ خوزستان از مدتها پيش تشكيل شد و ميخواستند خوزستان را از ايران جدا كنند ولي مرحوم شيخ خزعل نگذاشت . ولي پسرش الان آدم بدي است . شيخ راشد نماينده نوه شيخ خزعل در خوزستان پول تقسيم كرده است . مدني افزود : مسئله خوزستان در “ برون مرزي “ در درازمدت
حل نخواهد شد آنچه را “ درون مرزي “ است ، من حل ميكنم . وي در مورد شيخ شبيرخاقاني گفت : من نمايندگان مردم عشاير را ميپذيرم . شيخ طاهر هم نماينده تمام عربها نيست بلكه نماينده گروهي است … خلق عرب ايراني محدود به هزار و دويست نفري كه در مسجد امام صادق ( ع ) خرمشهر متحصن شدهاند ، نيست ، نهصدهزار نفر عرب ايراني در ديگر نقاط اين استان سه ميليون و پانصد هزار نفري زندگي ميكنند . ( 8 )
326
كانون فرهنگي خلق عرب خرمشهر اعلاميه شماره 14 خود را به حوادث روز چهارشنبه 9/3/58 اين شهر اختصاص داده است . متن كامل اعلاميه به شرح زير است :
بسم الله الرحمن الرحيم . بالاخره دشمنان خلق عرب توطئهاي را كه براي سركوبي خلق قهرمان ما در سر ميپروراندند ، بامداد روز چهارشنبه 9/3/58 به اجرا درآوردند و فرزندان ما را به خاك و خون كشيدند . ما در اين جا قصد نداريم كه به شرح كامل واقعه و حوادث قبل از آن بپردازيم ، چون در نظر داريم در اعلاميههاي بعدي حقايق را مفصلا به اطلاع مردم رزمنده ايران برسانيم . هدف از انتشار اين اعلاميه توضيح و رديابي بعضي از نكات و حرفهاي مغلوط عدهاي از سردمداران است .
نخست از عامل اجراي توطئه شروع ميكنيم . تيمسار مدني كيست ؟ چطور در زمان رژيم پهلوي به درجه تيمساري رسيد ؟ آيا حائز تمامي شرايط لازم براي وصول به اين درجه در زمان حاكم قبلي بود ؟ چه كسي تيمسار مدني را به وزارت دفاع منصوب كرد ؟ و چرا و چه كسي بعد از مدت كوتاهي او را از اين شغل بر كنار كرد ؟ چرا اين شخص … ارتشي را به استانداري خوزستان انتخاب كردند در حالي كه هنوز پست فرماندهي نيروي دريايي را با خود يدك ميكشيد .
چرا تيمسار مدني بلاانقطاع خلق عرب را به تجزيه طلبي متهم ميكند ؟ آيا همه خلق عرب تجزيه طلب است ؟ اگر جواب مثبت است ، چرا ؟ و اگر نيست ، پس چه كسي تجزيه طلب است ؟ چرا مدني تجزيه طلبان را معرفي و يا دستگير نميكند ؟ دلايل و مدارك مدني چيست ؟ چرا آنها را رد نميكند ؟ و باز تيمسار مدني همه اعضاي سازمانها و كانونهاي سياسي خلق عرب را تجزيه طلب ، اخلالگر ، ضدانقلابي ميداند يا خير ؟ باز اگر جواب مثبت است ، دليل او چيست و اگر منفي است ، چرا دستور انحلال همه آنها را صادر كرد ؟
مدني ادعا ميكند كه عدهاي از پشت مرزها وارد شده و به پاسداران و گارد گمرك محمره ( خرمشهر ) حلمه كردهاند . چرا اين خارجيها را دستگير نميكند ؟ اينها كجا هستند ؟ چرا رسماً به كشورهاي خارجي اعتراضي نميكند ؟ اگر مدني از مقابله با آنها عاجز است ، اولا چرا به دولت گزارش نميدهد كه دولت از راه ديپلماتيك و يا سازمان ملل متحد اقدام كند ؛ ثاني قادر به مقابله با خارجيان نيست ، پس چرا به قتل عام خلق عرب ميپردازد ! ؟
و اما مگر اين كشور دولت ندارد ! ؟ چرا مقامات بلندپايه پاسخ گوي دولت در اين باره چيزي نميگويند ؟ آخر اين تيمسار مدني چكاره است ؟ واقع اين مدني چكاره است كه هرچه دلش
ميخواهد انجام ميدهد و هرچه بر زبانش ميآيد ميگويد و هيچ كس جلودارش نيست ؟ ! اين شخص كه با مرتجعترين اشخاص مثل كرمي و شيخ عيسي طرفي يعني همدستان شاه خائن و ساواك بهترين رابطهها را دارد ، اين شخص كه با سرمايه داران و چپاولگران و فئودال ها و روساي دوران پهلوي رابطه بسيار محكم و حسنه دارد ، اين شخص كه با سليمانيها ، هدايتيها ، مطوفها ، كازرونيها ، زارع ها ، نجارزادهها و ديگر بازاريان استثمارگر و دشمنان خلق عرب روابطي بسيار نزديك و صميميدارد و روحاني نماهايي همچون نوري ، موسوي ، محمدي و غيره را وسيله اجراي اغراض خود قرار ميدهد ، چكاره است ؟ براي چه به خوزستان آمده است ؟
و اما درباره حادثه بامداد چهارشنبه 9/3/58 ، آقاي مدني ميگويد كه نيمههاي شب يك پيكان سفيد رنگ شروع به تيراندازي در خيابانهاي شهر ميكند . ما ميپرسيم اين پيكان متعلق به چه كسي بود ؟ اگر مال شما بود ديگر چرا حرف ميزنيد ! اگر از آن خلق عرب بود ، آخر چه دليلي داشت كه در خيابانهاي شهر به تيراندازي بپردازد ، لابد ميخواست گارد و كماندوهاي شما را پيدا كند ! و اصولا شما كه اين همه متكي به خود هستيد و قدرت كشت و كشتار و دستگيري و تفتيش خانهها و غيره را داريد ، چرا ماشين مذكور را متوقف نكرديد و سرنشينان آن را دستگير نكرديد ؟
شما كه در يك لحظه ! بندر محمره ( خرمشهر ) و پالايشگاه آبادان را پر از گارد و كماندو و پاسدار كرديد ، شما كه تمام راههاي روستايي منتهي به شهرهاي عبادان [ آبادان ] و محمره [ خرمشهر ] را بسته بوديد ، شما كه در يك چشم به هم زدن تمام كوچهها و معابر را به بهترين شكل سنگربندي كرديد ! راستي اين ضدانقلابيون چه كساني هستند كه در تمام شهرها و روستاهاي عرب نشين خوزستان تظاهرات دهها هزار نفري عليه شما و عليه قتل عام خلق عرب به راه مياندازند ؟ حتم اين تظاهركنندگان خارجي اند ! حتم از عراق و كويت و اروپا آمدهاند !
آقاي مدني شب حادثه به محمره [ خرمشهر ] ميآيند و تا ساعت 2 بامداد روزچهارشنبه با نمايندگان آيت الله خاقاني مذاكره ميكند . در اين نشست مدني قبول ميكند كه جهت تخليه محل سازمان سياسي خلق عرب و كانون فرهنگي عرب تا روز پنج شنبه مهلت بدهند . حال كه مدني قول ميدهد چرا زير قولش ميزند ؟ و يكي دو ساعت بعد با تمام وجود حمله ميكند .
چرا متحصنين كانون فرهنگي عرب را كه نه اسلحه داشتند و نه نگهبان مسلح ، دستگير ميكند و بعد آنها را در راديو و تلويزيون اخلالگر و ضدانقلابي معرفي ميكند ؟ چرا با مسلسل هاي سنگين و نارنجك و وسايل ديگر به سازمان سياسي خلق عرب حمله ميكند و خون دهها تن از جوانان عرب را سنگفرش خيابان ميسازد ؟ چرا به عوامل خود دستور ميدهد كه در هر جاي شهر يكي از افراد عرب اعم از زن ، بچه ، پير و جوان را ديدند بلافاصله او را با سرب داغ نقش به زمين سازند ؟ حتم ضدانقلابي اند !
چرا افراد مدني به كانون فرهنگي عرب عبادان حمله ميكنند و چند جوان عرب را در آن جا ميكشند و بقيه را زخمي روانه بيمارستانها ميكنند ؟ چرا به خانههاي مردم عرب حمله ميكنند
و به دستگيري فرزندان آنها و تفتيش خانههايشان ميپردازند ؟
چرا با جنگ رواني و تهديد و ارعاب به وسيله “ دادگاه انقلاب “ درصدد تخريب روحيه خلق عرب برمي آيند ؟ آيا ميشود خلقي را به اين شكل تسليم كرد ؟ تاريخ خلاف اين را به ما ثابت كرده است .
و اما اهداف طراحان حمله مزبور را ميتوان اين چنين خلاصه كرد :
1 ـ ايجاد نفاق و اختلاف ميان عرب و عجم و در نتيجه از بين بردن وحدت خلقها و تضعيف و تخريب انقلاب . 2 ـ ايراد ضربه محكم و قاطع بر خلق عرب تا بدين وسيله روحيه خلق عرب تضعيف گشته و از حقوق خويش يعني خودمختاري چشم پوشي كنند و تنها به اصلاحات جزيي قناعت ورزد . 3 ـ تا به ديگر خلقها و نيروهاي مترقي و كارگران كارگران مخصوصاً اعتصابي خوزستان فهمانده شود كه دولت از به كار بدن هيچ وسيلهاي براي سركوبي آنها ابا ندارد . 4 ـ روحيه ارتش و نيروهاي انتظامي را تقويت كنند . 5 ـ نيروهاي قلع و قمع و سركوب خود را بيازمايند و ميزان وفاداري نيروهاي ناآگاه و قشري را نسبت به خودشان ارزيابي كنند . 6 ـ تا نشان دهند كه از مخالفت و اعتراض روحانيون و آيات عظام واهمهاي ندارند . 7 ـ با تهمت زدن به كشورهاي عرب ، خلقهاي ايران را نسبت به همه خلقها و كشورهاي عرب مخصوصاً خلق مبارز فلسطين بدبين كنند .
“ كانون فرهنگي عرب محمره “ ( 9 )
327
امروز در يكي از خانههاي شهر اهواز مقدار زيادي دينار عراقي ( معادل 400 هزار تومان ) را گروه استحفاظي سپاه پاسداران انقلاب به دست آورد . ( 10 ) در همين روز افرادي كه از مرز عراق اسلحه قاچاق وارد ايران ميكردند ، با مقاومت ماموران ايراني مواجه شده و ضمن تيراندازي متقابل ، دو قبضه اسلحه كلاشينكف كه مورد استفاده قرارنگرفته بود به دست ماموران افتاد و افراد خاطي به طرف مرز عراق گريختند . ( 11 ) در اين حال مدني استاندار خوزستان نيز در مورد نقش عراق در حوادث خوزستان خبر داد كه برادر صدام حسين در قاچاق اسلحه به ايران دست دارد و سيل اسلحه از سوي او به ايران جاري است . مومني نيز كه پيشكار زاهدي بود و سرلشكر بديعي و ديگر عوامل ساواك كه در كويت و عراق مستقر هستند با پولي كه شاه در اختيار آنان گذاشته ، از طريق برادر صدام حسين و ديگر عوامل ، اسلحه وارد ايران ميكنند . ( 12 )
استاندار خوزستان همچنين در تلفنگرامي به وزير كشور خبر داد :
برادر صدام حسين در مجلس ختميكه به مناسبت اعدام خراب كار معروف حامد زويدات كه هفته گذشته به حكم دادگاه انقلاب خرمشهر و آبادان انجام شد و در بصره برگزار بود ، شركت جست و ضمن دلجويي از فرزندان و بستگان خراب كار معدوم - كه يكي از فرزندانش به نام علي نيز به مناسبت خرابكاري اعدام شد وعدههاي همه گونه همكاريهاي انتقام جويانه و مساعدت لازم در اين راه را داده است . ( 13 )
328
به دعوت حزب جمهوري خلق مسلمان تظاهرات گستردهاي به مناسبت بزرگداشت 15 خرداد در تبريز برگزار شد . به نوشته مطبوعات در اين تظاهرات “ لزوم وحدت اسلامي و محكوم كردن امپرياليزم و صهيونيسم و تاييد رهبري امام خميني و حضرت آيت الله العظمي حاج سيدكاظم شريعتمداري “ از جمله شعارهاي مردم بود . در پايان راهپيمايي حزب جمهوري خلق مسلمان تشكيلات شعبه تبريز ، قطعنامهاي در 6 ماده صادر كرد و ديدگاههاي حزب را در مورد مسائل مملكتي به اين شرح اعلام كرد :
قانون اساسي بايد قبلا در اختيار ملت گذاشته شود تا پس از بررسي از طرق مجلس موسسان كه نمايندگان آن منتخبين ملت هستند ، به تصويب برسد . در ماده دوم قطعنامه بازگشت مهندس مقدم مراغهاي استاندار مستعفي آذربايجان شرقي را مصر خواستار ميشود . در ادامه قطعنامهامده است : بايد حرمت مراجع عظيم الشان يكسان بوده و تمام اقداماتي كه در مملكت به مورد اجرا گذاشته ميشود ، بعد از تصويب شوراي مراجع انجام گيرد . در آخرين ماده قطعنامه حزب جمهوري اسلاميخلق مسلمان گفته ميشود كه راديو تلويزيون بايد از انحصار و سانسور بيرون آيد و روش انقلابي و مردمي پيش گيرد . ( 14 )
329
به مناسبت فرا رسيدن سالگرد 15 خرداد 1342 ، امام خميني در سخنراني در مدرسه فيضيه قم ضمن تجزيه و تحليل اين قيام درباره لوازم و شرايط و عوامل و موانع تداوم پيروزي انقلاب اسلامي به تفصيل سخن گفتند و هشدار دادند و به روشن كردن مرزبندي تحركات موجود له يا عليه انقلاب پرداختند ؛ از جمله گفتند : 15 خرداد را بشناسيد و مقصد 15 خرداد را بشناسيد و كساني كه 15 خرداد را به وجود آوردند بشناسيد و كساني كه 15 خرداد را دنبال كردند بشناسيد و كساني كه از اين به بعد اميد تعقيب آنها هست بشناسيد و مخالفين 15 خرداد و مقصد 15 خرداد را بشناسيد . 15 خرداد از همين مدرسه شروع شد . عصر عاشورا در همين مدرسه اجتماع عظيم بود و بعد از اين كه صحبتهايي و افشاگريهايي شد ، دنباله آن منتهي به 15 خرداد شد .
15 خرداد براي اسلام بود و به اسم اسلام بود و به مبدائيت اسلام و راهنمايي روحانيت و همين جمعيتها كه الان اين جا هستند ، اينها بودند كه 15 خرداد را به وجود آوردند . همين صنف جمعيت بودند كه 15 خرداد را به وجود آوردند و همين صنف جمعيت بودند كه كشته شدند . همين طبقه از افراد اسلاميكه براي اسلام قيام كردند و هيچ نظري جز اسلام نداشتند … آنها كه در 15 خرداد به طوري كه مشهور است 15000 فدايي دادند … و پس از قتل عام 15 خرداد و قتل عامهاي ديگر در ميدانها آمدند ، چه قشري از جمعيت بودند ؟ … آنهايي كه به خيابانها ريختند و فرياد الله اكبر كردند ، همين قشر از جمعيت بودند ، حق مال همين قشر از جمعيت است ، ديگران هيچ حقي ندارند …
انحرافات را از كجا بشناسيم ؟ از كجا بدانيم كه قشر نهضت به وجودآور ، با قشرهاي مخالف نهضت كيست ؟ از كجا بفهميم ؟ از نوشتههاي آنها ، از گفتار آنها ، از اجتماعات آنها ، از ميتينگهاي آنها ، هر اجتماعي كه براساس اسلام و قوانين اسلام است ، بر مسير اين ملت است و هر اجتماع و هر نطق و هر خطابه و هر قلمفرسايي كه بر خلاف مسير اسلام است ، هرچه باشد خلاف اين نهضت است .
مخالفين شما ميخواهند خون را شما داديد ، استفاده را آنها ببرند ؛ مخالفين شما ميخواهند زحمتها را شما كشيديد ، ميوهها را آنها بچينند ؛ مخالفين شما ملت ستمديده هيچ رنجي نبردند در زمان طاغوت هم هيچ رنجي نبردند براي اين كه تبع بودند ، موافق بودند يا ساكت بودند ، حالا كه شما سفره را پهن كرديد ، اينها به دور سفره نشستهاند براي استفاده . كاش ميگفتند شما هم شريك ، لكن ميگويند ما ( باشيم ) و شما نه ؛ ما ( باشيم ) و روحانيت نه ؛ ما ( باشيم ) و قشرهاي ديگر نه . همه چيز را براي خودشان ميخواهند . ما ( باشيم ) و اسلام نه .
اي غربزدهها ! اي اجنبي زدهها ! اي انسانهاي ميان تهي ! اي انسانهاي بي محتوا ! به خود آييد ، همه چيز خودتان را غربي نكنيد …
اين حرف ها كه گفته ميشود نظير همان حرف ها بود كه گفته شد كه حالا زود است ، صبر كنيد . ما اگر اسلام را در اين انقلاب ، در اين نهضت ، احكام اسلام را پياده نكنيم ، كي پياده خواهيم كرد ؟ چه وقت همچو نهضتي تحقق پيدا خواهد كرد ؟ اگر اين نهضت خداي نخواسته بخوابد و به
تظاهرات مردم در سالروز قيام 15 خرداد
خاموشي بگرايد ، كي ميتواند ديگر اسم اسلام را بياورد ؟ اگر ما امروز قوانين اسلام را اجرا نكنيم ، كي اجرا بكنيم ؟ آقاياني كه ميگوييد نميشود . پس كي ميشود ؟ پس بگوييد هيچ وقت اسلام نه . بگوييد نهضت منهاي اسلام . اگر با اين نهضت اسلام را متحقق نكنيد و احكام اسلام را مو به مو جاري نكنيد ، مايوس باشيد ، ديگر نخواهدشد . آنهايي كه به اسلام عقيده دارند ، آنهايي كه دلشان براي قرآن ميتپد ، امروز بايد فعاليت كنند .
… آقايان توجه كنيد به گفتههاي خودتان ، توجه كنيد به نوشتههاي خودتان ، توجه كنيد كه شما را اسلام از قيد و بند آزاد كرد ، توجه كنيد كه شما را اسلام از خارج بلاد به داخل كشاند ، توجه كنيد كه اسلام شما را از زاويهها بيرون كشيد ، از كنج خانهها بيرون كشيد ، توجه كنيد كه اسلام قلم شما را آزاد كرد ، توجه كنيد كه اسلام بيان شما را آزاد كرد ، اسلام آزاد كرد ، حالا بر ضد اسلام ! ؟
… هي دم از غرب چقدر ميزنيد ! چقدر ميان تهي شديد ! بايد احكام اسلام را با احكام غرب بسنجيم ! چه غلطي است … من به شما اخطار ميكنم كه به اسلام وفادار باشيد . من شما را نصيحت ميكنم ، من در همين مدرسه شاه را نصيحت كردم و نشنيد ، شما كه چيزي نيستيد … با روحانيون مخالفت نكنيد ، براي دنيايتان خوب است . اينها هستند ، اين قشر روحاني متعهد ، اين قشر روحاني كه توي حجرههاي كوچك دو تا ، سه تا زندگي ميكنند كه بيرونشان كردند . اين جمعيت زاغه نشينهاي اطراف شهرها كه هر هفت نفر ، هشت نفر آنها در يك سوراخي زندگي ميكنند ، اينها حقوق بشر را بهتر از ما ميدانند ؛ اينها جمعيت دلسوزي براي بشرند ؛ اينها جمعيت حقوق بشرند ، نه من و شما . بياييد براي اينها فكري بكنيد ، براي اينها دولت و ملت فكر كنند ، اينها حق دارند ، حق اينها را ادا كنيد و همينها حق بشر را دارند ادا ميكنند .
من به شما جمعيتها ، جمعيت ، كه هرچند روز دور هم مينشينيد ، نصيحت ميكنم … مسير خودتان را از اسلام جدا نكنيد ، مسير خود را از روحانيت جدا نكنيد ، اين قدرت الهي را ، اين قدرت روحانيت را كه يك قدرت الهي است ، از دست ندهيد ؛ اگر اين قدرت از دست برود ، شما هيچ خواهيد بود . اين قدرت روحاني است كه مردم را به كوچهها ميكشد ، قدرت اسلام است كه از حلقوم روحانيت بيرون ميآيد ، اينها را نشكنيد . ( 15 )
330
در حالي كه مطبوعات غربي راجع به تحولات ايران از نگراني عراق خبر ميدهند ، سفير جديد آن كشور در تهران منصوب شد . به نوشته روزنامه اطلاعات دولت موقت اسلامي ايران با انتصاب آقاي احمد حسين السامرائي به عنوان سفير جديد جمهوري عراق در تهران موافقت كرد . سفير جديد عراق قبلا به عنوان سفير دولت متبوع خود در روماني ، بلغارستان و اسپانيا خدمت كرده است . ( 16 )
در همين حال ، آسوشيتدپرس گزارش داد : ديپلماتها اظهار ميدارند عراق از آن بيم دارد كه اگر كردهاي ايران در مذاكراتشان با دولت ايران در زمينه خودمختاري محلي به موفقيت برسند ،
ناآرامي در ميان كردهاي عراق بروز نمايد . ( 17 )
منابع و ماخذ روزشمار 15/3/1358
1 ـ روزنامه اطلاعات ، 16/3/1358 ، ص 2 .
2 ـ روزنامه كيهان ، 16/3/1358 ، ص 8 .
3 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 8 .
4 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 8 .
5 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 8 .
6 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 8 .
7 ـ روزنامه بامداد ، 16/3/1358 ، ص 3 .
8 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 .
9 ـ سند شماره 209939 مركز مطالعات و تحقيقات جنگ : اعلاميه شماره 14 ، كانون فرهنگي عرب ، خرمشهر ، 15/3/1358 .
10 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 .
11 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 8 .
12 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 1 .
13 ـ سند شماره 5 ـ 112533 ، مركز مطالعات و تحقيقات جنگ : تلفنگرام استاندار خوزستان به وزيركشور .
14 ـ ماخذ شماره 2 ، ص 2 .
15 ـ مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي ، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ، جلد7 ( تهران : وزارت ارشاد اسلامي ، 1361 ) ص ص 58 ـ 53 .
16 ـ ماخذ شماره 1 ، ص 2 .
17 ـ خبرگزاري پارس ، “ گزارشهاي ويژه “ ، نشريه شماره 75 ، 17/3/1358 ، آسوشيتدپرس .