زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
پیدایش نظام جدید

روزشمار

يكشنبه

2 ارديبهشت 1358

24 جمادي‌الاول 1399

22 آوريل 1979

811

درگيري مسلحانه در شهر نقده با گذشت 48 ساعت همچنان ادامه دارد و با ادامه حضور  نيروهاي حزب دمكرات - كه از شهرهاي ديگر به نقده آمده‌اند - بر شدت آن افزوده شده است .  روزنامه كيهان نوشت : « درگيريهاي مسلحانه به روستاهاي اطراف نقده سرايت كرده كه از جمله  روستاهاي اخچزيله ، گهور ، بعين‌قلعه به دست افراد مهاجم غارت و تعدادي خانه به آتش كشيده  شده است . در گوشه‌هايي از شهر نقده شعله‌هاي آتش ديده مي‌شود ، ولي تعيين محل آن به علت  تيراندازي امكانپذير نيست . تلفات بين هفتاد تا هشتاد تن و تعداد مجروحان تيرخورده نيز چهل‌و‌سه  تن است و حدود دوازده مجروح ديگر در وسط كوچه و خيابان مشاهده مي‌شوند كه ادامه تيراندازي  انتقال اين عده را به بيمارستانها ناممكن كرده است . كميته پاكسازي اروميه در مورد اوضاع نقده  گزارش داد كه دو طرف درگيري ، شهر نقده را به دو قسمت مجزا تقسيم كرده‌اند به نحوي كه كميته  شماره 2 متعلق به‌كردها بوده و تپه شهر‌نقده در اختيار مجاهدان و اعضاي كميته شماره 1 است . » ( 1 )

روزنامه اطلاعات نيز نوشت : « وضع شهر نقده همچنان ناآرام است و كردهاي مسلح به  سلاحهاي سنگين نظير مسلسل ، بازوكا و نارنجك اكثر نقاط شهر را تصرف كرده‌اند . » ( 2 )

محمدامين سراجي ( يكي از اعضاي كميته مركزي حزب دمكرات كردستان ) در مورد حوادث  نقده گفت : « امروز شدت تيراندازي به حدي بود كه مردم نتوانستند اجساد كشته‌شدگان و مجروحان  را از معابر عمومي‌و در سطح شهر جمع‌آوري كنند . راههاي زميني به نقده بسته شده و امكان  رساندن آذوقه و كمكهاي پزشكي وجود ندارد . »

در اين حال عباسي ( استاندار آذربايجان‌غربي ) نيز از اعضاء و هواداران حزب دمكرات كه  براي شركت در ميتينگ حزب دمكرات از شهرهاي ديگر به نقده آمده‌اند ، خواست كه نقده را ترك  كنند تا غائله ختم شود . ( 3 )

از سوي ديگر سرلشكر ناصر فربد ( رييس ستاد كل ارتش جمهوري اسلامي ايران ) هشدار داد  چنانچه درگيريهاي شهر نقده با تلاشهاي مقامهاي عالي پايان نپذيرد ، ارتش مجبور خواهد شد به  عنوان ميانجي در نقده حضور پيدا كند و بين برادران كرد و ترك حائل شود تا از ادامه درگيريها  
جلوگيري كند . وي افزود : چند هواپيما براي شناسايي به منطقه فرستاده شده است . ( 4 )

در پي تشديد درگيريها در نقده ، ارتش دستور يافت كه قبل از انقضاي مهلت داده شده ، عازم  اين شهر شود . عباس اميرانتظام ( معاون نخست‌وزير و سخنگوي دولت ) امروز اعلام كرد كه به  علت شدت درگيري در نقده ، ارتش ملي به دستور دولت از نزديكترين پادگانها به اين منطقه حركت  كرده و با اينكه قبلاً اعلام شده بود تا ساعت چهار بعدازظهر وارد شهر خواهد شد ، قبل از ساعت  چهار ( حدود ظهر ) وارد شهر مي‌شود تا از ادامه درگيري جلوگيري كند . ( 5 )

 وزير كشور نيز در اطلاعيه شماره 2 خود كه در ساعت 10 : 15 منتشر شد ، اعلام كرد :

هم ميهنان عزيز نقده ! جلوگيري از زد و خورد ميان برادران مسلمان وظيفه قطعي هر مسلمان  متعهد است . از آنجا كه گزارش رسيده از نقده نشان مي‌دهد هنوز آرامش كامل در اين منطقه برقرار  نشده ، ارتش براي جلوگيري از هرگونه درگيري و برادركشي به سوي نقده حركت كرده است تا در  اسرع وقت به اين درگيري پايان دهد . از شما برادران مي‌خواهم كه فوراً به اين درگيري پايان دهيد تا  نيازي به دخالت برادران ارتشي نباشد و موجباتي كه باعث اين درگيريها شده هر چه زودتر برطرف  گردد . ( 6 )

812

با قطعي شدن اعزام ارتش و نيروهاي سپاهي به نقده ، حزب دمكرات و متحدانش تلاشهاي  گسترده‌اي را براي جلوگيري از ورود نيروهاي مزبور به اين شهر آغاز كردند . عزالدين حسيني با  اظهار نگراني از حضور‌ارتش در نقده گفت : مردم نگران دخالت‌ارتش هستند كه رهسپار نقده است . ( 7 ) 

غني بلوريان ( عضو دفتر سياسي حزب دمكرات ) در نامه‌اي به آيت‌الله طالقاني از ايشان  خواست كه مانع رفتن افراد مسلح به نقده شود . وي ادعا كرد : رفتن افراد مسلح به نقده ممكن است  موجب تحريك شود و به آتش جنگ دامن بزند . ( 8 )

عبدالرحمن قاسملو ( دبير كل حزب دمكرات ) نيز ضمن مخالفت با اعزام ارتش به نقده ، هشدار  داد : من توصيه مي‌كنم دولت از اعزام ارتش به نقده خودداري كند . ( 9 )

خبرگزاري فرانسه در اين باره گزارش داد : حزب دمكرات كردستان اعزام نيروهاي كمكي به نقده  را موجب تعميم مناقشه و بسط آن به ساير مناطق دانسته و اخطار كرده است كه اين كار ممكن  است اين ماجرا را به يك مناقشه مذهبي بين مسلمانان سني و شيعه در منطقه تبديل كند . ( 10 )

اما با وجود اين مخالفتها ، نيروهاي ارتش و نيز پاسداران انقلاب از شهرهاي مختلف عازم نقده  شدند . يگانهاي نظامي‌اعزامي ‌از پيرانشهر و قوشچي در ساعت شش بعدازظهر وارد شهرك  محمديار شدند تا چنانچه درگيري ميان تركها و كردها ادامه يابد ، وارد نقده شوند . ساعت چهار  بعدازظهر نيروهاي ارتش در نزديكي نقده مستقر شدند . از سوي ديگر ، حدود 90 نفر از پاسداران  مسلح تهران نيز در فرودگاه رضائيه پياده شدند تا به نقده بروند . ( 11 )

حجت‌الاسلام ملاّحسني ( فرمانده پاسداران انقلاب اسلامي‌اروميه ) نيز به اتفاق عده‌اي از  پاسداران با چند نفربر عازم نقده شدند و توانستند خود را به آنجا برسانند . ( 12 )

 

813

روزنامه كيهان گزارش داد : قرار است قبل از آنكه ارتش در نقده دست به اقدامي‌بزند ، امروز  در روستاي محمديار نقده كميسيون حُسن‌‌نيت با حضور محمدمهدي عباسي ( استاندار  آذربايجان‌غربي ) ، آيت‌الله محمّد فوزي و چند تن از روحانيان و بزرگان اروميه ، شيخ‌عزالدين  حسيني ( امام‌جمعه مهاباد ) ، حجت‌الاسلام ميرزاابراهيم محرر ( روحاني شيعه نقده ) و  حجت الاسلام حاج ملاصالح رحيمي‌( روحاني اهل تسنن نقده ) و دكتر عبدالرحمن قاسملو  ( دبير‌كل حزب دمكرات ) تشكيل شود . اين كميسيون پس از مذاكراتي كه انجام خواهد داد ، دربارة  آتش‌بس در نقده اقدام مي‌كند . ( 13 )

به اين ترتيب همزمان با اعزام نيروهاي نظامي‌به نقده ، تلاشهاي گسترده‌اي براي برقراري  آتش‌بس در نقده آغاز شد . به نوشته روزنامه اطلاعات ، پيش‌‌ازظهر هيأتي مركب از فرماندار و  گروهي از عالمان و روحانيان مهاباد براي مذاكره درباره وقايع خونين نقده به اين شهر عزيمت  كردند . همچنين هيأتي به رياست استاندار آذربايجان‌غربي از اروميه راهي نقده شد . اين هيأت در  روستاي محمديار نزديكي نقدهبا هم درباره اجراي آتش‌بس در نقده مذاكره و گفتگو كردند . در اين  مذاكرات متن توافقنامه آتش‌بس تنظيم شد و با حضور استاندار آذربايجان‌غربي به امضاي  نمايندگان نقده ، مهاباد و اروميه رسيد . متن اين توافق چنين است :

 « به تاريخ قبل از ظهر روز يكشنبه دوم ارديبهشت ماه 1358 ، جمعي از روحانيان و معتمدان  شهرستاناهي نقده و مهاباد و اروميه با حضور استاندار آذربايجان‌غربي به عنوان هيأت حسن‌نيت  در شهرك محمديار گرد آمده همگي متفق‌القول تاييد نمودند كه ابتدا در وهله اول بايد بين برادراني  كه هم‌اكنون به تحريك و توطئه دشمنان ملت ايران به جان هم افتاده‌اند آتش‌بس اعلام گردد ، سپس  امكان مذاكرات اصلاحي ديگر مورد بحث و اقدام جدي قرار بگيرد . اجراي فوري مواد اين توافقنامه  كه برقراري آتش‌بس فوري است ، از طرفين درگير تقاضا است . »

توافقنامة آتش‌بس در ساعت شش بعدازظهر از راديو اروميه و مهاباد پخش شد . اما با وجود  اين ، تيراندازي قطع نگرديد و جنگ همچنان ادامه يافت . استاندار آذربايجان‌غربي در مورد علت  ادامه درگيريها گفت : هنوز مذاكرات دو طرف به نتيجه نرسيده است . ( 14 )

814

با تداوم درگيري و پايان يافتن مهلتي كه دولت براي خاتمه درگيريها تعيين كرده بود ، نيروهاي  نظامي‌در ساعت شش بعد‌از‌ظهر به سوي نقده پيشروي كردند . با ورود ارتش به منطقة درگيري در  سه راه نقده ، تيراندازي شديدي بين نظاميان و گروههاي مسلح در گرفت كه چهارده تن - از جمله  دو عضو هيأت نمايندگي مهاباد - كشته بر جا گذاشت . استاندار آذربايجان‌غربي در اين باره  گفت : « هنگام عزيمت نيروهاي انتظامي‌از محمديار به نقده ، افرادي كه جاده را بسته بودند ، از دو  طرف جاده به سوي نظاميان آتش گشودند و پس از آنكه با مقاومت سربازان رو به رو شدند ، متفرق  گشتند . » وي در مورد ورود ارتش به نقده گفت : « نيروهاي ارتش حتي دو ساعت بعد از پايان  
مهلتي كه دولت تعيين كرده بود ( ساعت شش بعد از ظهر 2/2/58 ) وارد نقده شدند تا شايد در اين  فاصله تيراندازي قطع شود . به اين ترتيب با سركوب مقاومتها و طبق تقاضاي كميته ويژه حل و  فصل درگيري نقده ، نيروهاي ارتش از بعدازظهر 2/2/58 بتدريج وارد نقده شده و در محلهاي  مختلف شهر مستقر شدند . در نخستين اقدام نيروهاي اعزامي‌، شهر نقده از نيروهاي دو طرف  درگير در نبرد تخليه شد و اين نيروها به خارج شهر منتقل شدند . در نتيجه ، با ورود نيروهاي  نظامي ‌از شدت تيراندازيها كاسته شد و اوضاع شهر رو به آرامي‌گذاشت . » ( 15 )

815

عده‌اي از مردم سردشت ، پيرانشهر و اشنويه خواستار خاتمه فوري درگيري در نقده شدند . در  پي حوادث نقده ، بازار و مدارس و اداره‌هاي سردشت ، اشنويه و پيرانشهر و نيز قسمتي از بازار  اروميه به نشانة اعتراض به وقايع شهر نقده تعطيل شد . از سوي ديگر ، عده زيادي از مردم نقده كه  مقيم اروميه هستند ، جلوي ستاد لشكر 64 و استانداري آذربايجان‌غربي [ در اروميه ] اجتماع  كرده ، خواستار كمك فوري براي پايان يافتن درگيريها در نقده و جلوگيري از خونريزي شدند . ( 16 )

816

مفتي‌زاده ( امام‌جمعه سنندج ) با تكذيب خبر  اعلام جهاد عليه گروههاي چپي در سنندج  گفت : « به موجب توافقنامه استاندار كردستان و  اعضاي شوراي موقّت پنج نفري سنندج ، اين  گروهها قرار است در [ خلال ] يك هفته  پايگاههاي خود را خالي كنند . » مفتي‌زاده دربارة  طرح خودمختاري كردستان گفت : « با شيخ‌عزالدين حسيني هيچ‌گونه اختلافي در  اصل مسأله ندارد و تنها در شيوه انجام دادن اين  طرح‌اندك اختلاف نظري هست . » ( 17 )

817

حزب دمكرات عراق ( بارزانيها ) هرگونه  دخالت در حوادث سنندج و نقده را تكذيب  كرد . به گزارش خبرگزاري فرانسه ، سخنگوي  حزب دمكرات كردستان عراق در اين باره گفته  است : « ما يك حزب عراقي هستيم و نه ايراني ؛  ما به خود اجازه نمي‌دهيم در امورداخلي ايران  دخالت كنيم . در حوادث سنندج دخالت‌نكرديم و  برخوردهاي نقده نيز به ما هيچ‌ارتباطي‌ندارد . » ( 18 )

احمد مفتي‌زاده

818

نعيم حداد ( رهبر جبهه پيشرو عراق ) خبر انجام مذاكره ميان دولت عراق و مسؤولان حزب دمكرات كرد ( فرماندهي موقت وابسته به بارزاني ) را تكذيب كرد . حداد در بيانيه‌اي كه در اختيار  خبرگزاري عراق قرار داد ، گفت : مقامهاي عراق هر نوع گفتگو را با دارودسته مرتجعان كه ملعبه  آمريكا هستند ، مردود مي‌دانند . ( 19 )

819

آيت‌الله شيخ‌محمدطاهر آل‌شبيرخاقاني با انتشار اعلاميه‌اي تهديد كرد به عنوان اعتراض  كشور را ترك خواهد كرد . در اين اعلاميه چنين آمده است : « چون به علت بعضي مشكلات از قبيل مداخله بي‌رويه كميته‌ها بر خلاف موازين شرعي و قانوني ، عدم تطبيق پاره‌اي محاكمه‌هاي  دادگاهها با اصول شرعي ، حمله بعضي جوانان ناآگاه به منازل مردم كه موجبات وحشت خانواده‌ها  را فراهم مي‌كند ، دستگيري و تهمت زدن بي‌جهت و بدون مدرك به مردم ، كوتاهي ماموران دولت در  جلوگيري از اين گونه اعمال - كه مآلاً با قوانين عدل اسلامي‌منافات دارد - و نيز تعلل دولت در  دادن حقوق شرعي و قانوني خلقها از جمله خلق عرب خوزستان ، در شرايط فعلي براي من قابل  تحمل نيست ، ناچار به ترك كشور هستم . » علاوه بر اين ، شيخ شبير درباره خواسته‌هاي اعراب  گفت : در كليه امور مربوط به خوزستان ، اعراب بايد نقش داشته باشند و تشكيلات فرهنگي و  اجتماعي منطقه بايد مشتركا به دست ايرانيان عرب‌زبان و فارسها اداره شود . وي ضمن حمله به  كميته‌ها و پاسداران انقلاب افزود : در كميته‌ها به جاي افراد پخته ، كار را به دست عده‌اي از  نوجوانان ناپخته داده‌اند و آنها در خرمشهر ، اهواز ، آبادان براي مردم مزاحمت به وجود آورده‌اند . ( 20 )

در پي اعلاميه شيخ شبير ، آسوشيتدپرس طي گزارشي وي را " رهبر مسلمانان اهل تسنن در  خوزستان " خواند و به نقل از وي خبر داد كه اوضاع موجود در ايران به صورت " غير قابل تحملي "  در آمده است . اين خبرگزاري افزود : رهبر مسلمانان اهل تسنن ( !! ) گفته است كه درصدد است به  يك كشور عربي سفر كند ، ليكن مقصد مورد نظر خود را مشخص ننموده است . ( 21 )

820

ستاد مركزي شوراهاي تركمن‌صحرا طي اعلاميه‌اي از همه گروهها خواست كه با وحدت و  يكپارچگي خود ، آنچه را " نقشه‌هاي تفرقه‌افكنانة عوامل ارتجاع و سرسپردگان رژيم سابق " خوانده  است ، افشاء كنند . در قسمتي از اين اعلاميه آمده است : « عوامل ارتجاع و سرسپردگان امپرياليسم  كه منافع خود را در خطر مي‌بينند ، با بر افروختن آتش جنگ داخلي و به راه‌انداختن برادركشي و  ايجاد شكاف در بين صفوف مستحكم خلقهاي ستمديده ايران و عنوان كردن مسائلي مانند تركمن و  فارس و شيعه و سني ماهيت اصلي تضادهاي جامعه را پنهان مي‌كنند ، در حالي كه همه مي‌دانند  در تركمن‌صحرا چنين مسائلي وجود ندارد . آرمان همة گروهها نابودي ارتجاع و حامي‌آن [ يعني ]  امپرياليسم است . » در پايان اعلاميه از مردم خواسته شده است كه با اتحاد و برادري در بازسازي  ويرانه‌هاي جنگ ناخواسته گنبد بكوشند . ( 22 )

 

821

امروز در روزنامه اطلاعات مقاله‌اي از آيت‌الله خلخالي با عنوان " بهانه‌ها را از دست خائنان  بايد گرفت " چاپ شد . نويسندة مقاله پس از طرح كردن اين سؤال كه جمهوري اسلامي‌و يا  جمهوري خلق مسلمان ايران ؟ مي‌نويسد :

 « امام خميني مي‌فرمايد " جمهوري اسلامي‌، نه كم و نه زياد " ، حضرت آيت‌الله العظمي‌ شريعتمداري مي‌فرمايند : " مقلدين من در جمهوري اسلامي‌خلق مسلمان ايران اسم‌نويسي كنند " .  افرادي بي‌شماري از اقشار مختلف از شهرها و روستاها سؤال مي‌كنند كه اين دو عنوان از نظر محتوا  چه فرقي دارد ؟ جمهوري اسلامي‌كه مورد توجه امام است مگر نمي‌خواهد به درد روزافزون ملت  مسلمان ايران و يا به اصطلاح خلق مسلمان ايران توجه داشته باشد ؟ اصلاً مگر استقرار جمهوري  اسلامي ‌نه براي اين است كه آثار طاغوتي از ميان ملت برداشته شود و بار سنگين و طاقت‌فرسايي  كه بردوش ملت ستم‌ديده و طبقات زحمتكش گذاشته شده از ميان برود ؟ …

با حُسن‌‌نيت و درايت و قيادت و رهبري و دقت نظري كه در امام سراغ داريم و همه روزه در  فرمايشهايشان با خلق مستضعف بدان اشاره مي‌كنند همين است كه آثار طاغوتي از ميان برود و  آثار پٌربركت اسلامي ‌جاي آن را بگيرد و مسلماً حسن‌نيت و درايت طرفداران جمهوري خلق  مسلمان ايران هم جز اين نخواهد بود . روي اين اصل بايد گفت كه عنوان كردن دو حزب در ميان  جامعه ما و با در نظر گرفتن بحرانها و بهانه‌ها كه به دست اشخاص غرض‌ورز مي‌افتد ، به هيچ‌وجه  صلاح و مصلحت رهبران و جامعه اسلام ما نيست ، مخصوصاً از طرف زعماي روحانيت . چون  پر واضح است كه حضرت مستطاب آيت‌الله العظمي‌شريعتمداري كاملاً حسن‌نيت دارند ، ولي  همين دو حزب درست كردن اين معني را مي‌فهماند كه ميان رهبران اختلاف نظر وجود دارد و از  همين عنوان است كه شكست‌خورده‌ها استفاده مي‌كنند و شروع مي‌كنند در زير عَلَم حزب  جمهوري خلق مسلمان ايران سينه‌زدن ، يعني مخالفت خود را با عنوان كردن اين حزب و تحت  لواي آن اعلام مي‌كنند ، كمااينكه حاليه در بعضي از نواحي ديده شده طرفداران حزب منحله  رستاخيز و جاويدشاه‌گويان و يا ساواكيهاي شناخته‌شده با گرايش به طرف جمهوري خلق مسلمان  ايران در واقع با اصل جمهوري اسلامي‌مي‌خواهند مخالفت كنند … بنابراين بايد تذكر داده شود كه  حضرات آيات خود پيشقدم شوند ، كمااينكه در رفراندوم پيشقدم شدند و اعلام نمودند كه بغير از  جمهوري اسلامي‌به هيچ عنوان ديگري راي نخواهند داد و بدين وسيله اعلام دارند كه هدف يكي  است و جمهوري اسلامي ‌مورد توجه همگان مي‌باشد ، تا از اين رهگذر بهانه‌هاي بهانه‌جويان و  نقشه‌هاي خائنانه از آنها نقش برآب شود و اختلاف زدوده شود و ملت يكپارچه و با اتحاد و  همبستگي كامل به پيش رود و جامعه نوين اسلام را بتواند در منطقه خاورميانه پياده كند . » ( 23 )

822

جمهوري اسلامي ايران در نظر دارد تعداد پرسنل نيروي دريايي خود را تقليل دهد . فرمانده  نيروي دريايي در اين باره گفت : ما در نيروي دريايي شصت هزار پرسنل اضافي داريم [ رقم ذكر شده احتمالاً در نقل از فرمانده نيروي دريايي اشتباه شده يا شايد نيروهاي وظيفه نيز در آن منظور  شده است ؛ چرا كه كل پرسنل نيروي دريايي ارتش شاه حدود بيست و شش هزار نفر بود . ] كه در  نظر است با ايجاد كار ، آنها را به بخشهاي توليدي منتقل كنيم . نقش نيروي دريايي ملي اسلامي‌ ايران بنا به درخواست مقامهاي دولت فعلي حمايت و حفاظت از شاهراههاي نفتي و امنيت  آنهاست . ما با اعتقاد به تقويت بنيه دفاعي ، زيردرياييها ، ناوها و واحدهاي ديگر دريايي و اف -  14ها و هزار تانك چيفتن را پس داده‌ايم و با منحل كردن كارخانه تانك‌سازي مسجد سليمان قصد  داريم در آن دانشگاه فني و مجتمع آموزشي مسجد سليمان را ايجاد كنيم . » دريادار مدني در مورد  كميته‌ها گفت : « با اعتقاد به اينكه كميته‌هاي انقلاب منشاء خدمات بسياري بوده‌اند ، اما از حق  نبايد گذشت و بايد گفت كه برخي از آنها خطاهاي بسياري كرده‌اند كه به همين دليل بايد كنار  روند و يا در سازمانهاي اداري ديگر ادغام شوند و به طور جنبي نه اجرايي به كار ادامه دهند و در  واقع مشاور دولت باشند . » ( 24 )

823

امروز با توافق شوراي انقلاب و نظر مثبت امام خميني ، جمعي از بنيانگذاران چند سپاه موجود  با اين هدف كه سپاه در نهايت يك نيروي مستقل از ارتش و دولت و زير نظر شوراي انقلاب  خواهد بود ، پيشنويس احكام اعضاي شوراي فرماندهي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي‌را تهيه  كردند . براساس اين احكام ، جواد منصوري به سمت فرمانده و عضو شوراي فرماندهي ؛ ( 25 ) يوسف  كلاهدوز به سمت مسؤول آموزش و عضو شوراي فرماندهي ؛ ( 26 )  عباس زماني ( ابوشريف ) به  سمت مسؤول واحد عمليات و عضو شوراي فرماندهي ؛ ( 27 ) علي محمد بشارتي به سمت مسؤول  اطلاعات و تحقيقات و عضو شوراي فرماندهي ؛ ( 28 ) سيداسماعيل داودي به سمت مسؤول اداري  و مالي ؛ ( 29 ) محسن رفيقدوست مسؤول تداركات ؛ مرتضي الويري مسؤول روابط عمومي‌و يوسف  فروتن نيز به سمت معاون روابط عمومي‌منصوب شدند . ( 30 ) ( خبر ضميمه دارد )

824

دكتر ابراهيم يزدي ( معاون نخست‌وزير در امور انقلاب ) ، از سوي مهندس مهدي بازرگان   ( نخست‌وزير دولت موقت جمهوري اسلامي ايران ) به سرپرستي وزارت امورخارجه منصوب  گرديد . دكتر يزدي پس از انتصاب به اين پست ، گفت : « اداره وزارت امورخارجه پس از استعفاي  آقاي دكتر كريم سنجابي مستقيماً زير نظر آقاي نخست‌وزير قرار گرفت و من از طرف ايشان به  عنوان سرپرست موقت وزارت خارجه تعيين شدم و تا هنگامي‌كه مطالعات لازم در مورد تعيين  معاون امور انقلاب نخست‌وزير و يا وزير خارجه پايان نيافته است ، من در اين مقام هم انجام  وظيفه خواهم كرد . » ( 31 )

825

امام خميني در جمع عشاير نيريز فارس و نماينگان ستاد نيروي هوايي ضمن اشاره به  اعلاميه سناي آمريكا مبني بر محكوم كردن اعدامها در ايران فرمودند : « در يكي دو روز پيش از اين در روزنامه بود كه سناي آمريكا به اتفاق ارا اين اعدامهايي كه در ايران شده است [ را ] محكوم  كردند . آنهايي كه [ اين ] طرح [ را ] داده[‌اند ] يكي از [ آنها ] [ از ] دوستان اسرائيل است كه خودش  هم از صهيونيست‌هاست … سناي آمريكا بايد محكوم كند ما را ، شكي ندارد ؛ ما مي‌دانيم كه اينها  ما را محكوم مي‌كنند . دولت آمريكا هم ما را محكوم مي‌كند ، منتها حرفش را نمي‌زند . مجالس آمريكا  هم ما را محكوم مي‌كنند براي اينكه آن داغي كه به دل آمريكا وارد شده است به واسطه اين نهضت ،  به دل هيچ‌كس وارد نشده است … توقع اينكه سناي آمريكا مثلاً موافق با ما باشد ، توقع بيجايي  است . توقع اينكه خير ، اعدامهاي ما را محكوم نكنند ، اين توقع بيجاست ، ما همچو توقعي از  آمريكا نداريم ، خصوصاً كه دولت ايران از اسرائيل نفت را قطع كرده و تا آخر هم نمي‌دهد به او  ديگر ، او هم از دوستان نزديك آمريكاست و سناي آمريكا … .

دولت آمريكا به ما چيز كرده بود كه اگر چنانچه اين اعدامها ادامه پيدا كند ، در روابط ايران با  آمريكا يك قدري خطر مي‌افتد . الهي كه به خطر بيفتد ! ما روابط با آمريكا [ را ] مي‌خواهيم چه  بكنيم . . روابط ما با آمريكا ، روابط يك مظلوم با يك ظالم است ؛ ‍روابط يك غارت شده با يك غارتگر  است ؛ ما مي‌خواهيم چه كنيم ! آنها ميل دارند كه با ما روابط ، [ داشته باشند ] آنها احتياج دارند كه با  ما روابط داشته باشند ، ما چه احتياجي به آنها داريم ! آمريكا آن طرف دنياست ، آنها مي‌خواهند  كه بازار داشته باشند اينجا ؛ آنها باز طمع دارند كه نفت ما را بخورند … .

 

قم - حاشيه منزل امام خميني

صحنه‌اي كه به دليل مراجعه مكرر مشتاقان ملاقات امام ، هر روز بارها تكرار مي‌شود .

 

اسلام كه بنا نداردكه به ديگري ظلم بكند ؛ مظلوم هم نخواهد شد . البته سناي آمريكا ما را  محكوم مي‌كند ؛ مجالس انگلستان هم ما را محكوم مي‌كنند ؛ مجالس شوروي هم ما را محكوم  مي‌كنند ؛ ما محكوم همه قشرها هستيم ! آن كاري كه در ايران واقع شد ، كاري است كه همه قشرهاي  ظالم و مستكبر با آن مخالفند . ما هيچ توقع نداريم كه دولت آمريكا يا ساير دول ابرقدرت - آنهايي  كه مي‌خوهند منابع ما را ببرند - حالا كه‌ما دست آنها را كوتاه كرده‌ايم ، بيايند تشكر هم بكنند ! » ( 32 ) 

826

شيخ زايد‌بن‌سلطان آل‌نهيان ( رييس دولت امارات متحده عربي ) گفت : « اگر استرداد جزاير  تنب بزرگ و تنب كوچك و ابوموسي تحقق يابد ، بيش از آنچه كه به نظر مي‌رسد حائز اهميت  خواهد بود . » خبرگزاري فرانسه به نقل از هفته‌نامه المستقبل ( چاپ پاريس ) گزارش داد كه وي در  مورد مناسبات كشورش با رژيم جديد ايران گفته است : اين حقيقت كه رهبران تازه ايران از همان  نخستين اظهارات خود از اسلام سخن به ميان آورده و خواستار اشاعه آن شده‌اند ، نشانه خوبي  است . ( 33 )

827

مطبوعات كويت تهديدهاي آمريكا در مورد كاربرد زور جهت دفاع از منافع خود در منطقه  خليج‌( فارس ) را نكوهش كردند . روزنامه الوطن در اين باره نوشت : « اين تهديد يكي از عناصر  جديد حمله سياسي آمريكا به منطقه به شمار مي‌رود و هدف از آن محدود ساختن اجتماع اعراب  و منفرد ساختن آنها به منظور سوق دادن آنها به سوي تسليم - كه سادات رهبري آن را به عهده  دارد - مي‌باشد . تهديد به استعمال زور از آمريكا چيز تازه‌اي نيست ، زيرا واشنگتن پس از تحريم  نفتي عربي در سال 1973 به اين روش روي آورده بود ، ولي تهديد غيرمستقيم آمريكا مبني بر  اعزام يك صد هزار سرباز به منطقه خليج‌عربي ( فارس ) ، به دنبال امضاي پيمان خيانتكارانه ميان  حاكم مصر و دشمن صهيونيستي صورت گرفته است . » ( 34 )

828

خبرگزاري فرانسه به نقل از روزنامه سندي تلگراف ( چاپ لندن ) گزارش داد : « آمريكا خواستار  حضور نظامي‌غرب در اقيانوس هند است ، اما به عللي نمي‌خواهد به تنهايي به اين كار دست  بزند ، بلكه مايل است ديگر كشورهاي عضو اتحاديه آتلانتيك‌شمالي در انجام اين نقشه با او  همكاري كنند . در اين ارتباط ، دولت انگليس در نظر دارد بار ديگر نيروهاي خود را در شرق كانال  سوئز مستقر سازد . » براساس اين گزارش ، استقرار مجدد نيروهاي انگليس در شرق كانال سوئز در  كنفرانس ، " گوادلوپ " ـ كه در ژانويه گذشته با شركت سران آمريكا ، انگليس ، فرانسه و آلمان تشكيل  شد - مورد بررسي قرار گرفت . ( 35 )

829

راديو لندن در تفسيري دربارة تأثير انقلاب ايران بر منطقه گفت : « وقايع ايران نشان داده است  كه يك انقلاب اسلامي‌مي‌تواند موفق شود و كشورهاي ديگر خاورميانه را در معرض تغيير ناگهاني  
قرار دهد . آن دسته از كشورها كه با حكومت استبدادي اداره مي‌شوند ، بيش از همه در معرض اين  تغيير قرار دارند ، به همين دليل است كه ناظران در صحنه سياسي خاورميانه بيش از پيش نگران  عربستان سعودي هستند . » اين راديو دربارة تاثير انقلاب ايران بر بهاي نفت گفت : « بهاي نفت از  هنگام وقوع بحرانها و انقلاب اخير ايران به طور‌معتنابهي افزايش يافت و وضع موجود بازار نشان  مي‌دهد كه افزايش باز هم بيشتر بهاي نفت تقريبا قطعي است . " سورسارژهاي " موقتي كه بيشتر  كشورهاي عضو اوپك در بهاي نفت مي‌دهند ، احتمالاً بزودي به صورت جزئي از بهاي نفت در  خواهد آمد كه از قبل بر اثر تحولات ايران افزايش يافته بود . » ( 36 )

ضميمه خبر شماره 823

احكام اعضاي شوراي فرماندهي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي‌در روز 4/2/1358 به امضاي شوراي انقلاب  رسيد و در نتيجه قطعي گرديد . توضيح ديگر اينكه چگونگي توافق يادشده و شكل‌گيري جمع مزبور در روزشمار  16/1/58 در ضمن گزارش جامعي از تشكيل و سازمان دهي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي‌خواهد آمد .

 

منابع و مآخذ 2/2/1358

1 - روزنامه كيهان ، 2/2/1358 ، ص 7 .

2 - روزنامه اطلاعات ، 2/2/1358 ، ص 2 .

3 - مآخذ شماره 1 .

4 - مآخذ پيشين .

5 - مآخذ شماره 1 ، ص 4 .

6 - مآخذ شماره 2 .

7 - روزنامه اطلاعات ، 3/2/1358 ، ص 2 .

8 - روزنامه آيندگان ، 3/2/1358 ، ص 3 .

9 - مآخذ شماره 2 .

10 - مآخذ شماره 7 .

11 - مآخذ شماره 7 .

12 - روزنامه كيهان ، 3/2/1358 ، ص 7 .

13 - مآخذ شماره 1 .

14 - مآخذ شماره 2 ، ص 1 .

15 - مآخذ شماره 12 .

16 - مآخذ شماره 7 .

17 - مآخذ شماره 1 .

18 - مآخذ شماره 2 .

19 - نشريه ويژه خبرگزاري پارس ، 3/2/1358 ، ص 1 ،  خبرگزاري فرانسه .

20 - مآخذ شماره 7 ، ص 3 .

21 - مآخذ شماره 19 ، ص 2 ، آسوشيتدپرس .

22 - كانون فرهنگي - سياسي خلق تركمن ، زندگي و مبارزه خلق تركمن ( گنبدكاووس : كانون فرهنگي و سياسي خلق تركمن ، سال 1358 ) ، ص 214 .

23 - مآخذ شماره 2 ، ص 4 .

24 - مآخذ شماره 1 ، ص 3 .

25 - سند شماره 11353002 ، مركز مطالعات و تحقيقات جنگ ، حكم شماره 2/2/58 / 5/201 شوراي انقلاب اسلامي‌.

26 - سند شماره 113536 ، مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ ، حكم شماره 2/2/58 / 7/201 شوراي انقلاب اسلامي‌.

27 - سند شماره 113641 ، مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ ، حكم شماره 2/2/58 / 6/201 شوراي انقلاب اسلامي‌.

28 - سند شماره 3 -113638 ، مركز مطالعات و تحقيقات جنگ ، حكم شماره 2/2/58 / 10/201 شوراي انقلاب اسلامي‌.

29 - سند شماره 113642 ، مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ ، حكم شماره 2/2/58 / 9/201 شوراي انقلاب اسلامي‌.

30 - سند شماره 2 -113531 ، مركز مطالعات و تحقيقات جنگ ،  حكم شماره 13/2/58 / 2020 اعضاي شوراي فرماندهي سپاه .

31 - مآخذ شماره 1 .

32 - مركز مدارك فرهنگي انقلاب اسلامي‌، صحيفه نور ، مجموعه رهنمودهاي امام خميني ( تهران : وزارت ارشاد  اسلامي‌، جلد پنجم ، سال 1361 ) ، ص ص 58 -57 .

33 - مآخذ شماره 2 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه .

34 - مآخذ شماره 19 ، ص 17 ، راديو صوت الجماهير .

35 - مآخذ شماره 2 ، ص 8 ، خبرگزاري فرانسه ،  سندي‌تلگراف .

36 - مآخذ شماره 19 ، ص 16 ، راديو لندن .



 

 

 

 

 

 

 

لینک کوتاه :
کد خبر : 3128