زیر مجموعه: روزشمار دفاع مقدس
پیدایش نظام جدید

روزشمار

يكشنبه

13 اسفند 1357

5 ربيع الثاني 1399

4 مارس 1979

241

آيت‌الله لاهوتي نماينده امام خميني در تشكيل سپاه‌پاسداران انقلاب‌اسلامي در مصاحبه اختصاصي با روزنامه اطلاعات در مورد اهداف و چگونگي تشكيل اين سپاه گفت : « ما براي حفظ انقلاب از حملات ضدانقلابيها و عوامل مخربي كه نمي‌توانند پيروزي انقلاب شكوهمند و بزرگ ما را ببينند ، به فكر تشكيل نيرويي از رزمندگان مؤمن به انقلاب افتاديم كه در واقع ستون و حافظ انقلاب باشند.»

وي در پاسخ به اين سؤال كه شما چه نيروهايي را به عنوان پاسداران انقلاب مي‌پذيرند و چه شروطي براي پذيرش يك فرد قائل مي‌شويد ؟ گفت : « همه نيروهاي با ايمان و مسلماني كه به  نهضت مقدس اسلامي به رهبري امام خميني مؤمنند ؛ همه آن نيروهايي كه در مقابله با طاغوت ،  الله‌اكبر گويان صف دشمن را شكافتند و پيروزي را چون هديه‌اي گرانبها به ملت فداكار ما تقديم  كردند و همه نيروهاي خيّر . »

آيت‌الله لاهوتي درباره اين كه آيا ماركسيستها و فداييان نيز در اين نيروها حضور خواهند  داشت ؟ گفت : « خير ! در مرحله اول و براساس اصولي كه پايه‌ريزي شده ، مسأله ايمان به اسلام براي  يك پاسدار انقلاب ، مهمترين مسأله است . چگونه شما مي‌توانيد پاسدار انقلاب‌اسلامي باشيد ، در  حالي كه به اسلام مومن نيستيد ؟ شروط ديگر ، سلامت جسم ، اشتياق به ايثار و فداكاري در راه  اسلام و سلامت روح است . البته بعضي از افراد ارتش و بخصوص نيروي هوايي كه علاقه‌مند به  شركت در اين نيرو باشند ، پذيرفته خواهند شد . »

وي در اين مورد كه با اين حساب ، شما قصد داريد اسلحه را از ديگر كساني كه مسلح  شده‌اند ، بگيريد ؛ در صورت مخالفت آنها چه خواهيد كرد ؟ گفت : « اگر كمي انصاف داشته باشيم ،  به اين واقعيت مي‌رسيم كه افراد فداكار و جانبازي كه انقلاب را به پيروزي رساندند ، همه جانبازان  مسلمان بودند . البته بعضي گروههاي كوچك غيرمذهبي نيز حضور داشتند كه با تشكر از آنها ، در  اين مرحله ، از آنها مي‌خواهم اسلحه خود را تسليم كنند . »

سرپرست سپاه‌پاسداران در مورد محل تامين بودجه پاسداران انقلاب گفت : « در درجه اول، تكيه ما به ملت است ؛ شايد از مردم بخواهيم كه در تشكيل اين نيروها ياريمان دهند و البته امكان  دارد از بودجه دولت نيز كمكهايي دريافت كنيم . »

آيت‌الله لاهوتي در اين‌باره كه آيا فكر نمي‌كنيد در آينده تضادي بين دو نيروي نظامي ارتش و پاسداران انقلاب به وجود آيد و اگر چنين شود ، چه اقدامي خواهيد كرد ؟ گفت : « من گمان نمي‌كنم چنين وضعي پيش بيايد ، چون ارتش حافظ مرزهاي كشور است و پاسداران انقلاب ،  نيروهاي ويژه‌اي براي پاسداري از انقلاب ، مردم و دستاوردهاي انقلاب در شهرها خواهند بود. البته نيروهاي شهرباني به عنوان ضابطان دادگستري كار خود را خواهند كرد.»

وي در مورد اين كه آيا ارتش شاهنشاهي مي‌تواند به ارتش انقلابي تبديل شود ؟ گفت : « بايد  اين جا به صراحت به كساني كه به ارتش حمله مي‌كنند و با كلمات زشتي مثل مزدور از آن ياد  مي‌كنند ، اخطار كنم كه ارتش ايران اگر چه تحت تعليمات بد قرارداشت ، ولي افراد آن با پيروزي  انقلاب‌اسلامي بزرگترين پيروزي را به دست آوردند ، زيرا آزاد شدند ، آنها گناهكار نبودند ، ما به اين ارتش نيازمنديم . » ( 1 ) 

242

دكتر ابراهيم يزدي معاون نخست‌وزير ، طي سخناني راجع به ارتشياني كه در مراحل مختلف  انقلاب پادگان خود را رها كردند و به انقلاب پيوستند ، گفت : « ارتشيها براي برگشتن به واحدهاي  خود و ماندن در ارتش يا پيوستن به پاسداران انقلاب بايد حق انتخاب داشته باشند . » وي تصريح  كرد كه « با انحلال ارتش در شرايط كنوني مخالف هستيم . به نظر ما ارتش را با شكل فعلي بايستي  حفظ كرد و بلافاصله يك سري برنامه در حد ايجاد يك انقلاب فرهنگي در ارتش ، گندزدايي ارتشيهاي نظام شاهنشاهي [ انجام شود ] تا با از بين رفتن ضوابط حاكم بر آن بتدريج بتوانيم يك  ارتش ايده‌آل براي يك حكومت اسلامي تدارك بدهيم . » ( 2 ) 

243

ستاد كل ارتش به منظور سازماندهي مجدد ارتش و نيروهاي مسلح در بيانيه‌اي از سربازان  گارد جاويدان و مراكز آموزش گارد شاهنشاهي سابق خواست كه ساعت هشت صبح روز  سه‌شنبه ( 15/12/57 ) خود را به پادگانهاي مربوطه معرفي نمايند . از سوي ديگر ، براي پاكسازي  نيروهاي نظامي و انتظامي ، 39 سرتيپ ارتش و شهرباني و 13 سرهنگ شهرباني از سوي ستاد  كل ارتش ملي ـ اسلامي و شهرباني بازنشسته شدند . ( 3 ) 

244

پرسنل لشكر77 خراسان با انتشار بيانيه‌اي ضمن قدرداني از سخنان مهندس بازرگان در  خصوص حفظ ارتش و جايگاه آن در نظام اسلامي اعلام كردند : تا پاي جان و با كمال قدرت  براي استقلال و عظمت ايران عزيز در اجراي منويات و نظريات دولت اسلامي تحت رهبري قائد  اعظم امام خميني كوشا خواهند بود . ( 4 ) 

همچنين 62 تن از درجه‌داران و همافران پايگاه يكم شكاري مهرآباد با ارسال نامه‌اي به روزنامه  
كيهان نسبت به برنامه " جداييها " در تلويزيون كه در آن گفته شده بود : « چون درجه‌داران و كادر  ارتش ، سالهاي متمادي توسط رژيم ديكتاتور شستشوي مغزي شده‌اند و اكثر آنها به كوته‌نظري و  كوته‌بيني و وارونه‌بيني حقايق عادت كرده‌اند ، بنابراين گماردن آنها در كادر فرماندهان ارتش اشتباه  محض است . » اعتراض كردند . در اين نامه آمده است : « ما علاوه بر اين كه اين عوامفريبي نويسنده  برنامه و دستاويز ايشان را براي موجه جلوه دادن انتصابات فعلي كادر رهبري ارتش ، در پيشگاه  ملت قهرمان ايران به قضاوت مي‌گذاريم ، از اين نويسنده و تهيه كننده برنامه جداييها يك سؤال  داريم : آيا در نظر ايشان امرا و افسران ارتش در رژيم ديكتاتوري سابق كلاس بلندنظري و بلندنگري  و حقيقت‌بيني ديده‌اند ؟ و آيا گذشتن از سر تصفيه و تفتيش افكار ساواك براي دريافت تاج و  ستاره ، خود دليل محكمي بر نامردمي و كوته‌بيني و وارونه‌بيني نيست ؟ و بالاخره آيا انقلاب ، ثابت  نكرد كه كدام دسته و گروه در ارتش حقيقت‌بين و كدام گروه وارونه‌نگر بوده‌اند ؟ » . ( 5 ) 

245

پرسنل پادگان بانه طي اعلاميه‌اي با تأكيد بر اين كه وظيفه نظاميان دفاع از مرز و بوم است و  در برابر مردم بايد حالت تدافعي داشته باشند نه تهاجمي ، خواستار تربيت سياسي پرسنل براساس  آرمانهاي انقلاب و مبارزه با فرهنگ ضدانقلابي ، انحلال كامل اطلاعات و ضداطلاعات وابسته به  ساواك ، دستگيري و اخراج كليه مستشاران خارجي ، انتقال و انجام وظيفه پرسنل كادر در زادگاه  خود ، انتخاب فرماندهان جديد توسط شوراهاي درجه‌داران و افسران طرفدار واقعي انقلاب شدند و  " ستوان دوّم محمدصديق فاتحي " را به فرماندهي نظامي پادگان و گروهان ژاندارمري شهرستان بانه  برگزيدند . ( 6 ) 

246

اميرانتظام سخنگوي دولت ، در مصاحبه مطبوعاتي امروز در پاسخ به اين سؤال كه مواضع  دولت درباره كردستان چيست ؟ جواب داد : « از نظر دولت مسأله كردستان هيچ مسأله بغرنجي  نيست . كُردها نيز همچون خراسانيها و خوزستانيها مي‌خواهند در كارهاي محلي نقش مهمتري  داشته باشند ، مثل همه جاي دنيا . » وي تاكيد كرد : « البته دولت در اين مورد هيچ تصميمي نگرفته  است . » ( 7 ) 

247

جسد ملا‌ّمصطفي بارزاني كه در يكي از بيمارستانهاي آمريكا در اثر سكته قلبي درگذشت به  تهران انتقال يافت تا طبق وصيت وي در اشنويه دفن گردد . شوراي انقلاب اشنويه به مناسبت  درگذشت ملا‌مصطفي بارزاني به مدت سه روز در اين منطقه اعلام عزاداري كرد كه به دنبال آن كليه  ادارات ، مدارس و مغازه‌هاي بازار شهر تعطيل شد . ( 8 ) در همين حال ، دولت عراق اعلام كرد كه  آماده است تا ترتيب به خاك سپردن جنازه ملا‌مصطفي بارزاني را در هر گوشه عراق كه باشد ، بدهد .  در اين‌باره ، خبرگزاري فرانسه گزارش داد : « ملا‌مصطفي بارزاني از جمله كساني بود كه دولت عراق  بارها براي به چنگ‌آوردن زنده يا مرده او دهها هزار دلار جايزه تعيين كرده بود . » ( 9 ) 

 

248

ركن دوّم ژاندارمري جمهوري‌اسلامي در تلفنگرامي به وزارت كشور اعلام داشت : « برابر خبر  رسيده از ناحيه ژاندارمري كردستان ، اخيراً ارتش عراق در قريه " سياه‌گويز " آن كشور ، مقابل حوزه  استحفاظي مرزباني بانه ، نيرو پياده نموده است و احتمالاً قصد تجاوز به خاك ايران را دارد . در  همين ارتباط به ناحيه ژاندارمري كردستان ابلاغ گرديد ضمن هماهنگي و تبادل اطلاعات با لشكر  28 كردستان ، صدور دستورات مراقبتي به يگانهاي مرزي و تعيين انگيزه تجاوز احتمالي نيروهاي  عراقي به خاك ايران ، موضوع را بدقت بررسي و نتيجه را اعلام دارند . » ( 10 ) 

249

سازمان مجاهدين خلق با انتشار اطلاعيه‌اي ، مخالفت شديد خود را با خلع سلاح هواداران  تازه خود كه در مراكز جديدالتأسيس اين سازمان گردآوري شده‌اند ، اعلام كرد و تلويحاً تهديد به  برخورد مسلحانه نمود . در اطلاعيه مذكور آمده است : « به نام خدا و به نام خلق قهرمان ايران ،  ديروز به مراكز جنبش ملّي مجاهدين در كاشان ، يزد ، تربت‌حيدريه حمله كردند و خواهران و  برادران مجاهد ما را خلع سلاح كردند و آنها را كتك زدند و از مراكزشان بيرون راندند و اين پيكر  آزرده مجاهدين كه روزي به دست شاه مزدور و امپرياليزم غرب خونين شد و چندي به دست  فرصت‌طلبان چپ‌نما ، اينك مي‌رود تا با ترغيب گروههاي مشكوك راستگرا به خون كشيده شود .  گروههايي كه بي‌ترديد سرانگشت عناصر ضدانقلابي و بقاياي رژيم محمدرضا شاهي را مي‌توان در  ميان آنها تشخيص داد … درست همين جاست كه حملات گروههاي مشكوك راستگرا به دفاتر  جنبش ملي تجاهدين كه صرفاً يك ارگان سياسي است ، آغاز مي‌شود . حملاتي كه مجاهدين  تاكنون ، نهايت بردباري و متانت انقلابي رادر مواجهة مسالمت‌آميز با آنها ار خود نشان داده‌اند ، اما  متأسفانه اين شكيبايي در عمل نتيجه معكوس داده و كار را به آن جا رسانده است كه اكنون مركز  جنبش ملي مجاهدين در تهران نيز در معرض حمله قرار گرفته است . من جمله اطلاع يافته‌ايم كه  توطئه ضدانقلابي شرم‌آوري براي حمله به دفتر جنبش ملي مجاهدين در روز 14 اسفند ماه جاري  در جريان است . اكنون بدين وسيله اميد داريم كه با افشاي پيشاپيش اين توطئه و استمداد از همه  وجدانهاي مسؤول و آگاه اين ميهن ، تا ان جا كه ممكن است از هرگونه رويارويي و درگيري پرهيز  كنيم . اما بديهي است كه سرانجام ادامه اين حملات ، بويژه در تهران ، كاسه صبر هر انقلابي  رزمنده‌اي را كه در ساليان دراز خفقان نيز زورگويي را به هيچ صورت نمي‌پذيرفته ، لبريز خواهد  نمود . لذا به صراحت از پيش اعلام مي‌كنيم كه از اين پس در صورت هرگونه حمله ، مسؤوليت  هيچ برخورد و حادثه‌اي متوجه مجاهدين خلق ايران كه مجبور به دفاع از خود و مراكزشان هستند ،  نخواهد بود ؛ چرا كه ما با اعتقاد به اصالت مكتب توحيديمان ، اسلام و به دنبال ديگر بردران و  خواهران شهيدمان با خدا و خلق پيمان بسته‌ايم كه تا تحقق نظام اجتماعي توحيدي از پاي  ننشينيم . » ( 11 ) اين اطلاعيه با عنوان " حمله به مراكز مجاهدين در شهرستانها و خلع سلاح آنها " در مطبوعات درج شد . ( 12 ) 

 

250

احمد صدر‌حاج‌سيد‌جوادي وزير كشور طي مصاحبه‌اي در مورد ميانجيگري بين بختيار و امام  در قبل از پيروزي انقلاب گفت : « چون بختيار در انجام مهمترين شرط نخست‌وزير‌يش ، يعني  بيرون فرستادن شاه از كشور موفق شده بود و ما فكر مي‌كرديم ، دارد در مسير خواست مردم گام  برمي‌دارد ، طرحي به نظرمان رسيد ، به اين صورت كه بختيار به خدمت امام برسد و استعفاي خود را  تقديم كند و امام هم بطور موقت اداره امور را به خود او واگذار كنند . اگر اين طرح به سرانجام  مي‌رسيد ، چند حُسن داشت . مهمتر از همه ، رژيم به سادگي از بين مي‌رفت و ارتباط دولت با آن  قطع مي‌شد و در حقيقت رژيم و دولت بدون خونريزي تسليم رهبري انقلاب شده بودند . همچنين  از تخريب و آتش‌‌سوزي و كشتار بيشتر پيشگيري مي‌شد. واحدهاي ارتش و ژاندارمري و شهرباني  و كلانتريها دست نخورده باقي مي‌ماند . ساواك و بسياري پرونده‌ها گم نمي‌شدند و شيرازه مملكت  از هم نمي‌پاشيد . بختيار نگران عدم قبول امام بود . به او قول داديم كه در اين صورت ، عين نامه و  امضا او را پس مي‌دهيم ؛ قبول كرد . متن استعفا را برايش فرستاديم و او پس از دستكاريهايي به خط  خود كه عين آن نزد من است ، آن را فرستاد و موافقت شد . ولي وقتي كه آن را براي بختيار فرستاديم، حاضر به امضا نشد. اين درست در روز پنجشنبه قبل از كشتار تهران بود . يادآوري مي‌كنم تا آن  وقت ، يعني در نخست‌وزيري بختيار، كشتاري در تهران اتفاق نيفتاده بود . »

وزير كشور سپس متن نهايي ولي امضا نشده استعفاي بختيار را در اختيار روزنامه كيهان قرار  داد كه در آن آمده است : « از آن‌جا كه نهضت اسلامي ملت ايران با ايثار خون جوانان عزيز خود به  آستانه پيروزي رسيده است ، از آن‌جا كه اكثريت قاطع ملت ايران به رهبر عظيم‌الشان خود امام  خميني ابراز اعتماد كامل نموده است و از آن‌جا كه دولت اينجانب ، دكتر شاپور بختيار ، فعلاً از  طرف اكثر ملت ايران مورد توجه و علاقه نمي‌باشد ، لذا اين دولت استعفاي خود را به پيشگاه ملت  عزيز ايران به رهبري امام خميني تقديم مي‌دارد و با توجه به خدماتي كه اين دولت در عمر بسيار  كوتاه خود در راه رسيدن به اهداف عالي ملت ايران انجام داده است ، اميدوار است كه بعد از اين  نيز همراه و همگام ساير آحاد و افراد ملت ايران بتواند بقيه راه طولاني موفقيت را بپيمايد . » ( 13 ) 

251

وزارت خارجه ايران اعلام كرد كه از طرف دولت موقت انقلاب‌اسلامي به دبير‌كل سازمان ملل  متحد اطلاع داده شد كه گردان ايراني مستقر در نيروهاي جداسازي ملل متحد در جولان كه مركب  از 390 نفر از افراد ارتش ملي ايران است ، بايد هر چه زودتر به ايران بازگردند . وزارت خارجه  همچنين اعلام كرد كه با توجه به اين كه يگان ايراني در نيروي پاسدار صلح سازمان ملل متحد در  جنوب لبنان نيز قبلاً فراخوانده شده بود ، به اين ترتيب ديگر ايران در نيروهاي پاسدار صلح سازمان  ملل متحد در خاورميانه ، هيچ مشاركتي نخواهد داشت . ( 14 ) در همين ارتباط يونايتدپرس گزارش  داد كه ژنرال محمد ولي‌الله قره‌ني رئيس ستاد ارتش ملي ايران در مصاحبه‌اي با روزنامه الوطن گفته  است : « ايران خود را كشور روياروي با اسراييل تلقي مي‌كند و از اين جهت است كه دستور داده  
شد نيروهاي ايراني كه در نيروهاي صلح سازمان ملل خدمت مي‌كنند به كشور بازگردند . » وي در  اين مصاحبه خاطرنشان كرد كه « ايران در سه يا چهار روز آينده ، باقيماندة نيروهاي خود را از عمان  خارج خواهد كرد و ديگر هرگز نقش ژاندارم خليج‌فارس را ايفا نخواهد كرد . » ( 15 ) 

252

سفارت امريكا در تهران ، امروز گزارشي با طبقه‌بندي محرمانه در مورد مسائل عمده  سياسي كشور به واشنگتن مخابره كرد . در اين گزارش كه با امضاي ويليام سوليوان ارسال شد ، آمده  است : مسأله مهم سياسي در يك ماه يا شش هفته آينده ، احتمالاً مشخص كردن نوع حكومت  جمهوري ايران است . چپها و عدة زيادي از ميانه‌روها از اظهارات ( امام ) خميني راجع به بنياد  اسلامي براي جمهوري ناراضي هستند . وضع نيروهاي مسلّح و روابط ارتش و سپاه‌پاسداران  مشكل حل نشدني دوّمي است كه دولت مردان جديد ايران و كساني كه مايلند انقلاب ايران را  كنترل كنند با آن مواجهند ( توضيح مشروحتر اين كه ) :

جريان مهم سياسي فعلي مربوط است به نيروهاي مسلح و روابطشان با سپاهيان انقلاب كه  فعلاً تحت رهبري معاون نخست‌وزير ( دكتر ) يزدي شكل مي‌گيرد . تندروهاي سازمان فداييان و  مجاهدين ، سپاهيان انقلاب را به عنوان نيروهاي مسلح اصلي و تنها راهي كه پاكي انقلاب را بيمه  مي‌سازد ، مي‌بيند ؛ اما خود يزدي با اين ( مسأله ) موافق نيست و بسياري از سياسيّون ، افراد ارتش  سابق و نيروهاي مسلح احيا شده را به عنوان امري ضروري براي امنيت انقلاب و ملّت مي‌دانند .  فعلاً گفتگو بر سر اين است كه پاكسازي در ارتش بايد تا چه عمقي انجام شود ؟ و اين كه اگر از  افسران رژيم سابق استفاده نشود ، چگونه مي‌توان نيروهاي مسلح را براساس معيار انقلابي بازسازي  كرد ؟ در نتيجه تا اين تاريخ ، هشت نظامي عالي‌رتبه را اعدام و كليه چهار ستاره‌ها و سه ستاره‌ها  بازنشست شده‌‌اند . به علاوه [ درجه ] عده‌اي ديگر در سطح سرهنگ دوّمي متوقف گرديده است .  خلع سريع پُست بالا در ساير سرويسها ، به علاوه پافشاري بسياري از درجه‌داران در مورد  انتخاب افسران خودشان ، دولت جديد ايران را وادار كرده است كه كندتر از آنچه مايل بود پيش  برود . اين امر اين اثر جانبي را نيز داشته است كه تصميم دولت ايران در مورد حضور نظامي آمريكا  در آينده ، اگر حضوري وجود داشته باشد ، به تعويق بيفتد ، زيرا آنهايي كه اصرار به اصلاح كامل  دارند حداقل تا اندازه‌اي چنين تعويقي را انجام مي‌دهند . آنها مي‌خواهند پس‌مانده نفوذ آمريكا در  نيروهاي مسلح را قوياً ريشه‌كن كنند … درگيري در داخل و درباره ارتش بدين مفهوم است كه  مسأله اختيارات در استفاده از نيرويي كه از ژاندارمري و پليس برجا مانده نيز تحت تأثير اين مسأله  قرار گرفته است ولي به درجه كمتري پيش از آنچه دولت ايران مايل شد ، حل نشده خواهد ماند .  نتيجه آن ، حداقل در كوتاه‌مدت اين است كه احتمالاً وضع بي‌ثباتي امنيت در ايران ادامه خواهد  داشت . » ( 16 ) 

253

هاني‌الحسن رئيس دفتر سازمان آزاديبخش فلسطين در تهران و سفير شوروي در تهران بر ضرورت پشتيباني تام و تمام از انقلاب ايران كه اوضاع منطقه را بطور كامل تغيير داده است ، تأكيد  كردند . بنا بر گزارش روزنامه اطلاعات اين دو تاييد نمودند كه « امپرياليسم از اين انقلاب بزرگ ،  ضربه سنگيني ديده است . » ( 17 ) در اين‌باره منتظر‌داجاني نماينده سازمان آزاديبخش فلسطين نيز  گفته است : « تغيير رژيم در ايران شكست بزرگي براي اسرائيل به شمار مي‌رود . » به گزارش روزنامه  كيهان وي افزود : « سقوط شاه به سود نهضت فلسطين بوده و اسرائيل را از يكي از مهمترين  متحدانش محروم مي‌كند . » ( 18 ) در همين حال ، به گزارش راديو لندن ، نشريات وابسته به سازمان  زيرزميني اخوان‌المسلمين ، مقاله‌هاي جامعي در ستايش از آيت‌الله خميني منتشر كرده و خواهان   جمهوري‌اسلامي در مصر شدند . علاوه بر اين حزب دست چپي مصر اخيراً درصدد برآمده است  آنهايي را كه " مسلمان روشنفكر " مي‌خواند به داخل حزب خود بكشاند . ( 19 ) 

منابع و مآخذ 13/12/1357

1ـ روزنامه اطلاعات ، 13/12/1357 ، ص 1 .

2ـ روزنامه كيهان‌، 13/12/1357 ، ص 4 .

3ـ مأخذ شماره1 ، ص 8 .

4ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 .

5ـ مأخذ شماره 2 ، ص 4 .

6ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 .

7ـ مأخذ شماره 2 ، ص 4 .

8ـ روزنامه آيندگان ، 14/12/1357 ، ص 4 و 2 .

9ـ مأخذ شماره 8 ، خبرگزاري فرانسه .

10 ـ سند شماره 112555 مركز مطالعات و تحقيقات  جنگ : تلنفگرام ركن دوم ژاندارمري ملي ايران به وزارت  كشور ، 13/12/57 .

11ـ سازمان مجاهدين خلق ايران ، مجموعة اعلاميه‌ها وموضعگيريهاي سياسي مجاهدين خلق ( تهران : انتشارات  سازمان مجاهدين خلق ايران ، سال 1358 ) ص ص 45ـ 43 .

12ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 .

13ـ مأخذ شماره 2 ، ص 3 .

14ـ مأخذ شماره 1 ، ص 8 .

15ـ مأخذ شماره 2 ، ص 8 ، يونايتدپرس .

16ـ دانشجويان پيرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسي شماره  14 ، دخالتهاي امريكا در ايران ( 6 ) ( تهران : انتشارات لانه  جاسوسي ، بي‌تا ) ص ص 23ـ22 .

17ـ مأخذ شماره 1 ، ص 2 .

18ـ روزنامه كيهان ، 14/12/1357 ، ص 3 ، خبرگزاري  فرانسه .

19ـ مأخذ شماره 18 ، ص 3 ، راديو لندن .



لینک کوتاه :
کد خبر : 2609