شناسنامه عملیات :
ارتفاعات تپه چشمه دزفول
سازمان عمل کننده: (مشترک سپاه و ارتش)
تاریخ عملیات: 15/ 1/ 1360
استعداد قوای ایران: دو تیم گشتی رزمی از تیپ 1 لشکر 21 ارتش، یک گروهان از سپاه و بسیج
خسارات عراق: 75 اسیر، 500 کشته و انهدام 7 تانک و نفربر
در جنوب ارتفاعات سپتون تپهای کوچک و منفرد وجود دارد به نام تپه چشمه که از موقعیت مناسب دیده بانی برخودرار است و به عنوان عارضهای احساس مورد توجه نیروهای ایران و عراق بود. عراقیها برای تأمین جناح چپ خود و نیز تسلط بر منطقه استقرار رزمندگان ایران عناصری را روی این تپه مستقرکرده بودند. بنابراین آزادسازی این تپه میتوانست این مزیت و برتری را از دشمن سلب نماید.
همچنین در 5 کیلومتری جنوب پل نادری آبراهی است معروف به کانال ال (هندلی) که اهالی منطقه جهت هدایت آب کرخه به زمینهای کشاورزی آن را احداث کردهاند. این کانال با ارتفاع دو متر از کرانه غربی کرخه شروع و پس از 500 متر امتداد به سمت غرب به طرف جنوب منحرف شده و پس از 50 متر مجددا به سمت غرب ادامه مسیر و با حدود یک و نیم متر امتداد به سطح زمینهای کشاورزی میرسد. دشمن با استقرار ادوات زرهی در پشت این کانال خطی مستحکم ایجاد کرده بود و از این نقطه پل کرخه و جاده منتهی به آن را زیر دید آتش قرار داده بود.
برای تصرف این دو نقطه مهم طرحی آماده اجرا شد که بر اساس آن تک به سمت تپه چشمه و تک فرعی به سمت کانال هندلی بود. عملیات در ساعت 3 بامداد 15 /1 /1360 آغاز شد و رزمندگان توانستند تا ساعت 8 صبح تپه چشمه و سپس کانال هندلی را تصرف کنند.
تپه چشمه به علت وضعیت پدافندی طبیعی خود و وجود راههای مخفی کمک رسانی و همچنین ذوعارضه بودن منطقه به خوبی پدافند گردید و عراقیها با تمام تلاشی که به عمل آوردند موفق نشدند آن را بازپس گیرند.
در محور کانال هندلی به علت با بودن زمین و آماده نبودن آن برای پدافندی و نیز به کارگیری عناصر زرهی دشمن، رزمندگان خودی فقط توانستند تا ساعت 15 آن را در اختیار گیرند و سرانجام رزمندگان به 300 متری شمال کانال (یک کیلومتر جلو تر از خط پدافندی قبل از عملیات) تغییر موضع دادند.
اگرچه با آزادشدن تپه چشمه در این عملیات نیروهای خودی توانستند خط پدافندی قبلی را در جناح راست تا 10 کیلومتری غرب پل نادری و در جناح چپ تا 5 کیلومتر جنوب آن توسعه دهند، لیکن این وضعیت چندروز بیشتر دوام نیاورد و دشمن توانست تپه چشمه را مجددا اشغال کند.
منبع: اطلس راهنما 8- کتاب دزفول شوش اندیمشک در جنگ صفحه، 72و73.